Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Політика
  • Іван Чубирко: "Мукачево – не царство, Балога – не цар, а мукачівці – не раби, яких можна передавати у спадщину від батька до сина"

Іван Чубирко: "Мукачево – не царство, Балога – не цар, а мукачівці – не раби, яких можна передавати у спадщину від батька до сина"

Іван Чубирко: "Мукачево – не царство, Балога – не цар, а мукачівці – не раби, яких можна передавати у спадщину від батька до сина"

Менш ніж за місяць в Україні відбудуться вибори до місцевих органів влади. У зв’язку з децентралізацією в нашій державі політична вага місцевих виборів зросла в рази, адже новообрані депутати та міські голови матимуть більше можливостей для реалізації якісних змін у житті громад. Однак, чи відбудеться це у Мукачеві?

ВІДЕО ДНЯ

Містом над Латорицею ось вже майже 20 років керує родина Балог, яка і надалі планує залишитися при владі, використовуючи міську громаду у власних інтересах.

Прагнення мукачівців зламати гегемонію родини Балог втілюється у новій команді ефективних управлінців, лідером якої є Іван Чубирко.

Реклама

– Іван Іванович, що спонукало Вас до боротьби за посаду міського голови Мукачева?

– Пройшов вже не одну виборчу кампанію, двічі обирався депутатом міської ради, але всі мої пропозиції та ініціативи натикалися на глуху стіну протистояння провладної депутатської більшості – представників партії «Єдиний центр».

Реклама

У Мукачеві, якщо депутат не представляє партію «ЄЦ» – у нього немає шансів лобіювати питання, які є важливими для громади.

Я можу знову виграти вибори у окрузі, знову стати депутатом, але не зможу допомогти мукачівцям, тому що не маю впливу на прийняття рішень.

Вже тривалий час обговорюємо цю тему з товаришами, однодумцями, моєю командою. Спільним для нас є одна мета – сучасне європейське Мукачево – місто, вільне від політичного диктату кого б то не було, де влада належить лише громаді.

Реклама

На днях той факт, що Віктор Балога вважає свою владу над Мукачевом незмінною, підтвердився – міська партія «ЄЦ» висунула на посаду мера міста сина Балоги – Андрія. У родині Балог – влада передається по спадковості.

Ми вирішили, що треба поборотися, відстояти свою позицію, привнести щось нове у місто, зламати гегемонію однієї родини, яка фактично 17 років керує містом та його мешканцями.

Спершу я вагався, але після того як до мене на вулиці підходили прості мукачівці, висловлювали підтримку, навіть ті, що раніше були опонентами, вирішив, що не маю права їх підвести і допустити чергових безальтернативних виборів у місті.

– У Вас вже є досвід боротьби на виборах з Андрієм Балогою. Два роки тому Ви програли йому на проміжних виборах до Закарпатської обласної ради. Зараз хочете взяти реванш?

– Чому програв? Мукачівці добре знають, що я переміг і тільки завдяки брудним технологіям і маніпуляціям на одній з дільниць Андрій зміг отримати мандат депутата. До речі, нещодавно він на території тієї дільниці встановив славнозвісний пам’ятник, якраз напередодні нових виборів. Два роки тому програв не я, а програли мукачівці, вибір яких ганебно спотворили. Але цього разу, я сподіваюся, подібні речі не пройдуть.

– На Вашу думку, для цього є передумови?

– Нинішній голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль декларує боротьбу з підкупом виборців. Якщо в Мукачеві ці наміри будуть реалізовані, правоохоронні органи чітко виконають покладені на них функції, то усі побачать, кого насправді підтримують мешканці міста, адже вони вже розібралися, хто такий Балога, що він їх використовує тільки під вибори.

Реклама

У місті роками складалася система, на верхівці якої була одна родина, а усі інші мали їх обслуговувати. Куди не глянь, практично скрізь на керівних посадах у сфері освіти, охорони здоров’я, комунального господарства є представники «Єдиного центру» або люди, залежні від Балоги. Якщо щось говориш чи робиш не так, то тебе швидко приберуть, відсунуть на задній план. Вони дають їм на виборчий процес фінансову підтримку, а ті першим же рішенням, ставши депутатами, вирішують розграбувати той же військовий аеродром, відбиваючи у десятки раз більше грошей, ніж вклали у вибори.

Не гребують нічим. Так, на початку року, мотивуючи нестачею коштів у бюджеті, міська влада ліквідувала ряд закладів позашкільної освіти. Зачинили свої двері перед гуртківцями Станція юних техніків, Центр туризму та краєзнавства та Екоцентр. На базі останнього пізніше створюють Центр позашкільної освіти, в штаті якого всього кілька викладачів, а отже – вже не буде тих гуртків, які функціонували у ліквідованих закладах.

До речі, рішення міської влади про ліквідацію Екоцентру, суд визнав протизаконним, але це не врятувало заклад від зміни керівництва на більш лояльну особу.

Поки мукачівці думають, що від цього змінилося, ділки думають, як тихенько продати земельну ділянку та побудувати там чергову багатоповерхівку чи гіпермаркет.

Нехай цими оборудками займаються правоохоронці. Це їх прерогатива, але таку ганебну щодо освітянської сфери практику в Мукачеві треба припинити раз і на завжди.

– Критикувати завжди легко. Однак і щодо Вашої діяльності є чимало запитань. До прикладу, тісний зв’язок з Віктором Медведчуком, роль якого в Україні вкрай неоднозначна.

– Я завжди даю оцінку людям відповідно до їх вчинків. Так, за сприяння Віктора Медведчука та за його особистої участі з полону терористів у зоні АТО звільнено майже тисячу громадян України, які повернулися до своїх родин. У числі звільнених військовослужбовців були і закарпатці.

Реклама

Про це мало хто знає, ще менше говорять. Віктор Медведчук є прихильником мирних переговорів і цілісності України. Мабуть не дарма і Президент Порошенко, і керівництво СБУ і європейські лідери наполягали на тому, щоб включити його до складу переговорної групи у якості спецпредставника з питань гуманітарного характеру щодо мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях.

Натомість що ми бачимо у нас? Події 11 липня у Мукачеві, за участі «Правого Сектора», який підтримував Віктор Балога, налякали містян.

Усе це намагаються прикрити патріотичними гаслами, нібито усе це відбувається для добра мукачівців, вкотре звинуватити у всьому владу. Але хто ж допоміг Порошенко стати Президентом? А ким є Верховна рада України – вищий законодавчий орган? Не владою, яка приймає закони? Віктор Балога також є депутатом ВРУ та повинен розділяти відповідальність за ситуацію в країні та замість пустої демагогії й критики, лобіювати питання, важливі для розвитку Закарпаття.

Проаналізуйте самі події останніх років: курс долара зріс, платіжки за комунальні послуги стали непосильні для простих українців, ціни зросли у рази, а рівень зарплат та пенсій практично не змінився за два роки.

Віктор Балога хоче від того відмежуватися, ніби він тут ні при чому! Але ж ні, усі добре пам’ятають як він організовував на Закарпатті «майдани», возив людей до Києва, давали «добові» і його заслуга є у тому, як нині живуть українці, закарпатці, мукачівці.

Хочу підкреслити, що йдеться не про простих людей, які повірили у ті гасла та щиро прагнуть змін на краще в країні, а про тих політиків, що усе своє життя спершу приходять до влади, отримують свої дивіденди, а потім тікають в опозицію і нещадно критикують тих, з ким вчора були у одній «упряжці».

З цим важко не погодитися, але... Як власне Ви готові переконати мукачівців? Що пропонуєте?

Реклама

Розроблена чітка програма дій, головною якої є - прозорість прийняття рішень та якісний менеджмент на користь громади міста.

Я є прихильником нових методів ведення міського господарства і, зокрема, запровадження електронного урядування. Не має бути таємницею для мешканця міста, який платить податки, куди витрачаються його кошти. Кулуарні домовленості, непрозорі тендери мають піти у небуття. Нині у міста з’явилося чимало вільних коштів завдяки бюджетній децентралізації, які треба вміло і вчасно освоїти. Повірте, місто може собі дозволити утримувати об’єкти соціальної сфери, позашкільної освіти тощо.

Останні кілька місяців у місті розпочали активно усе ремонтувати, чого роками не робилося. Незабаром вибори і треба ж нинішнім керівникам міста знову його очолити. Але чому цього не робили раніше? Мені вперше за 4 роки вдалося нарешті внести у перелік для ремонту такі вулиці як: Верді, Закарпатська, Індустріальна, які розташовані на моєму окрузі. Є вулиці та будинки, де за останні 10-15 років взагалі нічого не робилося, а зараз ще й говорять мешканцям, що це усе відбувається завдяки Балозі.

Але ж це не так, це бюджетні кошти – гроші самих мукачівців. Звісно, коли люди роками не бачили у себе у дворі комунальної техніки, то вони сприймають її як якесь чудо, однак коли це відбувається під вибори, то ясна річ, що діючі керівники міста хочуть, щоб їх сприймали як добрих господарників. Але добрий господарник переймається справами усього міста на протязі усієї каденції, а не з наближенням виборів.

Мушу нагадати, що у 2004 році, коли у місті було введено пряме президентське правління, наша команда короткий час була при владі і спромоглася відремонтувати всі під’їзди, що ніколи не робилося ні до, ні після того. Хоча тоді знаходилися й такі, що нас за це критикували.

Були відремонтовані шатрові дахи на всіх шкільних та дошкільних закладах у місті. Безкоштовно було встановлено 1000 газових лічильників, проведено масштабний ремонт вулиць. Було закрито питання по встановленню стаціонарних телефонів, що на той час ще було дуже актуальною проблемою для мукачівців. Роками існувала велика черга, буквально за два місяці ми закрили це питання. І це за якихось 4-5 місяців. Кожен може для себе порівняти, скільки було зроблено з тих пір, за 11 років і зробити висновки, хто ж насправді переймається долею міста, а не наповненням власних кишень.

– Ви вже кілька разів згадували про свою команду. Хто саме вас підтримує і готовий розділити відповідальність за майбутнє Мукачева?

Реклама

– У нашій команді є підприємці, лікарі, військові, яких об’єднує те, що це люди, які зробили себе самі, якщо можна так сказати. У них не було батьків-мільйонерів, чи багатомільйонної спадщини. Вони починали з нуля і досягли успіху, створили підприємства та нові робочі місця, займаються сучасними технологіями, залучають інвестиції у міське господарство.

До прикладу, це В’ячеслав Шутко, який сам створив товариство "ДВС - САТ", яке надає послуги доступу до кабельного телебачення та мережі Інтернет.

Це Сергій Герасимюк, відомий підприємець, меценат, депутат міської ради, який побудував чудовий ірландський паб, а також займається інвестиціями у м. Мукачево.

Також до нашого списку увійшов Ярослав Козик – арбітр ФІФА, який обслуговує футбольні матчі на найвищому міжнародному рівні.

Підполковник ЗСУ Андрій Батуєв, спеціаліст з IT-технологій Євген Гур’єв, підприємець Роберт Олашин та багато інших.

Нині ми об’єдналися під прапорами партії «Відродження», хоча більшість з них знаю вже багато років і переконаний у їх професіоналізмі, відповідальності і бажанні справді зробити наше місто кращим.

– Ви балотується як на посаду міського голови, так і у депутати обласної ради. Якщо переможете в обох перегонах, від якого депутатського мандату відмовитеся?

Реклама

Однозначно відмовлюся від мандата депутата. Я думаю, що мукачівцям варто спробувати обрати нову владу у своєму місті і я готовий зробити усе, щоб вони ніколи про це не пошкодували.

Цілком імовірно, у разі остаточного прийняття змін до Конституції, наступна каденція мера і депутатів триватиме лише два роки. Але за цей час мукачівці зможуть переконатися, що змінюється щось у їх житті, чи ні. Якщо не зміниться, то оберуть собі іншого мера. Але ми доведемо, що за два роки можна багато зробити, того, чого не було зроблено за останні 17 років владою, яка тотально контролювалася однією родиною.

Мої опоненти часто говорять, що Мукачево – європейське місто. У той же час, де ще в Європі та навіть в Україні можна знайти місто, яке фактично передається від батька до сина? Це якесь середньовіччя, яке немає нічого спільного з сучасними європейськими традиціями. Мукачево – не царство, Віктор Балога – не цар, а мукачівці – не раби, щоб їх передавали у спадщину від батька до сина.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно