Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу?

Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу?
Рекордні за кількістю зареєстрованих кандидатів, насичені подекуди несподіваними і різними за результатами рейтингами, запеклі і вирішальні для багатьох учасників виборчого процесу – саме так можна охарактеризувати цьогорічні вибори Президента України.

31 березня – день, коли українці обиратимуть нового лідера країни. Саме в цей день ми матимемо шанс дізнатися, хто очолюватиме державу найближчі п’ять років. Вже сьогодні зрозуміло, що боротьба буде напруженою і від цьогорічних виборів варто очікувати повторного голосування та остаточне оголошення переможця тільки в другому турі.

ВІДЕО ДНЯ
Читайте також:
Приїзд Володимира Зеленського на Закарпаття викликав чимало підозр

В чому ж особливість президентської кампанії 2019-го року і до чого варто бути готовим головним суддям в цій в цьому змаганні – українським виборцям?

Реклама

Головне не перемога… 

Цього року олімпійський девіз буде дуже близький до українських політичних реалій. У виборах Президента України братимуть участь 44 кандидати – абсолютний максимум для української політики. Ще ніколи за всю історію незалежної держави не було стільки охочих зайняти топ-будівлю на Банковій.

Цілком зрозуміло, що більшість з кандидатів адекватно оцінює свої шанси на перемогу і прекрасно розуміє, що переможець буде тільки один.

Реклама

Все ж є причини, які змушують всіх учасників рухатися далі – їх кілька. Якщо з лідерами змагань все зрозуміло – тут головна ціль перемога, то з аутсайдерами виборчих перегонів ситуація далеко не однозначна.

Багато хто розглядає вибори Президента України як стартовий майданчик для активної боротьби під час місцевих виборів 2020 року. Особливо це характерно для політичних лідерів, які поки не можуть претендувати на перемогу, але працюватимуть на перспективу, розвиваючи власні політичні сили. Наступна категорія використовуватиме можливість балотуватися для індивідуального піару, діючи поки самостійно або умовно самостійно. На відміну від цієї групи є ще одна – кандидати, які перебувають виключно в сфері інтересів великих фінансових груп, очолюючи їх політичне крило, або виконуючи роль суто технічного кандидата.

Претенденти на пост Президента України (фото: Слово і Діло)

Реклама
Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу? – 01

Важковаговий дивізіон

Категорія лідерів – саме тут зібрались досвідчені політики і новачки, яким соціологи обіцяють світле майбутнє і суттєву підтримку електорату. Більшість соцопитувань свідчать, що в трійку лідерів на виборах Президента України потрапляють Юлія Тимошенко, Петро Порошенко і Володимир Зеленський. Соціологія – складна наука, але психологія українського виборця складніша в рази. Незважаючи на те, що в багатьох випадках електорат чітко дає розпізнати свої політичні вподобання, 31 березня українців можуть чекати зовсім несподівані цифри і дані, які суттєво різнитимуться від даних соціології.

Рейтинг кандидатів у президенти, КМІС за 31.01 – 10.02

Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу? – 02

По-перше, вже не один місяць більшість виборчих штабів задіяла максимум інформаційних ресурсів, за допомогою яких займається як піаром свого кандидата, так і чорним піаром проти головного конкурента.

До кінця виборчих перегонів кілька діаметрально протилежних за поглядами політичних таборів та фінансово-політичних груп з потужним медійним ресурсом тільки збільшуватимуть градус боротьби і все частіше використовуватимуть весь арсенал передвиборчих технологій, в т.ч. чорний піар щодо своїх конкурентів. 

Читайте також:
Валерій Лунченко: «Народний фронт» готується до парламентських виборів»
Реклама

Тому сьогодні з впевненістю можна сказати тільки одне – українцям варто очікувати на другий тур, у якому вони і оберуть нового лідера.

Закон України "Про вибори Президента України" чітко вказує, що повторне голосування призначається Центральною виборчою комісією на третю неділю після дня виборів, тобто 21 квітня.

Українцям варто очікувати на другий тур президентських виборів

Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу? – 03

Класика завжди в моді 

Вибори – складний і багатокомпонентний процес, на який часто впливають відверто брудні технології, яких варто чекати і в цьому році. Одним з яких є підкуп виборців – класика виборчих технологій, які з моменту Незалежності супроводжує кожні наступні вибори.  Попри анонсовані міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим заходи по жорсткій боротьбі з цією проблемою, повністю здолати її не вдасться.

Яскравий приклад – нещодавня ситуація в Одесі, коли невідомі пропонували за певну суму підтримати на мітингу фейкового кандидата. Кілька сотень людей, які зібрались у вказаному місці, в результаті залишились ні з чим, але своїм вчинком проілюстрували гостру соціальну проблему – ми досі готові обміняти найцінніше громадянське право на незначну, по суті, суму коштів. Зрозуміло, що подібні ситуації можуть відбутися будь-де, і сьогодні нам ще рано говорити про свідоме суспільство, бо цей  фактор теж матиме серйозний вплив на результат виборів Президента.

Фахівці побоюються підкупу виборців

Реклама
Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу? – 04

Півцарства за голос

Популізм – одна з головних бід, яка зараз характерна для всієї Європи, і динаміка зростання популярності політиків, які не гребують цією технологією, має загрозливі ознаки. Україна тут не виняток. Ще до офіційного старту виборів президента прослідковувалась чітка тенденція, характерною ознакою якої були яскраві і подекуди позахмарні обіцянки всіх можливих благ і достатків. Тут варто розуміти різницю між бажаним результатом для кожного і реальною ситуацією для всієї країни. 

Читайте також:
Чиновник із Закарпаття розповів, скільки замахів на Петра Порошенка було минулого року

Попри умовну простоту і подекуди абсолютну нереальність люди схильні вірити в те, що їм обіцяють, якщо це подано в максимально доступній і зрозумілій кожному  формі. Де-факто, це та ж сама недобросовісна реклама з єдиною різницею, що кухонний міксер низької якості ви можете викинути на смітник без особливих наслідків для особистого бюджета, з недобросовісним політиком, якому ви делегували повноваження Президента України, зробити це не так і легко. 

Президент – гарант Конституції

Вибори Президента України: в кого найбільші шанси на перемогу? – 05

В очікуванні змін на краще 

Вибори Президента України, які пройдуть 31 березня, стануть своєрідним тестом для українського суспільства. На сьогоднішній день варто уникати будь-яких прогнозів щодо можливих переможців, тим паче, що в боротьбі вперше за роки незалежності України братиме участь одразу 44 кандидата.

Реклама

Керуючись своїм вибором необхідно усвідомлювати важливість цього кроку, адже невеликий знак на виборчому бюлетені або надасть Україні шанс розвиватися далі і рухатися в тому цивілізаційному векторі, про який більшість давно вже мріє, або знову відкине країну в 90-і.

В побуті існує думка, що один голос не вирішує нічого, але це груба, часто критична помилка – кожен голос має свою безцінну вагу і не використати його означає передати свої права і свободи у руки інших.

Керуючись своїм вибором, варто уникати популістичних обіцянок – якщо вже завтра Вам обіцяють все і одразу, то краще поставитися до цього з недовірою, адже ситуація в країні не є легкою і процес оновлення держави в таких умовах – справа не одного року.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно