Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Як заточити кухонний ніж вдома так, щоб він різав продукти, а не чавив їх

Як заточити кухонний ніж вдома так, щоб він різав продукти, а не чавив їх

Як заточити кухонний ніж вдома так, щоб він різав продукти, а не чавив їх
Фото: Depositphotos

Всім знайомі випадки, коли затуплений ніж скоріше чавить продукти, ніж нарізає їх. Розповідаємо практичний спосіб, як заточити ніж в домашніх умовах, щоб він був гострим.

Відрізати скибку хліба, порізати на шматки овочі та фрукти, здійснити шаткування зелені… Для цього та багатьох інших процесів на кухні потрібен гострий ніж.

ВІДЕО ДНЯ

Гострим ножем зручніше працювати та і вся робота йде швидше. Очевидно, кожен стикався на кухні з такою ситуацією, коли намагався порізати стиглий помідор, а він під натиском ножа розчавився. Таке трапляється, коли ніж затуплений і доводиться робити більший натиск, щоб розрізати продукт.

Перш ніж розпочати радити, звертаємо увагу на той факт, що метод заточування залежить від типу кухонних ножів. Колись майже всі ножі мали металеве лезо, але останнім часом дуже популярними стали так звані керамічні ножі.

Реклама
Читайте також:
Чи знаєте ви, для чого насправді «секретний ящик» під духовкою

Як заточити керамічний ніж

Перше правило — будьте дуже обережними, адже керамічні ножі є доволі крихкими. Якщо ви сильно на них натиснете під час точіння, то вони просто зламаються.

Реклама

Найлегше нагострити ніж можна спеціальним напильником (він має назву мусат) з циліндричною формою. Вони якраз створені спеціально для керамічних ножів та мають дрібну структуровану поверхню.

Як заточити керамічний ніж
Як заточити керамічний ніж

Метод дуже простий: просто проводьте ножем від основи леза до кінчика (потрібно орієнтовно по 5-7 проведень з кожної сторони).

Реклама

Можна нагострити ніж ще і на спеціальному точильному камені. Він так само має дрібну структуру, щоб гострити, а не відламувати частинки кераміки.

Як заточити ніж із металевим лезом

Ситуація аналогічна із керамічним — можна це зробити за допомогою точильного каменя або мусату. Відрізняються вони більш грубою структурою поверхні, призначеною для гострення саме металевих лез.

Стандартні кухонні ножі заточують під кутом 30-35°.

Спеціальна точилка

Останнім часом досить популярними є так звані точилки. Вони є універсальними, адже мають відразу кілька видів каменів для точіння: з алмазним напиленням для керамічних ножів, окремо для заточування ножів зі сталі й для доведення (полірування ножа до дзеркального блиску).

Точилка для ножів
Точилка для ножів

Є й електронний вигляд точилки, де можна просто проводити лезом по спеціальному отвору, а точилка сама знімає шах металу чи кераміки. Втім, такі точилки є недешевим задоволенням.

Також цікавим буде прочитати, як вивести мурах, якщо вони завелись у будинку.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно