Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

З родзинками та цукатами: перевірений рецепт смачної паски

З родзинками та цукатами: перевірений рецепт смачної паски

Головним атрибутом Великодня є, безсумнівно, паска. Пропонуємо перевірений рецепт паски з родзинками та цукатами.

Український food-блогер Олена Сагун щороку ділиться рецептом паски та ідеальної глазурі. Цього разу вона пропонує спекти паску з цукатами та родзинками, вимоченими у коньяку.

ВІДЕО ДНЯ

Цей рецепт, за її словами, популярний серед підписників вже понад чотири роки. Він розрахований на три середні форми діаметром 12, 11 та 10 см та висотою по 10 см кожна.

Читайте також:
Закарпатська паска: рецепт випікання, який передається з покоління в покоління
Реклама

Інгредієнти:

  • 25 г свіжих дріжджів
  • 250 мл молока
  • 4 жовтки + 1 для змащування пасок
  • 170 г цукру
  • 1 пакетик ванільного цукру
  • 100 г м’якого вершкового масла
  • 70 мл рослинної олії без запаху
  • дрібка солі
  • 170 г родзинок або будь-яких цукатів
  • 500 г борошна + 50 г для посипання родзинок
  • коньяк (або вода + коньяк) для замочування родзинок (кількість така, щоб покрити усі родзинки)
  • олія для змащування робочої поверхні, ємності для тіста та рук.

Приготування:

  1. За годину до початку роботи над пасками замочіть родзинки або цукати в коньяку. Потім вийміть їх, просушіть паперовим рушником. Коньяк не виливайте, він ще стане в пригоді.
  2. Злегка підігрійте 50 мл молока (воно має бути трохи теплим, не гарячим). Вилийте у склянку, додайте 2 ч. л. цукру, добре розмішайте і покришіть туди ж дріжджі. Накрийте склянку тарілкою або харчовою плівкою, дайте постояти хвилин 10. Дріжджі повинні спінитися та піднятися. Якщо цього не сталося, треба купити нові.
  3. Якщо з дріжджами все ок, починайте робити опару: в глибокій ємності змішайте 200 мл молока, 100 г борошна і ті дріжджі, що вже спінилися в склянці молока. Добре перемішайте, аби не залишилося грудочок. Консистенція має вийти як тісто на оладки.
  4. Накрийте плівкою ємність з опарою та поставте в тепле місце приблизно на 45 хвилин. За цей час опара підніметься і почне трохи осідати.
  5. Коли час вистоювання опари добігатиме кінця, візьміть 4 жовтки, покладіть в окрему миску, додаємо цукор, ванільний цукор, сіль, пару столових ложок коньяку, в якому замочувалися родзинки, і збийте міксером до світлої пишної маси.
  6. Опару дістаньте, вилийте в неї збиті жовтки, перемішайте. Потроху додавайте борошно (з 400 грамів, що лишилися) і замішуйте тісто ложкою. Коли тісто стане щільним, переходьте до замішування тіста руками.
  7. Візьміть дві ємності: одну з олією, другу з вершковим маслом. Робочу поверхню змастіть олією і викладіть тісто. Почніть місити, поступово додаючи олію та вершкове масло. Також поступово додавайте у тісто борошно, що залишилося. Місіть доти, доки не додасте у тісто всю олію та масло. Готове тісто має бути м’яким та ніжним. Якщо у вас є стаціонарний міксер з гаком, зручно місити у ньому.
  8. Готове тісто перекладіть у змащену олією глибоку ємність, накрийте плівкою і відправте підходити в тепле місце на 1,5-2 години. Тісто має збільшитися приблизно вдвічі. Дістаньте його, викладіть на змащену олією поверхню. Поруч викладіть обсушені родзинки, посипте їх борошном (тими 50 г, які були в інгредієнтах про запас). Місіть тісто, поступово вмішуючи у нього родзинки. Тісто може липнути, не панікуйте — просто змащуйте руки олією.
  9. Підготуйте форми: виріжте кружечки з пергаменту та постеліть на дно. Також вистеліть стіни форм пергаментом. Пергамент має бути вищим за стінки.
  10. Тісто з родзинками розділіть на частини, сформуйте кулі та розкладіть по формах. Воно повинно займати від третини до половини висоти форми. Накрийте усі форми рушником і дайте тісту фінально підійти протягом десь 40-50 хв.
  11. Змішайте додатковий жовток зі столовою ложкою води, змастіть верхівки пасок, що підійшли. Покладіть паски в розігріту до 170 градусів духовку. Пекти приблизно 45-60 хв — усе залежить від духовки.
  12. Якщо верхівки почнуть швидко темніти, накрийте пергаментом і печіть до готовності. Готовність перевіряйте дерев’яною довгою паличкою — вона має виходити сухою.
  13. Готові паски дістаньте, почекайте хвилин 10, потім потягніть за пергамент і вийміть. Можна дати їм полежати трохи на боці, щоб вони різко не просіли. Однак не забувайте періодично перевертати паски на інший бік, щоб не було пласких сторін.
  14. Далі поставте паски вертикально, зніміть пергамент та дайте повністю охолонути. Після цього можете переходити до прикрашання.
Реклама

Відео приготування дивіться у каруселі:

Фото- та відеопідказки з приготування паски

Нагадаємо, раніше видання публікувало простий рецепт сирної запіканки на Великдень 2024. Вам знадобиться домашній сир, масло, манка, яйця та цукор.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно