Закарпатська бринза зміцнює імунітет і підвищує потенцію
Здавна бринзу на Верховині вважають “другим хлібом”. Страви з неї надзвичайно популярні й донині. Місцеві газдині готують з бринзою смачний токан, вареники, запікають картоплю. Але, виявляється, що цей продукт цінують не тільки за смакові властивості.
Старожили запевняють, що люди, які смакують бринзу — набагато менше хворіють, аніж ті, хто її не вживає. Цьому продукту приписують мало не чудодійні властивості. Мовляв, і від простуди врятує, і... потенцію покращить. Чи так це насправді, ми вирішили дізнатися в лікаря загальної практики сімейної медицини с. Синевир Мирослава Повханича.
— Мирославе Андрійовичу, скажіть будь ласка, чи дійсно бринза є таким корисним продуктом, яким його вважають верховинці?
— Так, дійсно. Вона є дуже поживною та корисною завдяки високому вмісту мікро- та макроелементів. До того, ж у бринзі міститься багато таких вітамінів як А, В1,С, Е, які необхідні для нормального функціонування людського організму. І справді допомагає підвищити потенцію...
— Вміст корисних речовин, що є в цьому продукті, дійсно допомагає боротися з простудними захворюваннями під час епідемій?
— Завдяки високому вмісту того ж таки вітаміну С, бринза може стати одним із харчових продуктів, які слід вживати для профілактики простудних захворювань.
— Все корисне за певних обставин може стати шкідливим. Чи є люди, вживання для яких цього продукту є небажаним?
— Це діти до п'яти років та ті, хто страждає на такі захворювання як гастрит з підвищеною кислотністю, виразкова хвороба, калькульозний панкреатит, гіпертонія та захворювання серця.
Оксана Нірода, студентка відділення журналістики УжНУ