Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Економіка
  • Збільшення тривалості робочого дня та звільнення вагітних: що готує новий Трудовий кодекс

Збільшення тривалості робочого дня та звільнення вагітних: що готує новий Трудовий кодекс

Збільшення тривалості робочого дня та звільнення вагітних: що готує новий Трудовий кодекс

У стінах Верховної Ради України кипить робота над розробкою нового Трудового кодексу. Народні депутати пропонують немало нововведень, які повинні відповідати викликам сучасного світу в сфері взаємовідносин між роботодавцем і найманим співробітником. Нардепи пропонують збільшити відпустку, спростити процедуру звільнення співробітників, ввести атестацію, а також прописати процедуру проведення страйків. Головні зміни до Трудового кодексу:

ВІДЕО ДНЯ
  • Новий Трудовий кодекс більше враховує інтереси роботодавця, ніж найманого працівника.
  • Стане більше приводів для звільнення, скоротять пільги і збільшать кількість робочих годин.

З приємного: збільшать термін офіційної відпустки, введуть сієсту, передбачать додаткові виплати. Підготувати законопроект нардепи планують вже до кінця вересня, оскільки чинний КЗпП був прийнятий ще в 1971 році і вимагає кардинальних змін. Термін відпустки у новому кодексі планують збільшити на 4 дні – до 28 днів, замість 24, як було раніше. Крім того, до складу цих 28 днів планують включити сім-десять, так званих, хворих днів, коли людина може зателефонувати і сказати, що вона не виходить на роботу через хворобу, вигоряння, стрес тощо.

Реклама

За словами голови комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галини Третьякової, це дозволить прибрати корупційні ризики, пов’язані з купівлею працівниками лікарняних листів, щоб прогуляти роботу. Також, депутати планують встановити розмір матеріальної компенсації у разі звільнення працівника. Один з варіантів передбачає виплату звільненому роботодавцем співробітнику компенсації в розмірі двох заробітних плат. Планується також визначити розмір компенсації за виробничі травми.

Читайте також:
Зарплата 25 тисяч гривень і вище: робота в Закарпатті, за яку платять найбільше
Реклама

Вони повинні включати лікування в приватних клініках, протезування, переобладнання житла в разі втрати функціональності, а також компенсацію недоотриманого прибутку і моральної шкоди. Ще одна приємна ініціатива – звільнення від податків на доходи фізичних осіб громадянам до 26 років, що сприятиме працевлаштуванню молодих кадрів. Роботодавці ж можуть звільнитися від ЄСВ у разі надання співробітникам додаткових благ, наприклад, пенсійне забезпечення, медична страховка чи компенсація проїзду.

Робочий день планують збільшити – з 8 до 12 годин, але тільки зі згоди працівника  За словами керівника експертно-аналітичного центру кадрового порталу HeadHunter Юлії Дрожжиної, головна перевага полягатме в перерахунку оплати праці відповідно з реальним часом роботи. “Звичайно, все додатково оплачується. За подвійною ставкою, умовно кажучи. Зараз і так багато переробляють. Особливо на виробництвах. З прийняттям такого закону людина зможе заробляти те, що він фактично відпрацював, за збільшеною ставкою, яка прописана в законі. А не на розсуд роботодавця: захотів – заплатив, не захотів – не заплатив”, – заявила вона. Також планується збільшити обід до 4 годин та легалізувати віддалену роботу. Крім того, робітникам дозволять страйкувати, але вони повинні бути спрямовані на роботодавця, а не на Кабмін і ВР, а держава повинна мати інструмент для примирення сторін. Роботодавці ж можуть не платити страйкувальникам, або ж звільнити їх. 

З поганих новин – пропонують прибрати з нового КЗпП пільгу про неможливість звільнення вагітних і надати вирішувати питання про звільнення або збереження робочого місця на час декрету роботодавцю. Таким чином роботодавцеь може звільняти вагітних. Також планується збільшити підстави для звільнення. Крім вже звичних прогулів, роботи в нетверезому вигляді або крадіжки, з’являться і нові норми. Наприклад, звільнення за розголошення комерційної таємниці.

Реклама

Нагадаємо, що в Україні хочуть відмовитись від зайвих довідок.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно