Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи

Існує безліч питань, відповіді на які багатьом цікаво почути від стоматолога. Саме тому ми вирішили поспілкуватися із засновницею клініки «Скорпіон», лікаркою-стоматологинею із 22-річним досвідом роботи – Маргаритою Кметі.

ВІДЕО ДНЯ

Ця стоматологічна клініка функціонує у Мукачеві з 2009 року. А в 2019 році Маргарита відкрила свій стоматологічний кабінет у Кольчині. 

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи – 01
Реклама

Жінка отримала освіту у Львівському медичному університеті і саме тоді зрозуміла, що не помилилася з професією. Стоматологія постійно розвивається, тому кожного року Маргарита відвідує курси по підвищенню кваліфікації і не планує зупинятися. Надалі продовжує вивчати нові технології, опановує матеріали, адже вважає, що це прямий її обов’язок.

Читайте також:
МОЗ оприлюднило нові правила роботи стоматологій
Реклама

– Як ви порекомендуєте доглядати за зубами?

– Перше і основне, чистити зуби 2 рази на день, але не менше 3-х хвилин. Не забувайте, що чистимо рухами зверху донизу. Якщо у вас є брекети, то потрібно ретельніше ставитися до гігієни та використовувати іригатор.

Друге – візьміть собі за правило відвідати стоматолога для профілактики раз на пів року – для професійної гігієни. Ви можете ідеально правильно чистити зуби, проте існують важкодоступні ділянки.

Реклама

Третє правило, яке, на жаль, багато хто ігнорує – це змінювати зубну щітку кожні 2-3 місяці.

– Правильно чистити зуби до сніданку чи після?

– Взагалі, рекомендовано чистити зуби після їжі, але це все індивідуально. До прикладу, моя донька завжди чистить після, тому ця дискусія залишається відкритою. Проте, можу порадити хоча б раз на рік робити професійну чистку зубів.

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи – 02

– Чи можна відбілювати зуби в домашніх умовах?

– Зараз існує безліч методів «з Інтернету», які радять відбілювати содою чи лимонною кислотою, мушу вас розчарувати, що це - тимчасовий ефект, який в подальшому може відобразитися погано на зубах. Недаремно кажуть, що самолікування це шкідливо та небезпечно. Яка гарантія , що через 10 років зуби не почнуть кришитись. Тому, йти на такі жертви заради білосніжної посмішки не варто.

– Безпечні методи відбілювання зубів взагалі існують чи то міф?

Реклама

Процедуру відбілювання повинні виконувати в клініці під наглядом лікаря, який визначить на скільки тонів вам можна відбілити зуби чи, наприклад, у вашому випадку емаль не дозволяє виконати цю процедуру. Отож, потрібно лише звернутись до стоматолога у таких питаннях.

– Які напої для зубів шкідливі настільки, що їх необхідно вилучити з раціону взагалі?

– Абсолютно всі солодкі та газовані напої шкодять зубам.

– Дитина боїться стоматолога. Як допомогти їй побороти страх?

– Нам потрібно розуміти, що дитина бере приклад з батьків, тому, якщо є страх, то він нав’язаний прикладом із оточення. Можу порекомендувати змалечку контактувати зі стоматологами. Потрібно показати, що візит до лікаря – це не страшно та не боляче. Можна робити профілактичні візити для маленьких діток, аби вони звикали показувати зубки. До того ж, я завжди розмовляю та знайомлюсь із малечею, адже потрібно встановити контакт довіри і донести , що я не несу загрози. Моє завдання зробити так, аби батьки також не боялися за дітей.

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи – 03

– Як привчити дитину доглядати за своїми зубами?

Реклама

– Найголовніше – це зацікавити малюка у самому процесі. Важливо підібрати зубну щітку, яка буде до вподоби вашій дитині, до того ж зараз існує безліч крутих зубних паст, навіть їстівних , які не несуть шкоди. Свою доньку я навчила чистити зуби якісно за допомогою маленького пісочного годинника. Одну хвилину – аби ретельно пройтись щіткою на верхню щелепу, і на нижню. Це допомогло нам створити певний «таймінг» , і зараз вона вже не задумовується скільки часу потрібно, аби почистити зуби, бо це відбувається автоматично.

– Електрична і звичайна щітка – чи є різниця в якості чищення?

– Гадаю, краще мати різні засоби догляду. Це вже особиста справа кожного. Наприклад, після придбання електричної щітки ви не захочете користуватися звичайною, або навпаки, вам буде незручно через вібрування, бо у вас висока чутливість десни. Різниця між ними невелика, просто електрична за рахунок вібрацій очищає краще, але звичайна щітка там само добре справляється зі своєю функцією.

– Колись ставили золоті коронки, згодом – клеїли камінчики на зубах. Що зараз популярно?

– Сьогодні у моді мати максимально здорову посмішку. Тобто білосніжні, рівні та здорові зуби. Тому тепер частіше ставлять брекети чи вініри, аби максимально покращити усмішку.

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи – 04

– Наостанок топ-5 дивних питань, які цікавлять багатьох. Хто ж все-таки більше боїться стоматологів: чоловіки чи жінки?

Реклама

– Мушу відмітити, що все ж таки чоловіки бояться більше, аргументуючи це тим, що жінки мають менший больовий поріг.

– Чи не боїтеся, що пацієнти можуть вас вкусити?

– Таке трапляється, але дуже рідко.  Скоріш за все це може трапитись під час зняття відбитків зубів, людина несвідомо може вкусити, навіть, якщо цього робити і не потрібно.

– Чи може стоматолог сам собі лікувати зуби?

– Однозначно, що фізично це – неможливо. Яка повинна бути тоді система дзеркал? Я просто не уявляю процес пломбування самому собі, або чогось ще. Краще довірюся професіоналу, який виконає роботу без наслідків.

Стоматологиня із Мукачева розвінчала популярні міфи – 05

– Яка зубна паста ефективніша – українська чи імпортна?

Реклама

– Насамперед, потрібно зрозуміти , що справа не в пасті, а у правильності її використання: кількість разів чищення та наскільки правильно ви чистите зуби. Жодна паста не допоможе вилікувати карієс, відбілювальна – не зробить ефект вінірів, але зніме наліт.

– Ополіскувачі корисні для порожнини рота? Чи це також популярний міф?

– Ополіскувачі рекомендують використовувати для профілактики карієсу, лікування пародонту та чутливості зубів. Проте вони не допоможуть позбутись справжніх проблем. З цим треба звертатися до лікаря.

– Дякую та розмову та поради для читачів «PMG.ua».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно