Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатці масово скуповуються в Угорщині через якісні та дешеві товари

Закарпатці масово скуповуються в Угорщині через якісні та дешеві товари

Закарпатці масово скуповуються в Угорщині через якісні та дешеві товари
Саме таку цифру оприлюднили днями ЗМІ цієї держави. За квітень, травень і червень цього року наші краяни вивезли із сусідньої країни товарів саме на таку суму. За тими ж таки повідомленнями в...

Саме таку цифру оприлюднили днями ЗМІ цієї держави. За квітень, травень і червень цього року наші краяни вивезли із сусідньої країни товарів саме на таку суму.

ВІДЕО ДНЯ

За тими ж таки повідомленнями в мас-медіа, найбільше грошей в Угорщині залишили українці. На другому місці – румуни, на третьому – словаки. А на останньому – громадяни балканських держав Сербії та Хорватії. Цікаво також, що дві третини приїжджаючих сюди на закупки – це закарпатці, котрі перетинали кордон у рамках «малого прикордонного руху».

Мені стало цікаво, чим можна пояснити таку велику активність наших краян. «Човник» Микола Батяєв із Горонди Мукачівського району розповідає, що потенційних покупців приваблюють прийнятні ціни та висока якість товарів. Майже всі жителі Закарпаття, котрі перетинають кордон, їдуть до сусідів винятково «затоваритися». Більшість наших краян споживають каву, привезену саме із цієї країни. І треба відзначити, що вона у співвідношенні ціна–якість вигідно вирізняється від кави, виробленої у Польщі, Росії,чи нашої вітчизняної. На оптових ринках на вулиці Краснодонців в Ужгороді та на мукачівському ГІДі я нарахував понад чверть сотні найрізноманітніших марок цього продукту. Не дивина, отож, що за кавою на Закарпаття приїжджають не тільки оптовики із столиці, але й навіть із Полтави, Харкова, Луганська та Кривого Рогу. На ура, мовити б, у нас йдуть також різні марки приправ типу «вегета», червоної паприки, чорного меленого та горошком перцю, інших прянощів. Люблять наші люди й угорські м’ясні вироби, вина, фруктову горілку. Великими партіями завозяться з найбільшого оптового ринку в Ніредьгазі шкарпетки, натільна білизна, спортивні костюми, верхній одяг та взуття китайського й турецького виробництва.

Реклама

«Мені вигідніше їхати за покупками в Кішварду, ніж в Ужгород, — розповідає житель Великої Доброні Іштван Гал, — бо по кілометражу то такий самий відрізок дороги, а ось у цінах виграю. До того ж в угорських супермаркетах проводяться найрізноманітніші акції, де продукти харчування можна придбати чи не за півціни від тієї, яка є на ці товари в Ужгороді. А восени, коли вдома стартує сезон збору волоських горіхів та квасолі, то ще й маю неабиякий зиск, бо реалізую це на угорських базарах». І такі випадки непоодинокі. Більше того, чимало жителів Ужгородщини, Берегівщини, Виноградівщини і навіть Мукачівщини накупували автомобілів в Угорщині, їздять на них, не розмитнюючи та не реєструючи їх в Україні. Це зобов’язує власників таких транспортних засобів періодично перетинати українсько-угорський кордон. Як часті гості сусідньої країни, ці люди теж є активними покупцями. «Та вдома я навіть ніколи не заглядаю до продуктової крамниці, — стверджує житель прикордонного Чопа Іван Шімон. – Виїжджаючи для необхідної позначки в паспорті на «Ауді» з угорськими номерами, завжди завантажую багажний відсік продуктами, купленими в Угорщині. Маю там і родичів у прикордонному селі Доге. А от їм постійно везу наші рошенівські цукерки, які вони обожнюють».

Усі, з ким довелося спілкуватися, в один голос стверджували, що їхати в Угорщину вельми вигідно. «Там дешевше все – від будівельних матеріалів і побутової техніки до продовольчих товарів, — каже ще один «човник» Віктор Агій з Мукачева. — Менше, ніж у нас, коштують також вироби з пластмаси та товари побутової хімії». Отож не дивина, що так багато наших краян надає перевагу закупівлі не у себе вдома, а саме у цій сусідній державі, тим самим інвестуючи кошти в її економіку.

Реклама

Віталій Пумпинець, газета "Новини Закарпаття"

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно