Скільки нітратів у відрі буряків, які зараз садите?
Нітрати та нітріти – природні складові будь-якого рослинного організму. Це всього-на-всього солі азотної кислоти, які використовують у медицині, харчовій промисловості, є вони навіть у звичайній питній воді. Отож проблема зовсім не в тому, що нітрати та нітріти потрапляють у наш організм з водою і продуктами, ми до них у процесі еволюції пристосувалися. Тут головне – не переборщити з кількістю.
ВІДЕО ДНЯДо речі, нітріти «отруйніші» за нітрати разів у 10, та, на наше щастя, у чистому вигляді їх майже не буває. Інша річ, якщо раптом нітратів «перебрати», то вони одразу ж на нітріти перетворюються.
Однак не поспішайте з переляком. Несумісна з життям доза нітрату калію, наприклад, для дорослої здорової людини – 15-30 г, нітрату натрію – 10г. Щоб таку дозу заковтнути, потрібно з'їсти за добу аж 20 кг капусти або 15 кг буряків. Не певні, що хтось на таке здатний. До речі, в овочах з високим вмістом аскорбінової кислоти (капуста білоголова, перець, шпинат тощо) активність нітратів досить низька.
РекламаОтже, ми домовилися, що нітрати в їх природному стані не такі вже й страхітливі. Нітрати накопичуються, коли ґрунт надто вже перезволожується.
Будемо вважати, що нітратна «атака» вам не загрожує, і добре. Тоді скільки дозволяється з'їсти нітратів?
РекламаУ м'якоті бульб картоплі нітратів небагато, найбільше їх у серцевині та шкірці.
У білоголовій капусті найбільша кількість нітратного азоту у верхівці качанчика (кочерижки); верхнє листя його містить у 2 рази більше, ніж внутрішнє.
У коренеплодах петрушки в нижній частині нітратів трохи більше, ніжу верхній.
РекламаКоренеплоди редиски довгастої форми більше «нітратозабруднені», ніж округлі. У нижній частині їх більше, ніж усередині. Редиска, вирощена в теплиці, на це страждає більше, ніж «вулична».
У редьки кількість нітратів зростає від основи до вершка.
У ріпі максимальний вміст нітратів у черешках листя (верхня частина коренеплоду), значно менше їх у середній частині, ближче до кореня кількість збільшується.
Цибуля. Найменше нітратів у середній частин) цибулини, вгорі та внизу, їхній вміст вищий приблизно у два рази.
У моркви багато нітратів у вершку та кінчику коренеплода.
У буряків столових серцевина та кінчик кореня більш «нітратні», ніж інші частини коренеплоду.
Селера. Вміст нітратів зростає від верхівки до основи.
РекламаГарбуз. Тут найбільше нітратів у зоні, що примикає до плодоніжки і насіннєвої камери.