Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Андрій Кирилюк: "Для європейців оберігати природу - звичне явище"

Андрій Кирилюк: "Для європейців оберігати природу - звичне явище"

Андрій Кирилюк: "Для європейців оберігати природу - звичне явище"
Ужгородець протягом майже двох років збирає кришки не лише заради збереження довкілля, а й з благодійною метою. Про досвід європейців та ставлення українців до екології - у матеріалі журналістів прес-центру "Панорама".
ВІДЕО ДНЯ

Чимало людей переймаються екологією та чистотою природи. Один з таких особистостей - ужгородський фотограф та громадський активіст Андрій Кирилюк. Він є ініціатором благодійного проекту "Бережи природу - допоможи іншому", а також учасником конкурсу "Будуймо ЕКО Україну разом!". Власне, згадана акція, організована в обласному центрі Закарпаття, полягає у зборі пластикових кришок у кафе, барах, магазинах та супермаркетах Ужгорода. За кошти від збору кришок планується придбати інвалідний візок. Саме про благодійний проект та про ставлення до навколишнього середовища з Андрієм Кирилюком поспілкувались журналісти прес-центру "Панорама".

Ужгородець розпочав свою розповідь історією про подорож до Туреччини, де він і дізнався про подібний еко-проект. "Все почалось з того, що я побачив на деревах пляшки з синіми пластиковими кришками. Згодом я порився в інтернеті і дізнався, що протягом двох років завдяки збору пластикових кришок було придбано 1500 інвалідних візків. А все почалось з ініціативи місцевого студента медичного коледжу, який і розкрутив цю ідею у соцмережах. ", - зазначив Андрій Кирилюк.

Реклама

Він відзначив той факт, що збирання кришок є важливим як з екологічної, так і з соціальноїточки зору. "Важливе збирання кришок насамперед тим, що вони зроблені з їстівного пластику. Крім того, кришки коштують значно дорожче за пляшки. Останні коштують вдвічі дешевше. Плюс за ці кошти ми можемо допомогти людям. Батарейки не несуть такої соціалньної складової черех їх вміст", - констатує автор еко-проекту.

За його словами, для європейців охорона довкілля та сортування сміття є звичним явищем. І кожен мешканець Старого Світу дотримується чистоти та порядку. Тому європейські активісти мають чималий досвід втілення природоохоронних задумів. "У Швейцарії Ви не знайдете сміттєзвалищ. Це гірська альпійська країна, яка обходиться без них. Місцеві жителі здають усі використані речі у спеціальні приміщення, розміром як супермаркет. Там же вони і сортують сміття. Так само й угорці. Наприклад, у Кішварді у супермаркеті пропонують покупцям здавати використані речі. За це вони отримують близько 25 форинтів (10 євроцентів). Причому здають їх нормальні жителі цього містечка, які є покупцями закладу", - стверджує гість прес-центру "Панорама".

Реклама

В Ужгороді подібна ініціатива існує вже останні півтора роки. Як розповів Андрій Кирилюк, за цей час зібрано майже півтонни пластикових кришок. "Відповідно, ми вже знаходимось на півшляху до придбання одного інвалідного візка. Та, на жаль, в Україні і, зокрема, на Закарпатті до подбібних акцій долучаються одиниці людей. Важко привити тим, хто викидає сміття будь-де те, що варто і сортувати сміття, і збирати кришки з благодійною метою. Тому навіть за півтори роки існування цього проекту зрушення, на жаль, лише мінімальні", - сказав активіст. 

Однак ситуація не є такою плачевною. По всій Україні є активісти, які організовують подібні акції у інших містах держави. "До прикладу, один з еко-активістів зі Львова втілює подібну акцію у школах столиці Західної України. Там діти разом зі своїми батьками збирають і приносять кришки. Ми теж плануємо таке влаштувати подібне на Закарпатті. Однак для цього потрібні час і зусилля, адже зараз ми працюємо в сегменті громадських закладів Ужгорода", - мовив Андрій Кирилюк.

Закарпатський еко-активіст також розпоів про те, що з власної ініціативи одна з ІТ-компаній обласного центру Закарпаття поставила контейнери окремо для пластику, окремо для кришок, окремо для паперу.

Реклама

Також Андрій Кирилюк розповів, що захід, який відбувся 28 червня, мав на меті донести до звичайного закарпатця інформацію про те, що кришки та батарейки потрібно не викидати, а збирати у контейнери.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно