Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 312 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 15 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 15 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 13 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 2000+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті

Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті

Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті
ВІДЕО ДНЯ

20 років тому Орест Дель Соль з Франції переїхав на Закарпаття. Знайшов тут дружину та у Нижньому Селищі на Хустщині заснував фермерське господарство. Вирощує свиней, корів, кіз, кролів та курей. Виготовляє ковбаси і твердий сир.

"Вперше в Україні одразу потрапив сюди, у село, – розповідає 47-річний Орест Дель Соль. – Приїхали ввечері пізно. 23 лютого, День Радянської армії. Перші враженні: газета "Комсомольська правда", розстелена на столі, на ній сало, сіль, цибуля, самогонка, граньоні стакани. І я нічого не розумію. Після Парижу – тяжко".

Реклама
Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті – 01

На батьківщині Орест працював сомельє в ресторані та метрдотелем двох прем’єр-міністрів. Згодом, захоплений соціалізмом, приєднався до кооперативу "Лонго май" у Провансі. З 1973-го члени спільноти разом займаються сільським господарством та ремеслами. Господарства мережі кооперативів є в Австрії, Швеції, Німеччині та на Коста-Риці.

Реклама
Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті – 02

Чоловік народився в родині італійських емігрантів. Дружина Йолана – українка угорського походження. Виховують доньку-студентку Іріс. Син Арсен ходить до 11 класу. 

"Діти себе вважають більше українцями. Коли збираємося, то говоримо французькою, – каже Йолана, котра за фахом – французький філолог. – У нас в родині багато чого пов’язано з кухнею, готуємо багато французьких та італійських страв. Любимо робити гастрономічні подорожі. Італія – це риба. Франція – круасани, тістечка, хліб.

Реклама
Колишній французький сомельє та метрдотель успішно вирощує худобу на Закарпатті – 03

Часто приймаємо у себе друзів-фермерів з Франції. Вони в захопленні від усього. Один чоловік прокидався вранці і біг згрібати сіно. Ми казали: рано, ще роса. Дайте мені насолодитися – відповідав. Єдине, чого їм бракувало – культури: театр, кіно, музеї. Там селяни освічені, багато читають".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно