Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Самоуправство під ідеєю децентралізації на Закарпатті не пройде, – Москаль

Самоуправство під ідеєю децентралізації на Закарпатті не пройде, – Москаль

Самоуправство під ідеєю децентралізації на Закарпатті не пройде, – Москаль

Кабінет Міністрів досі не розробив чіткі нормативно-правові акти, якими мають керуватися в своїй діяльності об’єднані територіальні громади. Хоча в Прикінцевих положеннях Закону України «Про добровільне об’єднання громад» (який підписаний Президентом України ще 5 лютого 2015 року) чітко вказано, що КМУ протягом трьох місяців з дня набрання чинності законом має забезпечити прийняття нормативно-правових актів, передбачених цим Законом. Відсутність чітких механізмів виконання закону стало джерелом постійних фінансових конфліктів на рівні «район – об’єднана громада» та розбалансування районних бюджетів.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, в Закарпатській області діють дві об’єднані територіальні громади – Тячівська та Вільховецька.

– Із Тячівською громадою немає жодних проблем, її керівник, міський голова Тячева Іван Ковач – досвідчена й адекватна людина, яка діє в рамках законодавства та інтересах людей, – зазначає голова ОДА Геннадій Москаль на своєму сайті. – Зате з Вільховецькою громадою виникають конфлікти, оскільки її керівництво діє за принципом «забрати все собі, а району – нічого». Мабуть, воно думало, що, об’єднавшись у громаду, буде жити при комунізмі. Наведу конкретні приклади. Станом на 1 серпня мешканці Вільховецької громади отримали вторинну (стаціонарну) медичну допомогу в Тячівській ЦРЛ та Нересницькій дільничній лікарнях на суму понад 2,5 мільйона гривень (ця сума документально підтверджена). Однак із отриманих із Держбюджету 7 мільйонів 328 тисяч гривень на первинну і вторинну медичну допомогу керівництво Вільховецької громади переказало в районний бюджет усього 500 тисяч гривень. Та й то після неодноразових нагадувань із ОДА.

Реклама

Діти з Вільховецької громади відвідують районну Дитячу юнацьку спортивну школу, музичні школи, будинки культури та районну бібліотеку, центр дитячої та юнацької творчості, вони лікуються в районному оздоровчому закладі «Берізка». Дорослі мешканці громади обслуговуються в районних соціальних територіальних центрах, а об’єднана громада не дає за це районному бюджету ні копійки. Є ще видатки на утримання місцевої пожежної охорони, яка у випадку надзвичайних ситуацій обслуговує об’єднану громаду, але не отримує від неї ніякого фінансування. Усе лягло на районний бюджет. Крім того, є й інші важливі для держави справи, від яких громада просто самоусунулася. Наприклад, робота з призову та мобілізації у Вільховецькій громаді не проводиться взагалі.

Заявляю, що такого самоуправства під ідеєю децентралізації на Закарпатті не буде. Оскільки Кабмін не регулює діяльність об’єднаних територіальних громад своїми нормативно-правовими актами, ми будемо робити це розпорядженнями на рівні облдержаміністрації. Перед об’єднанням громади мають укласти договори про співфінансування з усіма районними структурами, чиїми послугами користуються. Принцип «я отримую від держави по максимуму, а віддаю державі нуль» не пройде.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно