Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Лікар, який вирощує 250 сортів винограду, про святість напою, смаки туристів та цінність закарпатського вина

Лікар, який вирощує 250 сортів винограду, про святість напою, смаки туристів та цінність закарпатського вина

Лікар, який вирощує 250 сортів винограду, про святість напою, смаки туристів та цінність закарпатського вина

За календарем та частково погодними умовами вже осінь. А для багатьох закарпатців це означає, що прийшов час збирати виноград, робити вино і робити підсумки свого виноробного сезону.

ВІДЕО ДНЯ

Майже більшість закарпатців вдома мають власні виноградники. Та у нашого співрозмовника як виноградник, так і ставлення до виготовлення п’янкого напою особливе, – пише у своїй статті "Вино, як добре хобі" газета "Панорама" (№ від 22 вересня).

Знайомтесь, Михайло Поличко – у минулому головний лікар Виноградівської районної лікарні, а нині справжній винороб-трудоголік, який впевнено примножує справу батьків і дідів.

Реклама

У самого Михайла Поличка ставлення до винограду та вина особливе. Це можна було зрозуміти з того, що нашу розмову він розпочав з розповіді про далекі біблійні часи, коли Ісус Христос здійснив чудо перетворення води на вино: «Більше 300 разів у Святій Книзі згадується виноград і вино. Святе Причастя – Тіло і Кров Христа – це хліб і вино. Тобто, це святий напій».

Виноградівець з дитинства захоплювався виноградарством, оскільки і батьки привчали його до виноробської майстерності. Тому і спадкове хобі є додатковим і заробітком, і післяробочим відпочинком та захопленням.

Реклама
Лікар, який вирощує 250 сортів винограду, про святість напою, смаки туристів та цінність закарпатського вина – 01

Для Михайла Поличка виноградівське вино теж особливе через природні умови: «Свого часу льодовик обійшов Чорну Гору. А ця гора є молодою. І тому тут виноградина любить рости. І лоза росте при любові господаря. Наше закарпатське вино важке, росте на важкому грунті. І тому воно характеризується низькою врожайністю, але високою якістю. А виноградівське вино – це біологічна зброджена рідина, яка на 80% є ідентичною плазмі крові. Це я можу з впевненістю говорити, як лікар за фахом. І тому я цим фактом можу знову підтвердити святість цього напою».

Він, як лікар і винороб, зауважив, що вино має цілющі властивості, але лише при культурному споживанні. «У медицині фізіологічна норма – 40 грам алкоголю на 100 кілограм живої ваги. Це 300 грам сухого вина або бокал пива. У старі часи Австро-Угорщини кожен день вживали малу кількість вина. Люди не хотіли бути п’яними. І тому мали міру. Взагалі вино добре діє на нервову систему. Людині раз у місяць необхідне емоційне та психічне перезавантаження. Якщо маленькими ковтками вживати вино протягом 20 хвилин, то буде розслаблення, спокій. І найголовніше – життя не здаватиметься таким сірим і поганим. До слова, до 1924 року у Російській імперії вино було лікувальним засобом», – каже винороб-любитель.

Реклама
Лікар, який вирощує 250 сортів винограду, про святість напою, смаки туристів та цінність закарпатського вина – 02

Сам Михайло Поличко на околиці Виноградова влаштував поруч з виноградниками дегустаційний зал, де кожен може спробувати різні сорти вина. Та найголовніше є те, що лікар-винороб на власній плантації вирощує 250 сортів вина. Серед них Трамінер, Каберне, Ізабелла, Аркадія, Мускат Пелешкей, Білий Султан, Плевен Стійкий. Та його найулюбленішим сортом винограду є Вікторія, який є урожайним, морозостійким та смачним.

Що ж до туристів-дегустаторів, то за словами нашого співрозмовника, палкими любителями вина є львів’яни та одесити. Він каже, що гості з чорноморського міста зазвичай п’ють південні вина, та закарпатські напої їм дуже подобаються. Гості із сусідньої Галичини є фанатами закарпатських вин. Найчастіше вони віддають перевагу солодким винам. Закарпатці ж є любителями сухих вин.

Що ж до підсумків виноробного сезону, то Михайло Поличко зауважив, що цьогоріч врожай є на 20% меншим, ніж у 2015 році. На це є кілька причин. Зокрема, у квітні була спека, яка витягнула виноград. І він почав раніше рости. У травні почались сильні дощі, які дали привід розвинутись хворобам, типовим для винограду. У червні на Закарпатті був сильний градобій, який завдав великої шкоди виноградникам. Також цей сезон, за словами Михайла Поличка, загалом був дощовим. Тому і врожай буде меншим.

Лікар, який вирощує 250 сортів винограду, про святість напою, смаки туристів та цінність закарпатського вина – 03

Схожі проблеми є і у виноробній промисловості. Як розповіла газеті «Панорама» представниця заводу «Котнар», що у Берегівському районі, Ольга Тоічкіна, сезон і для них виявився дуже важким через високу інтенсивність опадів. Врожаї винограду по всій території України і, зокрема, на Закарпатті, зменшились на 20-30%. Але зараз працівники заводу розпочали збір білих сортів Мускату та Шардоне. У жовтні розпочнеться збір червоних сортів винограду. Тому працівники промислового виноробного підприємства сподіваються, що на Закарпатті врожай буде якомога більшим, а вино – якіснішим.

На завершення розмови Михайло Поличко сказав, що як на Закарпатті, так і на Україні, потрібно розвивати культуру споживання вина. Адже французи, італійці та іспанці розслаблено та в міру вживають вино щодня, не страждають на алкогольну залежність і є довгожителями.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно