Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Мукачівщині мережа дошкільних навчальних закладів складається з 59 садків

На Мукачівщині мережа дошкільних навчальних закладів складається з 59 садків

На Мукачівщині мережа дошкільних навчальних закладів складається з 59 садків
Закон України «Про дошкільну освіту» визначив дошкільну освіту як обов'язкову первинну складову системи безперервної освіти в Україні, що забезпечує різнобічний розвиток дитини. Потреби суспільства,...

Закон України «Про дошкільну освіту» визначив дошкільну освіту як обов'язкову первинну складову системи безперервної освіти в Україні, що забезпечує різнобічний розвиток дитини. Потреби суспільства, вимоги сьогодення спонукали до внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо обов'язковості здобуття дітьми п'ятирічного віку дошкільної освіти.

ВІДЕО ДНЯ

Необхідність змін у системі освіти, перегляду пріоритетів у формуванні особистості дитини, переходу до нових форм і методів роботи сьогодні вже ні в кого не викликає сумнівів. Оскільки реформування національної системи дошкільної освіти України на засадах компетентнісної парадигми, впровадження у педагогічну практику особистісно орієнтованого підходу є своєчасним, цілком відповідним світовим тенденціям. Головною метою всіх змін є створення сприятливих, комфортних умов для розвитку дитячої особистості, формування в неї цілісної та реалістичної картини світу, ціннісного ставлення до природи, культури, людей, до самої себе; сприяти становленню основ компетентності малюків.

На сучасному етапі мережу дошкільних навчальних закладів Мукачівського району становлять 59 дошкільних навчальних закладів та 5 навчально-виховних комплексів «школа-дитячий садок». Приведення освітнього процесу у відповідність з державним стандартом, з базовою програмою – справа не миттєва і не з легких, адже загострилися проблеми, постали конкретні труднощі.

Реклама

Із 59 дошкільних навчальних закладах у пристосованих приміщеннях розміщений 41 заклад (76 груп, 1735 дітей). Із 6 навчально-виховних комплексів «школа-дитячий садок» у типових приміщеннях знаходиться один заклад (група – 24 дітей), у нетипових – 4 групи (70 дітей). У трьох навчально-виховних комплексах «школа-дитячий садок І ступеня» у дошкільних групах виховуються також 10 учнів 1 класу. Треба визнати, що в процесі роботи довелося зіткнутися з чималими проблемами. Із загальної кількості закладів упродовж 8 років не працює дошкільний навчальний заклад у селі Ділок у зв'язку з необхідністю проведення капітального ремонту та наявністю в селі 23 дітей віком від 1 до 6 років, з них тільки 15 дітей віком від 2 до 6 років. Зараз ведуться ремонтні роботи щодо відновлення його роботи у 2010 році.

Попри це в Мукачівському районі розгорнуто розширення мереж. У 2010 році завершується будівництво дошкільного навчального закладу в селі Червеньово на 75 місць ( 4 дошкільні групи ), загальна кошторисна вартість якого становить 4067,3 тис. грн.

Реклама

З метою відновлення роботи дошкільного навчального закладу в селі Макарьово (на 50 місць) ведеться реконструкція колишнього аварійного приміщення дитячого садка, ліквідованого у 1996 році. Реконструкцію об'єкту планується завершити до кінця нинішнього року.

Велика увага приділяється збільшенню кількості груп та максимальному охопленню дітей дошкільною освітою. Із 6698 дітей віком від 1 до 6 років в дошкільній освіті 3160 дітей, у тому числі – у 136 групах району – 2963 дітей, у дошкільних навчальних закладах Мукачева – 197. Це – 47,1 відсотка дітей віком від 1 до 6 років, проти 20,55 відсотка у 2001 році, з них у закладах дошкільної освіти району – 44%. У 18 дошкільних навчальних закладах функціонують 24 групи для дітей у віці до трьох років, де виховується 469 малят, що на 133 більше, аніж у 2008 році.

Крім того, реформування системи дошкільної освіти в районі спрямоване на максимально повну реалізацію вимог державного стандарту дошкільної освіти – базового компонента дошкільної освіти в Україні. На 2010 рік передбачено подальше розширення мережі дошкільних груп, зокрема відкриття груп в 6 дошкільних навчальних закладах, у Чинадієві (ДНЗ № 1), Залужжі, Барбові, Шенборні, Верхній Визниці, Лалові, а також відкриття груп з короткотривалим перебуванням дітей на базі загальноосвітніх шкіл І ступеня у селах, де немає дошкільних навчальних закладів (Синяк, Плоскановиця, Лісарня, Микулівці, Щасливе, Дубино, Косино, Гандеровиця ) та двох дошкільних груп ( 50 дітей ) з короткотривалим перебуванням дітей на базі приміщень для навчання дітей-ромів у таборі (сіл Великі Лучки, Серне). Забезпечено значне зростання завантаженості дошкільних навчальних закладів, доведення в більшості дошкільних навчальних закладів кількості дошкільнят у відповідності до кількості місць за нормативом.

Реклама

На цьому перехідному етапі відчутно зростає роль керівників дошкільних навчальних закладів та голів сільських і селищних рад. Саме вони спільно мають належним чином організувати роботу своїх колективів для ефективного вивчення змісту реформування дошкільної освіти, визначення орієнтирів, сформувати позитивне мислення і спрямувати творчу ініціативу кожного.

Всі педагоги Мукачівщини переконані, що сьогодні, в умовах розвитку української державності, ми маємо згуртуватися та визнати пріоритет педагогіки розвитку, яка формує життєво компетентну, свідому особистість, за якою майбутнє.

Дошкільна освіта залишається, на жаль, недофінансованою галуззю, матеріально-технічна база не відповідає визначеним вимогам державного стандарту. Більшість харчоблоків дошкільних навчальних закладів не забезпечено необхідним технологічним обладнанням, тільки в окремих є проточна вода у групових кімнатах.

Існує реальна проблема в облаштуванні спортивних майданчиків, заміни комплектів меблів для ігрових кімнат та методичних кабінетів. Практично не забезпечено системи управління дошкільних закладів комп'ютерною технікою.

Можна цей перелік продовжити, але ми стоїмо на порозі нового бюджетного року, що дає нам можливість виважено і цілеспрямовано підійти до планування бюджетних асигнувань на розвиток дошкільної освіти в районі. Враховуючи це, у 2011 році особливу увагу буде приділено розвитку дошкілля – первинної ланки єдиної освітньої системи.

Люблячим, терпеливим, добрим, справедливим, закоханим у свою справу освітянам, працівникам дошкільних установ Мукачівського району було присвячено захід «Дошкілля – невичерпне джерело любові, тепла, натхнення» з нагоди Дня працівників дошкільних навчальних закладів, яке зібрало 20 жовтня завідуючих дошкільними навчальними закладами.

Кожна хвилина урочистостей, кожне щиро мовлене слово було адресоване праці тих, хто упродовж багатьох років творить вічну красу чуттів, думок і людського сокровення.

Реклама

Олександр Товт, начальник відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно