Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки

У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки

У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки

 

ВІДЕО ДНЯ

Головні тези круглого столу:

1.    У своєму виступі член Ради адвокатів України від Луганської обл. Ігор Колесніков звернув увагу на те, що у сучасному світі цифрових технологій в найближче десятиліття за даними світових дослідників Еріка Шмідта, Джарет Коена, до інтернету підключаться більш ніж 5 мільярдів людей. Це не тільки нові можливості для людей, але й нові небезпеки в тому числі і для них усіх.

Реклама

2.    “Стосовно круглого столу зазначу що знаковим є те, що його спільно проводять ради адвокатів Луганської та Закарпатської областей що однозначно підтверджує тезу про єдність української адвокатури її державницьку позицію і налаштонованість на конструктив”, –із заключного слова Олексія Фазекоша.

Сучасний світ стрімко змінюється. Кожен день несе нам нові відкриття в науці, наближуючи світ до штучного інтелекту, нових інформаційних технологій, а відповідно можливостей. І як це не прикро – до нових небезпечних викликів та загроз.

Реклама

Нові технології, це, умовно кажучи, вже далеко не той «дрин» з двома кінцями, один з яких несе благо та захист... Він може несподівано за різних причин та обставин і болюче вдарити!

Вже нині, завдяки цим технологіям у людей в усіх країнах світу комп’ютерні шахраї, не виходячи з кабінету чи то кафе, крадуть майно, кошти, вклади, депозити, збереження, навіть особисті конфіденційні дані. До того ж успішно підроблюють різного роду документи і навіть судові рішення. І від цього ніхто не застрахований.

Саме ця нова загроза, та нові виклики суспільству і зібрав захід, винесений в заголовок цієї статті, який відбувся в ресторанному комплексі «SAVOY» в м. Мукачево в суботу 14 квітня цього року.

Реклама

Рада адвокатів Закарпатської області на чолі з головою Закарпатського відділення Спідки адвокатів України Олексієм Фазекошем, спільно з радою адвокатів Луганської області та спеціалізованою установою «Лабораторія експертної криміналістики» провели круглий стіл на тему: «Інформаційна безпека».

Високоінтелектуальна аудиторія, а це судді, працівники правоохоронних установ, адвокати, нотаріуси, працівники Закарпатської ОДА жваво підключилися до теми, порушуючи нагальні проблеми інформаційної безпеки в сучасному суспільстві.

Так, зокрема голова Закарпатського Апеляційного суду Закарпатської області Ганна Фазикош, говорячи про діяльність суду, яким вона керує, більш детально зупинилася на проблемах, із якими їм суддям доводиться стикатися та шляхами їх вирішення.

Українські суди в процесі реформування почавши реформи, поступово відходять від паперового обігу, переходячи на використання електронного документообігу, що зберігає час, папір та державні кошти.

Однією із гострих проблем, яка є актуальною на сьогодні – це збереження персональних даних громадян, які звертаються до суду. Адже судові інстанції збирають та зберігають різнопланову інформацію про фізичних осіб, підприємців, діяльність державних установ, в тому числі таку, що має гриф таємності.

В останній час виникає багато питань при призначенні технічних експертиз пов’язаних з електронними носіями інформації тощо. Це нові термінології, технології, за якими суддям важко своєчасно в них повноцінно орієнтуватися. Але найнеприємніше при призначанні експертиз є те, що вони проводяться вже не місяцями, а роками, очікуючи своєї черги, що призводить до накопичення справ.

На її думку, небезпечні виклики, з якими вони можуть реально зіткнутися вже в найближчі роки – це спроби підробки шахраями електронного підпису судді та електронних судових рішень інших документів.

Реклама

В цьому питанні, з точки зору учасників круглого столу, очільник апеляційного суду Закарпатської області порушила справді важливу тему. Вже непоодинокі скандали, які відбулися в деяких міськрайонних та районних Закарпатських судах, коли зловмисники виготовляли паперові судові рішення, постанови, ухвали, які після завірення фіктивними печатками використовувались зловмисниками для оволодіння чужим майном, коштами, ухиленні від сплати штрафів то що.

У своєму виступі член Ради адвокатів України від Луганської обл. Ігор Колесніков звернув увагу на те, що у сучасному світі цифрових технологій в найближче десятиліття за даними світових дослідників Еріка Шмідта, Джарет Коена, до інтернету підключаться більш ніж 5 мільярдів людей. Це не тільки нові можливості для людей, але й нові небезпеки в тому числі і для них усіх.

Адвокати, правоохоронці, суд, органи влади і рядові громадяни хочуть вони того чи не хочуть можуть стати жертвами комп’ютерних злочинів. Предметом таких злочинів являється, здебільшого, інформація в будь-яких її проявах: таємна, персональні дані осіб, комерційна таємниця підприємств, інформація про авторські розробки ноу-хау, фінансові операції банків, грошові кошти на рахунках, бази даних, інформація яка зберігається в будь яких її формах тощо. І ця інформація буде завжди при людях, на тих електронних пристроях якими вони будуть користуватися.

Втратити нерухоме майно внаслідок незаконних операцій в реєстрах стає буденною реальністю. Комп’ютерна криміналістика з однієї сторони вузько націлена діяльність, але з іншого боку вона напряму зачипає сфери різнопланових і нерідко кардинально протилежних у меті і завданням діяльності суб’єктів.

Наступний доповідач – директор ТОВ «Лабораторія комп’ютерної криміналістики» Сергій Прокопенко, у своєму виступі зазначив про численні складнощі з якими вони стикаються під час своєї діяльності, від повів на численні запитання присутніх.

Перш за все доповідач зазначив, що усі ці виклики пов’язані з тим, що комп’ютерна, цифрова злочинність не стоїть на місці, вона постійно розвивається, використовуючи сучасні технології, з допомогою яких вже нині можна наносити удари по економіці країн, зупиняти виробництва, призводити до аварій на транспорті.

Тому вже не дивують численні повідомлення про зломи реєстрів нотаріусів з подальшим переоформленням нерухомого майна на інших громадян.

Реклама

Нині з легкістю відбувається проникнення через різні хакерські програми в бази даних персональних комп’ютерів приватних осіб, підприємців, державних установ, з яких зловмисники крадуть як інформацію, яка має нині ціну так і кошти.

Окрема тема, яка була порушена – це мобільні телефони – смартфони, через які при неправильному користуванні зловмисники крадуть коди на банківські картки то що.

Друга проблема – це наявність кваліфікованого персоналу для проведення експертиз. На сьогодні на сто експертів в галузі електронних експертиз припадає тисячі експертиз на які вже черга на друга половину 2019 року.

Тому брак кадрів ще буде довго відчуватись і при нагальному не вирішенні цього питання їх експертну установу чекає колапс. Так, вони працювати будуть, але у міру своїх можливостей, які на роки відкладуть проведення тих чи інших експертиз. Вони просто фізично при наявних тенденціях зростання електронної злочинності будуть не встигати їх проводити. А кримінальні справи, люди, вина яких не доведена, чекати не можуть.

Сергій Прокопенко навів багато прикладів, коли саме їх установа при проведенні експертиз допомогла людям довести свою невинуватість в скоєнні того чи іншого злочину. Усі докази знаходилися мобільному телефоні, про які підозрювані навіть і гадки не мали.

Відповідаючи на запитання про проведення експертизи по факту пограбування філіалу «VS Банку» в м. Мукачево, який став однією з причин організації та проведення цього круглого столу, він зазначив, що справді експертиза готова, але про її висновки говорити він не може. Однак усім зрозуміло, що порушень при введенні в експлуатацію сховища банку було допущено чимало. Багато виникає питань з наявних документів не тільки до керівництва банку, а і до охоронної фірми, яка надавала послуги.

В продовження цієї теми було задано питання Голові «Київської обласної колегії адвовокатів», Голова комітету інформполітики та інформ безпеки Національної Асоціації адвокатів України Вадиму Хабібуллін, який увійшов у групу адвокатів, створену Олексіем Фазекошем по захисту інтересів потерпілих по цьому кримінального правопорушенню, стосовно перспектив цієї справи.

Реклама

Зокрема ,Вадим Хабібуллін зазначив, що ця справа «…дійсно резонансна не тільки для Закарпаття, але і всієї України, хоча пограбування банків річ в Україні вже знайома. Я дуже вдячний всій групі найповажніших та найвідоміших адвокатів і главі ВКДКА Олександру Дроздову, і члену Ради адвокатів Закарпаття Зої Темнохурдовій, і особисто нашому метру, лідеру Закарпатської адвокатури Олексію Фазекошу за довіру координувати захист потерпілих від пограбування банку.

Звичайно, шкодую, що одразу не знайшли спільну мову з керівництвом банком, і звичайно заважає чинне законодавство у справах захисту прав не вкладників-депозитів, а саме вкладників скриньок, в яких іноді ускладнено довести суми грошових коштів чи інших цінностей та їх походження.

Але, за попередньою наявною інформацією та завдяки керівництву банку і в тому числі завдяки нашому метру адвокатури Олексію Фазекошу планується спільна прес-конференція. Банк розглядає питання відшкодувати всі майнові вимоги самих не захищених вкладників скриньок.

Банк справді зможе показати реальну турботу про своїх вкладників чим зможе підтвердити, що він захищає і береже гроші своїх клієнтів, що дасть новий імпульс у відносинах банк-клієнт.

Крім того, планується спільна робота в напрямку притягнення до кримінальної та майнової відповідальності охоронців та охоронну фірму, завдяки діям чи бездіяльності яких здійснено резонансне пограбування як самого банку так і його клієнтів вкладників скриньок.

Наперед вдячний за довіру координування групи найвідоміших адвокатів, а також керівництву банку та Олексію Фазекошу за висококласну роботу, як адвокатську, так і як керівника групи і головне – за реальний захист потерпілих та можливе відшкодування всіх майнових вимог самих не захищених вкладників скриньок.

Маючи вузьку правничу спеціалізацію з боргів і корпоративних конфліктів з 1996 року – готовий до будь-якої співпраці в напрямку виявлення та притягнення до кримінальної та майнової відповідальності охоронців та охоронної фірми, завдяки діям чи бездіяльності яких здійснено резонансне пограбування як самого банку так і його клієнтів вкладників скриньок.

Реклама

Ще раз наголошу на активній і вирішальній ролі нашого адвокатського метра Олексія Фазекоша і дуже вдячний йому за захист потерпілих і за довіру мені координувати групу найвідоміших адвокатів в такій резонансній справі».

В роботі круглого столу також взяли участь представники, широких зацікавлених кіл, журналісти, керівники телеканалів, соціологи та політологи тощо. А також пан Дір Ігор Юрійович, надзвичайний і Повноважний Посол, Кандидат юридичних наук, Заслужений юрист, Директор Інституту міжнародного партнерства УжНУ, Співголова Асамблеї Громадських Рад Закарпаття.

Підводячи підсумок роботи круглого столу голова Закарпатського відділення Спілки адвокатів України Олексій Фазекош зазначив:

«Я вдячний, що з нами працював один із найкращих фахівців в Україні фінансового банківського секторів, спорах Вадим Хабібулін, мій приятель і друг.

Саме вчора Вадим Хабібулін з цим питанням до мене приїхав. Я був здивований. Чому? В нас є сильні фахівці в юриспруденції, які нас консультували. Були підготовлені позови, які з нашої точки зору, мали безспірну судову перспективу, тому що ґрунтувалися на судовій практиці, зокрема рішень, які пройшли через нову вже колегію цивільної палати Верховного суду України. Але вчора мені озвучили інформацію, що керівництво банку готово до співпраці із вкладниками скриньок по відшкодуванні їм спричинених збитків.

Я хотів би відкинути жодні інсинуації на цю тему, бо кажуть у перемоги – батьків багато, а поразка – завжди сирота. Хочу підкреслити те, що працювали всі. І вкладники, які робили певні заходи, звернення підписували і адвокати.

Завдяки колективним зусиллям, та переговорній місії, яку на себе взяв Вадим Хабібулін, домовленість з банком досягнута. Він продемонстрував, я вже відкрию секрет, керівництву банку ту юридичну базу, яку ми маємо, зокрема, я скинув від своєї помічниці через Viber позови, підготовлені Васильом Михайловичем Слюсарчуком, та Богданом Біловаром.

Реклама

Ця юридична база була оцінена, як така , що має перспективу судову, а це рідкі банківські справи. І тому саме Вадим Хабібулін вчора, я скажу, небезпідставно тут у Мукачеві. Саме тут присутні певні люди, які представляють керівництво цього банку.

Тепер на завершення, мені дуже приємно було, що саме такий розвиток ситуації, який, до речі, не всіх задовольнить тому що є певні особи, які не заявили про свої втрати, і відповідно цим особам не будуть відшкодовані їх кошти. Йдеться про тих осіб, які є заявниками. Їх 39 чоловік і в першу чергу ті, які мають збитки до 20 тис.

Далі з кожним будуть працювати індивідуально. Але якби ми не довели судову перспективність нашої правової позиці,ї то цієї розмови не було, якби не було інформаційного обґрунтування її, зокрема те, як її висвітив на прес-конференції голова вищої кваліфікаційної комісії президент спілки адвокатів України Олександр Дроздов. Це теж зіграло певну роль.

Тепер я хотів би окремо сказати: у нас в державі, все таки "кульгає" правове поле. Але є керівники банків, які мають совість і честь! І такі банки, такі керівники будуть мати, як довіру у людей, так і перспективу. З такими і за честь працювати. 

“Стосовно круглого столу зазначу що знаковим є те, що його спільно проводять ради адвокатів Луганської та Закарпатської областей що однозначно підтверджує тезу про єдність української адвокатури її державницьку позицію і налаштонованість на конструктив”, - з заключного слова Олексія Фазекоша.

У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 01
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 02
Реклама
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 03
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 04
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 05
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 06
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 07
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 08
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 09
Реклама
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 10
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 11
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 12
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 13
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 14
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 15
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 16
Реклама
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 17
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 18
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 19
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 20
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 21
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 22
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 23
Реклама
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 24
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 25
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 26
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 27
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 28
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 29
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 30
Реклама
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 31
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 32
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 33
У Мукачеві Ради адвокатів Закарпаття та Луганщини спільно провели круглий стіл з питань інформаційної безпеки – 34
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно