Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Почесний голова Спілки угорців України застеріг від педагогічної катастрофи на Закарпатті

Почесний голова Спілки угорців України застеріг від педагогічної катастрофи на Закарпатті

Почесний голова Спілки угорців України застеріг від педагогічної катастрофи на Закарпатті

Якщо у навчальному закладі, який за своїм статутом є угорськомовним, два предмети будуть викладатися українською мовою, щоб у дітей були практичні навички з цієї мови, то це – нічого страшного. Але повністю переводити викладання усіх предметів в угорських навчальних закладах України на державну мову – це педагогічна катастрофа для дітей.

ВІДЕО ДНЯ

Про це в ефірі хард-ток-шоу «DROZDOV» на телеканалі ZIK заявив кандидат юридичних наук, почесний голова Демократичної спілки угорців України Михайло Товт, коментуючи прийнятий в Україні закон про освіту.

Як відомо, 25 вересня 2017-го року Президент Порошенко підписав закон «Про освіту», яким в Україні запроваджується 12-річна середня освіта. Документ передбачає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова – українська.

Реклама

У Польщі, Румунії, Угорщині, Греції, Болгарії висловили стурбованість у зв’язку з нормами цього закону, що стосуються мови навчання представників національних меншин.

Наприкінці вересня Міністерство закордонних справ України направило закон «Про освіту» на експертизу у Венеціанську комісію.

Реклама
Читайте також:
Українське МЗС обурене діями Угорщини

Почесний голова Демократичної спілки угорців України Михайло Товт пояснив, у чому полягає предмет дискусії угорців із Міністерством освіти України:

«Вони кажуть, що хочуть добра нашим дітям, що хочуть наших дітей забезпечити. А ми їм відповідаємо, що про наших дітей ви не турбуйтеся, про них батьки потурбуються. Ви турбуйтеся про виконання законів і міжнародних зобов’язань. А відповідно до міжнародних зобов’язань, національні меншини в Україні мають усі права», – зауважив Михайло Товт.  

Реклама

Гість програми роз’яснив, чому саме угорці найбільше виступають проти норми закону про освіту, яка передбачає навчання у школах українською мовою:

«Чому така гостра проблема виникла лише з угорцями? Бо саме угорська спільнота вибудовала в Україні всю систему для задоволення своїх меншинських прав. А сьогодні вони юридично позбавленні прав», – заявив голова Спілки угорців України.

Михайло Товт додав, що подібну практику в Україні застосовували за радянських часів.

«Такі намагання були у радянські часи. Також було таке, що спочатку перекладали один-два предмети, а потім усі. Тому, якщо в угорському навчальному закладі, який є угорськомовним, два предмети будуть викладатися українською мовою, щоб у дітей були практичні навички з цієї мови, то це нічого страшного. Але повністю переводити усі предмети в угорському навчальному закладі – це педагогічна катастрофа для дітей», – акцентував Михайло Товт.

Він наголосив, що відповідно до прийнятого закону про освіту, навіть приватні навчальні заклади в Україні повинні проводити навчання державною мовою України – українською. Михайло Товт стурбований такою нормою і вважає, що це принижує нацменшини.

«Це перегинання палиці», – наголосив почесний голова Демократичної спілки угорців України.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно