Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мукачівський район один з найзабруднених пестицидами на Закарпатті

Мукачівський район один з найзабруднених пестицидами на Закарпатті

Мукачівський район один з найзабруднених пестицидами на Закарпатті
З самого початку так званої хімізації сільського господарства, санепідстанції здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд за умовами використання пестицидів і агрохімікатів з виконанням...

З самого початку так званої хімізації сільського господарства, санепідстанції здійснюють державний санітарно-епідеміологічний нагляд за умовами використання пестицидів і агрохімікатів з виконанням лабораторних вимірювань залишкових кількостей пестицидів в харчових продуктах, в об’єктах навколишнього середовища.

ВІДЕО ДНЯ

За багато попередніх років в області за рахунок залишків хімічних засобів захисту рослин утворилися відходи, а точніше непридатні та заборонені пестициди, які тривалий час зберігалися у складах обласної асоціації „Агрокомплекс”. Питання безпечного зберігання таких токсичних відходів перебувають на контролі територіальних санепідстанцій. Представники СЕС приймали участь у всіх чергових та позачергових інвентаризаціях непридатних та заборонених пестицидів.

Ще в 1978 р. почалося звільнення області від таких токсичних відходів, коли 223, 0 тонни непридатних та заборонених пестицидів було вивезено на захоронення у Вінницьку область, де був створений Джуринський отрутомогильник, який існує і досі, створюючи проблеми для навколишнього середовища та людей з прилеглих населених пунктів.

Реклама

Продовження роботи зі звільнення області від непридатних та заборонених пестицидів було продовжено 10-15 років тому, коли 3 райони з 13-ти були звільнені від таких токсичних відходів (Рахівський, Воловецький та Міжгірський) шляхом перевезення їх на інші склади. Відходи з В.Березнянського району були вивезені у Донецьку область.

В 2007 р. в м. Ужгороді та 9 районах налічувалося 354,022 тонни відходів, з яких 113,78 т. перебувало у рідкому стані. Протягом 2009-2010 років були звільнені від непридатних та заборонених пестицидів Берегівський район та м. Берегове, Іршавський, Свалявський, Перечинський, Ужгородський райони (НЗП вивезені до Німеччини).

Реклама

Вже в 2011 р. на виконання Державної програми поводження з токсичними відходами планувалося повне звільнення області від непридатних та заборонених пестицидів шляхом вивезення їх до Польщі за кошти з державного та обласного фондів охорони навколишнього природного середовища.

Протягом 2-х останніх кварталів минулого року за кошти з державного фонду охорони навколишнього природного середовища до Польщі вивезені непридатні та заборонені пестициди з міст Ужгород, Виноградів, частково з Хустського, Мукачівського та Тячівського районів. За кошти з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища такі відходи вивозилися з смт. Солотвино Тячівського району, з с. В. Лучки Мукачівського району та с. Рокосово Хустського району.

За даними обласного державного управління охорони навколишнього природного середовища станом на 01.01.2012 р. в 4-х господарствах області залишилося на зберіганні 109,5 тонни непридатних та заборонених пестицидів в смт. Тересва та в смт. Солотвино (Тячівський район), в с. Рокосово Хустського району та в с. В.Лучки Мукачівського району. Проблемою, яка потребує вирішення, залишається також 154 тонни грунту, забрудненого пестицидами.

Реклама

Такий стан справ з залишками непридатних та заборонених пестицидів, та грунту з території ВАТ ″Агрокомплекс″ в с. Рокосово, потребує додаткового фінансування на 2012 р., про що повідомлена обласна державна адміністрація.

Є ще одна важлива проблема. Це склади, звільнені від непридатних та заборонених пестицидів. Агрохімічні відходи зберігалися в 51 складському приміщенні, які з часом звільнюються. На сьогоднішній день в області залишилося 18 таких споруд, які навіть при доброму технічному стані не можуть бути використані для багатьох потреб, в першу чергу з перебуванням людей. Будівельні матеріали складів за час тривалого контакту з хімічними засобами захисту рослин набули токсичності і є потенційно небезпечними для людини при будь-якому контакті, тому вони вважаються токсичними відходами. Людина повинна дбати про своє здоров’я, тому саме про можливу небезпеку будівельних відходів необхідно пам’ятати завжди.

Державна Санітарно-Епідеміологічна Служба в Закарпатській області

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно