Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Адвокати та лікарі хочуть завдати правового нокауту медичній реформі

Адвокати та лікарі хочуть завдати правового нокауту медичній реформі

Адвокати та лікарі хочуть завдати правового нокауту медичній реформі

24 червня в Києві відбувся круглий стіл "Конституційне право людини на охорону здоров’я крізь призму медичної реформи", присвячений 23-річчю з дня прийняття Конституції України. За результатами заходу була прийнята резолюція звернутись до Президента, майбутнього складу парламенту та КСУ з вимогою негайного перегляду медичної реформи.

ВІДЕО ДНЯ

Модератором та одним з співорганізаторів круглого столу став голова Ради адвокатів Закарпатської області та Закарпатського відділення САУ Олексій Фазекош, який зокрема зазначив наступне: "Виступи шановних Віталія Цимбалюка, Ольги Богомолець, Ірини Сенюти, Ніни Карпачової та інших дали тверду впевненість, що цій медичній реформі треба як можна швидше наносити правовий нокаут, бо інакше не буде ні кого лікувати, ні кому лікувати. Окремо відзначу високий фаховий рівень представників Медичного комітету НААУ та Національної академії медичних наук".

Читайте також:
Голова Ради адвокатів Закарпаття Олексій Фазекош оприлюднив у Фейсбуці цікаве відео
Реклама

В цілому ж, слід зазначити, що політико-правові умови медичної реформи, зміна парадигми фінансування сфери охорони здоров’я, подекуди контроверзійність законодавства в цій царині, правореалізаційні терни породжують необхідність особливого захисту прав людини. Актуальність проблематики зумовлена також низкою чинників, з-поміж яких основний – пошук балансу «конституційності» Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», який було прийнято Верховною Радою України 19.10.2017 р. за № 2168-VIII, та положень Основного Закону держави, зокрема ст. 49.

Яскравою у цьому контексті є і соціологія. Так, відповідно до дослідження, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова з 19 до 25 травня 2018 р., в ієрархії найважливіших для українців реформ вже чотири роки поспіль за медичною реформою ― друге місце, повністю та в основному її підтримують 26%, повністю або в основному не підтримують – 61% (решта 13% або не знають про реформу або не можуть дати відповіді) респондентів. І загалом кількість українців, які вважають, що медична реформа потрібна, меншає: у 2016 році таких було 93%, до 2018 року їхня кількість скоротилася до 73%.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно