Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатців закликають звертатись до фахівців безоплатної правової допомоги

Закарпатців закликають звертатись до фахівців безоплатної правової допомоги

Закарпатців закликають звертатись до фахівців безоплатної правової допомоги

«Безоплатна правова допомога в Україні діє вже 10 років: 2 червня 2011 року ухвалено Закон України «Про безоплатну правову допомогу», 6 червня 2011 року свою роботу розпочав Координаційний центр з надання правової допомоги, а з січня 2013 року запрацював Закарпатський обласний центр з надання БВПД, нині – Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області, який надає правову допомогу особам у кримінальних провадженнях. Місцеві центри – на Закарпатті: Мукачівський, Ужгородський та Хустський - були створені в липні 2015 року – 2 липня 2021 року виповнюється 6 років з початку їхньої діяльності. У вересні 2016 року свої двері для краян відкрили 14  бюро правової допомоги», – розповідає директор Регіонального центру Василь Попадинець.

ВІДЕО ДНЯ

Нині безоплатну правову допомогу в цивільних та адміністративних справах в області надають фахівці трьох місцевих центрів та 11 підпорядкованих їм бюро правової допомоги, які знаходяться у Перечині, Великому Березному, Сваляві, Іршаві, Воловці, Берегові, Виноградові, Тячеві, Рахові, Дубовому та Міжгір’ї.  

Читайте також:
На Закарпатті до волонтерства у сфері надання безоплатної правової допомоги вже долучилося 8 небайдужих краян
Реклама

За весь період діяльності системи БПД на Закарпатті вдалося зробити чимало. Якщо говорити мовою цифр, то з 2013 по 2020 роки Регіональним центром видано 19 483 доручення адвокатам, у 2021 му році – 1 188, а всього з часу створення центру видано 20 671 доручення.

Правозахисникам вдалося добитися 60 виправдувальних вироків, або закриття кримінальних проваджень, 1 250 – звільнення відбування покарань з випробуванням, 1 064 – призначення мінімального строку (розміру) покарання, у 32 випадках зменшення обсягу обвинувачення.

Реклама
Закарпатців закликають звертатись до фахівців безоплатної правової допомоги – 01

З 2015 по 2020 роки місцевими центрами та бюро правової допомоги зареєстровано 51 785 звернень громадян, у 2021 році – 5 897. Всього з часу створення центрів надійшло 57 682 звернення, з яких 7 100 – БВПД. Найчастіше за безоплатною правовою допомогою звертаються малозабезпечені особи, учасники бойових дій, особи з інвалідністю, діти, позбавлені батьківського піклування, жертви домашнього насильства та ін.

Окрім того, з травня 2020 року система БПД бере участь у реалізації проєкту Програма «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». Фахівці центрів та бюро проводять виїзні консультаційні правопросвітницькі заходи, у ході яких консультують краян із земельних питань. 

Реклама

Також триває реалізація проєкту «Волонтер БПД». Наразі вже 10 небайдужих закарпатців приєдналися до нашої команди і допомагають реалізовувати основну мету проєкту – посилення інформування краян про систему БПД та доступ до безоплатної правової допомоги.

З 2019 року в 6 областях України реалізується пілотний «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення». З квітня 2020  року до його реалізації долучилась і система БПД на Закарпатті. На сьогоднішній день в області є три адвокати-медіатори, які можуть бути залучені до роботи з особами, які беруть участь у програмі. На цьому етапі в області вже є 5 справ з відновного правосуддя неповнолітніх, три з яких успішно завершені. 

Якщо ви потребуєте безоплатну правову допомогу, звертайтесь до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або:

  • телефонуйте на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103;
  • поставите запитання в месенджер ФБ-сторінки;
  • поставте запитання на Інстаграм-сторінці системи БПД;
  • прочитайте правову інформацію на телеграм-каналі «Безоплатна правова допомога»;
  • скористайтесь правничою вікіпедією WikiLegalAid.

Нагадаємо, на Закарпатті адвокат вдарив у суді свого колегу

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно