Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Країни світу, де найбільше курять сигарети

Країни світу, де найбільше курять сигарети

Україна входить в рейтинг тих країн, де нерідко люди помирають через залежності від куріння сигарет.

ВІДЕО ДНЯ

Відоме видання Lancet, враховуючи показники Всесвітньої організації охорони здоров’я, оприлюднило цифри, що показують поширення тютюнової залежності в світі. Цей звіт також включає в себе окремий пункт, пов’язаний із захворюваннями і смертю, викликаних тютюнопалінням. Складаючи рейтинг, автори звіту орієнтувалися на показники з 90-го по 2017 рік. До списку увійшло 200 країн з усього світу.

Отже, з огляду на всі заходи боротьби з тютюновою залежністю, багато людей продовжують палити. Крім цього, на даний момент кількість курців зростає швидше, ніж кількість тих, хто вже відмовився від диму або перейшов на більш безпечні електронні аналоги. Цей висновок прокоментував автор наукової статті Еммануель Гакіду, який є професором інституту в Сіетлі.

Реклама

Сьогодні число залежних від нікотину переступило за мільярд. Таким чином, можна сказати, що приблизно кожна п’ята людина щодня викурює по кілька сигарет в день. Картина виглядає наступним чином: з чоловіків курить кожен четвертий, а з жінок – кожна вісімнадцята. Автор підкреслює, що в 2016 куріння сигарет стало серйозним фактором ризику інвалідності по всьому світу. З 90-го року звичка щорічно забирає більше п’яти мільйонів життів, а коефіцієнт захворювань підвищується, особливо в країнах з низьким рівнем доходу. У свою чергу, зросла і кількість любителів кальяну, однак шкідливість таких приладів вченими не була доведена. Більш того, куріння кальяну навіть має деякі переваги перед сигаретою: відсутність неприємного запаху від одягу; не несе руйнівної дії на зуби; при паління не вдихаются смоли, чадний газ, бутан, метан та інші отруйні супутники сигарети. Можливість купити кальян AMY на території України надають як відомі інтернет-магазини, так і профільні, які спеціалізуються тільки на кальянній або vape тематиці - наприклад - st-market.com.ua.

В яких країнах світу курять найчастіше

Реклама

В основному це відсталі країни світу. Перші рядки рейтингу очолюють такі країни, як: Індонезія, Індія, віддалені міста КНР. Тут практично чотири сотні мільйонів постійно димлять сигарами, трубками і іншими альтернативними приладами. Якщо орієнтуватися за статевою ознакою, добра половина представників чоловічої статі курять в Лаосі, Вірменії, Кірібаті. Що ж стосується жінок, то 45% курців спостерігається в Гренландії, Греції, Чорногорії – третина населення цих країн.

Країни світу, де найбільше курять сигарети – 01

Показник смертності від сигаретного диму

Реклама

Цей рейтинг смертності від сигаретного диму склали професійні медики. У топ п’ять країн увійшла також Україна, яка зайняла в списку 4-й рядок, поступившись Індії, КНР і Штатам. На 5 місці опинилася Індонезія.

У цих п’яти країнах від куріння щорічно помирають до 700 тис людей, а в КНР рівень на порядок вище – 1.7 мільйонів. На частку держав випадає половина вмираючих від тютюнопаління по всьому світу.

Однак є і позитивний момент: в 25 країнах, починаючи з 90-го року кількість курців зменшується, в цілому кидають палити 30% представників чоловічої статі і 35% жіночої. Прогрес спостерігається в Індії - щороку кількість курців падає на 4%, з 2004 року. Хороших результатів добилася і Бразилія, де за пару десятків років курців зменшилася на 60%.

Як заявив директор фонду боротьби з дитячим курінням Метью Мейерс, в найближчому майбутньому є необхідність зосереджувати свою увагу на країнах із заниженим рівнем доходу. Інакше 75% смертей від сигаретного диму будуть вже до 2030 року.

До того ж, міністр охорони здоров’я України повідомляє, що всі народжені з 2017 року навряд чи будуть курити, так як у Міністерства охорони здоров’я є опрацьований план. Наприклад, в подальшому акциз на 1000 сигарет збільшиться на 120 гривень, і таким чином, поступово буде підвищуватися до 2020.

Нові лабораторні дослідження показали, що куріння сигарет для серця набагато небезпечніше, ніж неправильне харчування і малорухливий спосіб життя. У свою чергу, дослідження шкоди від електронних сигарет показало, що їх використання не тільки сприяє зниженню ризику виникнення захворювань, але і дає можливість повністю позбутися від нікотинової залежності. За останній рік були проведені експерименти, що показали: куріння викликає серйозний ризик захворювання серця, при цьому небезпечний не тільки тютюновий дим, а й смола, оксид вуглецю та інші небезпечні речовини, яких вчені нарахували більше кількох тисяч. Дослідження вказують на невисоку токсичність кальяну, так як кількість споживаного організмом нікотину за годину куріння кальяна приблизно дорівнює одній викуреній цигарки.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно