Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Зустріч сходу і заходу України

Зустріч сходу і заходу України
Мова не про географічні утворення, а про сформовані парадигми соціальної взаємодії.

Ми живемо в цікавий час. На перетині, в точці дотику. Тут або визначається, хто переможе, або формується щось нове. Зустрічаються схід і захід України. Не як географічні утворення, а як сформовані парадигми соціальної взаємодії.

ВІДЕО ДНЯ

Схід віддавна побудований на чітких вертикалях - все відбувається так, як кажуть згори. Критичним втіленням цієї системи для нас став СРСР, де люди були поділені суто за ознакою відданості системі.

На Заході значно міцніші  горизонтальні зв’язки - взаємодія між людьми одного соціального щаблю.  Так легше пристосуватися і впливати на щось.  Цей тип відносин найбільше зберігся там, де найменше часу панувала патогномонічна з позиції вертикальної ієрархії Російська Імперія в різних її проявах та назвах.

Реклама

Схід пов’язує добробут із самим соціальним шаром. Захід асоціює власний добробут із діяльністю всередині свого соціального шару. Ми бачимо цей конфлікт уявлень прямо зараз, спостерігаючи суспільство, котре буквально на очах ділиться на тих, хто чекає змін згори, і тих, хто здатен змінюватися сам.

Власне, цей конфлікт має ще один зріз, а саме сутичку епох  - вертикальна система домінувала на всіх володіннях СРСР, і тому нинішня влада як останній представник системи, побудованої на міцних вертикалях, є ідейною наступницею компартії як мінімум по типу управління народом. З іншого боку сам народ, який прагне зламу вертикальної системи й, відповідно, більше права розпоряджатися своїм життям на своєму рівні.

Реклама

Невирішеність військового конфлікту потягнула бонусом чималий шмат ентропії у вигляді внутрішньої міграції, котра додатково змішує дві річки колективної свідомості. Це ще один рівень контакту, побутовий - між вертикальною системою, яка де-факто за часів Союзу була інтегрована в свідомість народу Східної України, і значно менш патерналізованим народом Заходу.

Тому зараз далеко не є важливим те, хто стане черговим каліфом на наступних виборах. Це - другорядні речі. Значно важливішим є те, як буде організовуватися наше суспільство після такого собі шок-шейку, що відбувається прямо сьогодні. Чи залишиться наш народ організованим по вертикальному типу, чи почне утворення сильних соціальних горизонталей по типу європейському?

Банально, але все залежить від нас. Політичні режими змінюються як у калейдоскопі, а от люди все одно як собі збудують - так і живуть. Тому кожному треба переорієнтуватися на світ навколо себе, не зазираючи на якісь там ефемерні інші щаблі соціального статусу. Взаємопідтримка і чесна взаємодія автоматично укріпляють суспільство, створюючи поживне середовище для зростання добробуту.

Реклама

Вертикальна система без живлення знизу пропадає. Живитися системі в нашій державі вже ні з чого. Розвинуті горизонтальні зв’язки допоможуть народу витримати падіння цієї піраміди й не розчавитися при цьому.

Залишилося тільки одне - не просто вибрати Європу як вектор розвитку, а взяти і стати нею.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно