Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Місцеві вибори на Закарпатті 2015: потреба змін

Місцеві вибори на Закарпатті 2015: потреба змін
Про те, чому потрібні зміни у правилах обрання депутатів та який законопроект має бути прийнятий за основу.

Восени цього року, згідно чинного законодавства, мають відбутись чергові вибори депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, на які громадяни чекають вже більше року.

ВІДЕО ДНЯ

Після Революції Гідності «перезавантажилася» Верховна Рада України, було переобрано Президента України, дійшов час змін і до місцевого самоврядування.

На Закарпатті, як і по всій території України, в місцевих радах в більшості перебувають представники колишньої влади, або ті, хто її активно підтримував. Тому одним з першочергових завдань є оновлення місцевих рад.

Реклама

Для більш якісної зміни їх складу необхідно комплексно удосконалити чинний Закон “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, привести його у відповідність до положень Коаліційної угоди, врахувавши міжнародні рекомендації з цих питань.

На цей час в Раді зареєстровано 4 відповідні альтернативні законопроекти, але тільки один відповідає вимогам і Майдану, і Європейського Союзу, і положенням Коаліційної угоди.

Реклама

Щоб отримати якісний новий склад місцевих рад та сільських, селищних, міських голів, необхідно дотримуватись наступного:

-  проводити місцеві вибори згідно з вимогами Конституції України та з урахуванням особливостей децентралізації місцевого самоврядування;

- змінити систему місцевих виборів з метою забезпечення справедливого представництва виборців у місцевих радах, зберегти мажоритарну систему на рівні сільських та селищних рад та запровадити пропорційну виборчу систему з відкритими списками при проведенні місцевих виборів на інших рівнях;

Реклама

- запровадити вибори міських голів великих міст у два тури, якщо перший не виявив абсолютної більшості;

- активізувати внутрішньопартійну конкуренцію на місцевих виборах, створити належні умови для ротації політичних еліт на місцевому рівні, розбудови місцевих організацій партій;

- підвищити прозорість фінансування передвиборної агітації, зменшити рівень витрат місцевих організацій партій та кандидатів на виборах на здійснення передвиборної агітації, зокрема – шляхом встановлення обмежень на розміщення політичної реклами, які використовуються у більшості країн Західної Європи (Великобританія, Швеція, Франція тощо).

Окрім законодавчих змін для оновлення органів місцевого самоврядування також необхідне свідоме ставлення кожного виборця до використання свого голосу по совісті, а не через спокусу підкупу та посилений тиск адміністративного ресурсу. Також потрібне забезпечення відповідними органами профілактики недопущення порушень щодо законності, чесності та прозорості виборчого процесу.

Оновлення місцевого самоврядування на новій нормативній базі з врахуванням вищеперелічених змін є нагальною потребою, адже якщо не зробити цього вчасно, то країна гальмуватиметься і є загроза поверненню злочинного режиму.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно