Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Затягніть паски безпеки

Затягніть паски безпеки
Закарпаття – привабливий край для екстримального туризму.

Багатьом із нас Закарпаття асоціюється з вином, сакурами, кумедним діалектом та безперервними фестивалями.  Проте порівняно із темою цієї статті -  це просто дитячі казочки. Туризм в уяві більшості людей полягає у спокійному відпочинку. Закарпаття, звичайно, ідеально підходить для цього. Я ж розповім про екстремальний туризм, тому що все більше людей надають перевагу активному відпочинку, що передбачає подолання труднощів, страхів та небезпек, які чекають на подорожуючого.

ВІДЕО ДНЯ

Зазвичай, туристи з інших областей та й наші краяни, якщо хочуть активно відпочити, то обирають альпінізм. Тобто підйом на вершину гори. Карпати є сприятливими для підкорювання і порівняно безпечними. В Закарпатті найбільш скелясті гори – це Горгани, вони найменше відвідувані туристами, навіть з метою екскурсії. Взимку все більшої популярності набирає гірськолижний спорт. Дуже часто охочі покататися на лижах, чи то на сноуборді їдуть до турбаз Велико-Березнянського (Вишка), Свалявського (Поляна), Мукачівського (Синяк), Міжгірського (Пилипець, Ізки, В.Студений, Подобовець), Воловецького (Жденієво) та Рахівського районів. Найвищою гірськолижною базою українських Карпат є Драгобрат. Два бугельні витяги кілометрової довжини ведуть до висоти понад 1300 м, майже на вершину гори Стіг (1704 м). 

Ну що ж, ми почали з найпростішого. Далі адреналін тільки підійматиметься.

Реклама

Спелеологія (спуск до печер)

На Закарпатті відомо близько п’яти десятків печер, проте не всі є екскурсійними, більшість відкрита лише для досвідчених спелеологів. Але при великому бажанні і хорошому обмундируванні туди можна потрапити. Якщо ж ви надумали здійснити таку авантюру, то будьте вкрай обережними, якщо не хочете побувати на місці героїв кінофільму «Спуск».

Реклама

Більшість печер розташована у Тячівському районі. Найвідоміші це карстова печера з прозорими стінами кальциту поблизу с.Мала Уголька; «Перлинова печера» також близько вже згаданого нами села. Найбільшоюж є печера «Дружба». Загальна довжина всіх досліджених ходів печери«Дружба» становить 900 м. Вхід до неї розташований на висоті майже 500 м у буковому лісі на околиці Малої Угольки.

Трекінговий туризм

Простішими словами – пішохідний. Такий вид подорожі надає можливість побачити природу та ознайомитися з побутом місцевого населення самостійно. Закарпаття є хорошим вибором для трекінгових подорожей, адже кожен район області є особливим, по-своєму цікавим та колоритним із своїми звичаями і навіть говіркою. Якщо звертати увагу на бюджет такої пригоди, то вона вам обійдеться в копійки. Головне – підготувати до тривалого походу свої ніжки та силу волі.

Реклама

Маунтбайкінг

Цей вид активного відпочинку походить від екстремального виду спорту, що характеризується їздою на гірському велосипеді по бездоріжжям, трасам з трамплінами та іншими перешкодами, подоланням місцевості з багатьма гірками та підйомами. Якщо ж ви не настільки впевненів собі, то можливий безпечніший варіант. Разом із своїм «залізним конем» можете  пересуватися по напередодні складеному маршруту. Повірте, їх є дуже багато. Такі велостежки прокладені через наймальовничіші місця нашого краю. Зрештою, якщо ж відмовляєтеся від цього виду атракції через відсутність велосипеду, то це не проблема. Майже в кожному туристичному містечку є пункт прокату велосипедів. Оренда за добу коштуватиме до 150 грн.

Повітряна куля

Хочете, аби ваш відпочинок запам’ятався вам на все життя? Тоді замовте собі політ на такому літальному апараті. Перед тим як замовляти послуги ви повинні знати, що місце старту і тривалість польоту обирає саме пілот. Зазвичай тривалість повітряної подорожі триває більше години. Повітряна куля – штука примхлива. Якість та тривалість польоту залежить від погодних умов. Ціна за таке задоволення також кусається: політ для двох коштуватиме 4600 грн. Проте, заради незабутніх вражень ніяких грошей не шкода.

Кінні прогулянки

До активного відпочинку відносять і кінні прогулянки. Таку розвагу можна знайти у будь-якому районі нашої області. За кордоном все більшої популярності набирають кінні тури. Це подорож по заздалегідь прокладеному маршруту з подоланням різноманітних перешкод. Часто відпочивальникам пропонують тури багатоденної верхової їзди по складній місцевості, де не може проїхати жоден транспортний засіб, навіть гірський велосипед. Якщо ж ви ще не наважилися на таке тривале перебування верхи, то власники ранчо пропонують і звичайні прогулянки на коні.

Ціни різняться. В середньому вартість верхової їзди по території з інструктором від 50 грн. Якщо ж бажаєте прогулятися верхи на коні гірськими чи лісовими маршрутами, то таке задоволення обійдеться у 100 грн за годину.

Реклама

Рафтинг

Закарпаття багате 152 річками. Найпопулярнішими ріками для рафтинг-туріву нашому краї є Біла та Чорна Тиса. Решта мають нестабільний рівень вод, тому це створює труднощі для проведення сплавів. До уваги туристів пропонують одноденні сплави по річках, так і подорожі, що тривають декілька днів. Зазвичай на охочих випробувати себе з допомогою рафтингу чекає традиційний маршрут: м. Хуст - м. Виноградів (28 км). Тривалість мандрівки 4-5 годин.  Вартість такої забави від 300 грн за особу. Також зважайте на те, що сплав відбудеться лише при наявності від 4 до 8 осіб.

Джайлоо-туризм або виживання у дикій природі

Це новий вид відпочинку, який передбачає проживання у диких регіонах краю. Там, де немає жодних зручностей цивілізації: ні електрики, ні мобільного зв’язку. Якщо обирати такий екзотичний вид туризму, то варто надавати перевагу розташуванні в горах, аби відчути всі принади самітницького життя. Лише уявіть: ви, ваш намет і навколо тільки гори. Такий відпочинок для сміливців, і для тих, кому хочеться відпочити від шумного міського життя.

Екстремальний туризм на Закарпатті тільки набирає обертів. Наш край є дуже привабливим для туристів, тому варто заманювати їх сюди незвичними та цікавими атракціями. Зрештою ці розваги доступні і для нас із вами. Тому, якщо до вас приїдуть гості із далеких міст, то ви вже знатимете як зробити їхнє перебування на Срібній Землі яскравим, веселим та незабутнім.

Мирослава Вербищук,
студентка відділення журналістики УжНУ

 

Реклама

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно