Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Процес пішов

Процес пішов
Понад півтисячі європарламентарів підтримали рішення про "безвіз" для України.

Сьогодні, 6 квітня 2017 року, понад півтисячі європарламентарів (абсолютна більшість) підтримали рішення про лібералізацію візового режиму для громадян України, які прямують у країни Євросоюзу та шенгенської зони на нетривалий період. Наша влада давно прагнула зробити подарунок громадянам, наполегливо виконуючи багаточисельні умови і вимоги (майже 150) відповідних європейських інституцій, щодо можливості мати право на розгляд і прийняття позитивного для нашої країни рішення.

ВІДЕО ДНЯ

Однозначно – це, насамперед, політичний акт, яким Євросоюз через свій представницький орган – Європарламент ще раз офіційно визнав Україну як рівноправну із своїми державами-членами країну, що має дуже позитивні перспективи подальшого зближення та інтеграції із провідною спільнотою європейського континенту. Звучить, можливо, пафосно, але так воно по суті в контексті цього рішення, є і це дуже знаково. Однак ще не стверджуємо, що мету досягнуто повністю. Формально – відбувся перший офіційний крок, за яким повинно відбутися ще ряд рішень інших вищих інстанцій Євросоюзу і теоретично до середини літа цього року, як у нас кажуть, "безвіз" запрацює.

Давайте розберемося, що це означає.

Реклама

Лібералізація візового режиму після остаточного ухвалення усіх необхідних рішень – це право для українців вільно пересуватися через кордон держави без оформлення, як було раніше, шенгенських віз. Однак не все так просто. Які ж є умови, відомі зараз, що дадуть право кожному громадянину України скористатися безвізом? Їх немало і вони потребують певної підготовки та витрат. Обов’язково потрібно мати біометричний закордонний паспорт, за яким прикордонні служби країни Європи, в яку потрапляє автомобілем, потягом або літаком українець, здійснюють контроль при в’їзді. Необхідно підтвердити наявність коштів з розрахунку 50 доларів США на добу перебування готівкою або на банківському рахунку (виписка). Також потрібні документи про мету поїздки (запрошення родичів, знайомих або на офіційні заходи) чи дані про місце перебування (бронювання готелю). Слід застрахуватися і мати поліс медстраховки, а для автомобілістів поліс страхування цивільної відповідальності автовласника. Також має бути підтвердження планів повернення в Україну. Наприклад,зворотній квиток. Хоча цей момент дискусійний і повинен бути чітко роз’яснений при введенні безвізу.

До речі, зазначені положення потрібні при оформленні віз зараз і запитання такі можуть бути і при наявності візи. Відсутність перерахованого,а час покаже, чи цей вичерпний перелік може стати причиною відмови у пропуску через кордон.

Реклама

Як бачимо, свобода перетину кордону при скасуванні віз певним чином регламентована. І головне для багатьох громадян при нинішніх економічних реаліях – це наявність достатніх коштів для подорожування за кордоном. Термін перебування за кордоном при безвізі стандартний – це 180 днів на одне півріччя. А для тих громадян, хто відправляється працювати або на тривале навчання, необхідно оформлювати спеціальні візи через відповідні консульські установи іноземних держав, тобто залишається попередній порядок. 

На завершення скажу, що попри всі проблеми сьогоднішня подія надзвичайно важлива для нашої країни, і применшувати її було б неправильним. Хай би процес швидко дійшов до остаточного результату, як це відбулося стосовно Молдови, Грузії. А там проаналізуємо позитиви і негативи в реаліях.

Автор: Лунченко Валерій

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно