Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Розвитку Закарпаття – новий імпульс

Розвитку Закарпаття – новий імпульс
Форум, який відбувся в Ужгороді, є дуже важливим для розвитку краю.

27 травня мав честь бути присутнім на дуже масштабному та представницькому заході. У сесійній залі Закарпатської обласної ради в Ужгороді відбувся презентаційний форум Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю Тиса (ЄОТС Тиса). В роботі форуму взяли участь перші особи Закарпатської області та районів, обласні депутати, поважні посадовці та гості із стуктур ЄС з Брюселю, Угорщини, представники дипломатичних відомств, мої колеги – народні депутати України Василь Брензович та Роберт Горват, голови рад чотирьох областей: Івано-Франківської, Львівської, Полтавської та Чернівецької, тощо.

ВІДЕО ДНЯ

Чому вирішив поділитися думками з цього приводу? Тому що, як на мене, знайдено і реалізується з переходом тепер у практичну площину, напрям транскордонного співробітництва між конкретними регіонами України і Угорщини, який, так би мовити, має кваліфікований та грамотний юридичний супровід. Це надає йому реальну перспективу бути імплементованим у законодавчу систему Європейського Союзу, бути там визнаним, прийнятим, підтриманим, включаючи бюджетну складову, а згодом, можливо, і розповсюдженим на інші адміністративно-територіальні утворення нашої і сусідніх держав.

У жовтні 2015 року депутати Закарпатської обласної ради одноголосно ухвалили рішення "Про Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю Тиса". Аналогічне рішення на три тижні раніше було прийнято і Загальними зборами Саболч-Сатмар-Березької області Угорської Республіки. Представницькими органами областей було надано дозвіл на укладення відповідної угоди про створення ЄОТС Тиса. Вона була невдовзі підписана керівниками в угорському місті Кішварда, яке також приєдналося до об’єднання.

Реклама

Цією угодою був започаткований орган транскордонної співпраці, завдяки якому громади обох сусідніх прикордонних областей отримали інструмент для створення спільних проектів, участі у програмах, на які оголошується конкурс Єврокомісією, просування різноманітних ідей щодо економічного та соціального розвитку та багатьох інших напрямків діяльності. А саме головне – через цей орган, у разі повного проведення усіх юридичних процедур і включення його до відповідного Реєстру юридичних осіб Євросоюзу, з’являється право на отримання з різних джерел коштів та проведення фінансування програмних цілей ЄОТС Тиса.

Протягом півтора року, що минули, об’єднання отримало організаційні ознаки, облаштувало у прикордонному угорському місті Кішварда офіс з відповідним персоналом фахівців, має призначене у встановленому порядку керівництво з представництвом від обох держав, ну і, звичайно, вже певні результати роботи.

Реклама

Як було зазначено модератором форуму, мета його проведення, в першу чергу, полягає у публічному широкому інформуванні громадськості Закарпаття про функції об’єднання, сформульовані на найближчий час і майбутнє, його цілі і завдання. А по-друге – головним меседжем визначено детальну презентацію Інтегрованої територіальної стратегії розвитку обох наших сусідніх областей, обговорення можливостей та перспектив підтримки об’єднання з боку ЄС, урядів України та Угорщини. 

До речі, така підтримка з боку угорської сторони вже стала реальністю. Як зазначив в ході дискусії на форумі заступник голови комісії з питань територіального зближення та бюджету Комітету регіонів Єврокомісії Петер Освальд, підготовка Інтегральної стратегії ЄОТС Тиса профінансована угорським Урядом. Вона включає пропозиції щодо потенційних можливостей спільної реалізації соціальних, екологічних та інфраструктурних проектів і буде невдовзі презентована в Брюселі задля ознайомлення представницької аудиторії ЄС з історичною та культурною спадщиною обох регіонів, наявними ресурсами та потенціалом, перспективними напрямками інвестиційної роботи, а також з метою висвітлення характеру прикордонного регіону країни - члена ЄС з конкретним регіоном країни, яка вважає своєю метою шлях до інтеграції в європейську спільноту.

Приємно відзначити почуте на форумі, що нині в ЄОТС Тиса інтенсивно проводиться робота по формуванню транскордонних проектних пропозицій, які містять проблемні питання в багатьох сферах розвитку Закарпаття, зокрема реконструкції існуючих та будівництва нових пунктів пропуску на кордонах і під’їздних шляхів до них, розвитку інфраструктури у сферах енергетики, лісової індустрії, комунального господарства, охорони навколишнього середовища, в освіті та медицині і звичайно ж в туристичній галузі. Те, що ведеться пошук можливостей для подальшої активізації економічних зв’язків між нашими регіонами, ділової активності, створення нових робочих місць та максимального подолання існуючих тенденцій депресивності економічного стану наших областей. Ну, і не менш важливим було розуміння того, що ЄОТС Тиса веде не менш активний пошук джерел фінансування та необхідної ресурсної бази для втілення планів у реальне життя. 

Реклама

Адже це, ще раз повторю – ВТІЛЕННЯ ПЛАНІВ У РЕАЛЬНЕ ЖИТТЯ – на моє переконання, і є тим результатом всієї роботи, вже виконаної і на майбутнє, який по справжньому буде оцінюватися мешканцями Закарпаття і області Саболч-Сатмар-Берег. І більше того – стане позитивним досвідом і прикладом транскордонної співпраці для інших регіонів нашої держави та країн-сусідів, що підуть аналогічним шляхом.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно