Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Без охоти немає роботи

Без охоти немає роботи
Практичні поради, як підвищити свої шанси при прийомі на роботу

Український фольклор багатий на прислів’я та приказки, що пов’язані з працею. Це й не дивно, адже всім рано чи пізно приходиться влаштовуватись на роботу, або організовувати власну справу. Аби пошук вакансій не затягнувся, варто керуватися рядом правил, які полегшать цей процес.

ВІДЕО ДНЯ

Ми підібрали для вас корисні, а головне – практичні поради, як підвищити свої шанси при прийомі на роботу і, зрештою, знайти справу своєї мрії.

На жаль, дуже часто молоді люди після завершення навчальних закладів не можуть знайти для себе підходящої роботи, і змушені виїжджати за кордон. Можливо, справа не у відсутності робочих місць, а у тому, як ви презентуєте себе роботодавцю?

Реклама

Отже, в першу чергу напишіть власне резюме. Кажуть, що резюме – це як анотація до книги. Ваше завдання зацікавити собою потенційного роботодавця. Аби ваше резюме вирізнялося з-поміж інших кандидатів, оформіть його згідно усталених правил. Серед основних вимог – точність. Все, що ви вказуєте, має відповідати обраній вами посаді.

Набивайте собі ціну, але не перестарайтеся! Як би вам не хотілося прикрасити резюме, все ж таки не брешіть про власні заслуги та не перебільшуйте свої можливості. Адже після схвальної відповіді від роботодавця, ваше надумане володіння китайською може виплисти на поверхню.

Реклама

По-друге, структуруйте інформацію про себе і лаконічно викладіть її. Оптимальний варіант для резюме це 1 сторінка формату А4. Суцільний текст читати складно, тому розділіть його на рубрики, наприклад: «Освіта», «Досвід роботи» тощо. Резюме у вигляді твору на вільну тему може наштовхнути працедавця на роздуми: чи зможе людина, яка написала таке, виділяти в роботі головне, послідовно і логічно викладати власні думки.

Переймаючи європейський досвід, нині українські рекрутери вимагають від кандидатів посилання на їхні сторінки в соцмережах. Тому перед надсиланням свого резюме, проревізуйте власні акаунти. Не варто розміщувати у себе на сторінках грубі висловлювання із нецензурною лексикою, двозначні картинки, відверті фото та інше. Це важливо, адже в епоху інформаційних технологій, зміст наших сторінок може охарактеризувати внутрішній світ і показати деякі особисті якості.

Все більшої популярності набувають відеорезюме. Це відеоролик тривалістю до 3 хвилин, в якому можна розповісти про свої навички, досвід, інтереси та переконання. У такому форматі кандидат може показати, чому саме він заслуговує отримати обрану посаду, а не хтось інший. Такий спосіб дає можливість доповнити друковане резюме емоціями і розкрити вас як особистість.

Реклама

Майже завжди потенційні працедавці звертають увагу на минулий досвід роботи. Проте, навіть, якщо ви ні дня не пропрацювали, ситуацію може кардинально змінити ваше стажування та участь у спеціалізованих курсах, воркшопах, тренінгах тощо. Учитися ніколи не пізно! Ваша тяга до знань та саморозвитку обов’язково приверне увагу роботодавців.

Для тих, хто в танку. В інтернеті можна не тільки переписуватись і лайкати світлини із котиками, а й шукати можливості для «прокачки» своїх знань та навичок. Просто ввівши в пошуку «Можливості», «Можливості для молоді» перед очима з’явиться ряд сайтів, які перенасичені пропозиціями із різноманітними грантами, програмами обміну, стажуваннями та тренінгами.

Ваше резюме готове. Залишилось тільки надіслати його на обрані вами вакансії. Якщо ви шукаєте вільні посади у всесвітній мережі, то розміщуйте свої дані лише на перевірених, авторитетних сайтах! Це допоможе вберегти ваші особисті дані від «злих очей». Погодьтесь, адже досить часто у резюме ми вказуємо домашню адресу і контактні номери. Ви ж не хочете незваних гостей? 

Після позитивної відповіді від роботодавця можна трішки відсвяткувати в душі, але надалі поводитись коректно та стримано. Майже так само як дівчина на першому побаченні. Не нав’язуйтесь, і для контакту використовуйте лише ті види зв’язку, які вам запропонує рекрутер. Зазвичай, це електронна пошта. При листуванні будьте ввічливими. Уважно перевіряйте все, що пишете, не допускайте орфографічних та стилістичних помилок.

Найголовніший етап – це співбесіда. Саме за результатами особистої зустрічі працедавець вирішує: брати вас на роботу, чи ні. Рекрутери передових компаній України і світу радять добре готуватися до зустрічі. Наприклад, вивчити інформацію про фірму, до якої хочете влаштуватися. Одним із найважливіших елементів першого враження є зовнішній вигляд людини. Як-не-як, але по одягу зустрічають, а по розуму проводжають. Одяг має відповідати офісному стилю або «smart casual». Зазначу, короткі спідниці та спокусливі, глибокі декольте, звичайно, можуть підкупити на співбесіді, але це також може залишити негативний відбиток на вашій репутації і спровокувати зневажливе ставлення від колег.

Під час зустрічі дивіться в очі своєму співрозмовнику, будьте доброзичливими, усміхайтеся, уважно слухайте, і не бійтеся говорити! Впевненість у собі приваблює оточуючих. При нагоді жартуйте, але не переборщіть. Все ж таки, не варто розповідати всі анекдоти «Про Вовочку», які ви знаєте.

Якщо братися до пошуку з ентузіазмом та фантазією, ви знайдете роботу своєї мрії. Будьте успішними!

Автор: Вербищук Мирослава

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно