Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Чергова сесія парламенту завершила роботу

Чергова сесія парламенту завершила роботу
Протягом восьмої сесії 88 законопроектів стали законами.

Останній тиждень восьмої сесії восьмого скликання Верховної Ради України за планом був відведений на роботу народних депутатів у комітетах і 20 липня парламентарі  розпрощалися до осені. Наступна,  дев’ята сесія, розпочнеться 4 вересня і триватиме до 25 січня 2019 року.

ВІДЕО ДНЯ

Окремі заклики не йти у відпустку, а продовжити роботу над важливими питаннями, розгляд  яких результативно не завершений, не були сприйняті більшістю складу парламенту.

Очевидно, ця більшість втомилася.  Людський організм потребує відпочинку і це природно, адже народні обранці такі ж як і решта українців, тільки на певний термін наділені особливим статусом і  обов’язками державного значення. Може як раз усвідомлення цього особливого значення обов’язків та своєї місії багатьом і не вистачає. Адже у передвиборчий період країна продовжує залишатися без оновленого виборчого законодавства. Законопроект у першому читанні прийнятий у далекому листопаді 2017 року і з тої пори стоїть нерухомо. Склад ЦВК не змінюється з 2014 року, хоча давно сплив термін повноважень більшості його членів. А щодо обіцяного скасування недоторканості нардепів – це взагалі вже смішно, як би не було так сумно.

Реклама

Не буду продовжувати перелік свідомо або з інших причин недопрацьованого, усім і так зрозуміло, що наш парламент не витримує критики українських виборців. Рейтинги вищого законодавчого органу  країни, на жаль, від попередніх соціологічних опитувань до  наступних продовжують падати. Чи  вийде  змінити цю тенденцію на завершальних до чергових виборів восени наступного року трьох сесіях?  Дуже складне питання. Віддамо його  на розсуд спеціалістів.

Завершилася сесія ухваленням у першому читанні двох альтернативних законопроектів щодо зниження акцизів на автомобілі з іноземною реєстрацією. Пам’ятаємо, що розгляд цього питання проходив під супроводом протестувальників, які досить  агресивно блокували Верховну Раду. Рух фактичних власників таких машин вже хтось з політиків намагається використати на свою користь у боротьбі за владу. Як і багато інших "рухів", які  спочатку виникають на грунті економічних, соціальних або іншого роду негараздів в суспільстві на певних  громадських засадах, а потім підхоплюються спритниками від політики з фінансами та організаційними засобами для використання у власних інтересах. Така, на жаль,  наша сучасна дійсність.

Реклама

Протягом восьмої сесії 88 законопроектів стали законами. Було ухвалено закони про Антикорупційний суд, національну безпеку, дипломатичну службу, трансплантацію, розпочато медичну та освітню реформи тощо. Вирішено кадрові питання Рахункової палати, Національного банку, омбудсмена, аудитора Національного антикорупційного бюро. Ухвалено майже два десятки законів, що спрямовані на євроінтеграцію України. Багато це, чи мало? Як на мене – не мало. Адже створити якісний закон – це далеко не проста справа. Якось про це вже писав. Але повторюся, що важливо, щоб закони, особливо ті, що започатковують реформи у важливих для держави і народу сферах, сприймалися суспільством, оперативно імплементувалися у реальне життя і виконувалися на усіх рівнях і усіма суб’єктами їх дії. 

Під час офіційного закриття восьмої  сесії спікер парламенту А. Парубій заявив, що на осінню сесію залишилося вирішення питань виборчого кодексу, зняття депутатської недоторканості, продовження реформ сектора оборони. Це з його слів про заборговане. Додам, що осіння сесія – це і бюджет держави на 2019 рік, земельна реформа зі створенням ринку землі,  вдосконалення пенсійного та податкового законодавства, корективи у медичній реформі, законодавче забезпечення економічного прориву та звільнення економіки від монополізму та  надмірного регулювання  і багато  чого іншого. Наберемося сил – і до роботи!

Автор: Лунченко Валерій

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно