Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Райський вікенд на Мадейрі

Райський вікенд на Мадейрі
Історія про подорож на острів "вічної весни", що розташований посеред Атлантичного океану.

Подорожі островами – моя таємна пристрасть. Справа навіть не в цілющому морському повітрі і не в красивих заходах сонця (хоча вони в цих місцях дійсно фантастичні). Ні, звичайно, і в них також – але основна розкіш в їх унікальній відмінності від решти світу. Тут все по-іншому.

ВІДЕО ДНЯ

Інші люди, інша природа, навіть вітер дме по-іншому. Все це починаєш розуміти вже з перших кроків, зроблених на острові. Зізнатись чесно, навіть добратися сюди – це вже величезний виклик, адже від Мукачева до острова майже чотири з половиною тисячі кілометрів. Щоб побачити Мадейру, довелось мандрувати Угорщиною, Німеччиною, континентальною Португалією. Доба в дорозі, три перельоти і чотири аеропорти і, врешті-решт, моя нога ступила на «благословенні» Богом острови. Назвати їх якось по-інакшому навіть язик не повертається. З перших кроків знайомства усвідомлюєш, наскільки чарівні та неповторні ці місця.

Райський вікенд на Мадейрі – 01
Реклама

Погляд на столицю острова – місто Фуншал з другого за висотою мису у світі

Здавалось би, звичайне для будь-якого туриста приземлення на Мадейрі – вже пригода. Адже, злітно-посадкова смуга вважається однією з найнебезпечніших в Європі. Свідченням цьому є трагедія, яка трапилася в далекому 1977 році, коли екіпаж літака не зміг вчасно загальмувати і повітряне судно злетіло в провалля, внаслідок чого загинув 141 пасажир. До речі, після цього і було прийнято рішення про збільшення довжини посадкової смуги.

Реклама

Символічно, що аеропорт носить ім’я, певне, найвідомішого уродженця цього острова – п’ятикратного володаря Золотого м’яча, нападника збірної Португалії та італійського Ювентуса – Кріштіану Роналду. Згадки про відомого земляка у жителів острова повсюди – і на автобусах, і в закладах громадського харчування. Існує навіть музей футболіста, який розташований в одному з найколоритніших місць столиці острова Фуншал – на міській набережній.

Райський вікенд на Мадейрі – 02

Музей п’ятиразового володаря Золотого м’яча і уродженця Мадейри – Кріштіану Роналду 

Реклама

Зважаючи на той факт, що на Мадейрі найспекотнішим вважається серпень місяць, зі скромними за нашими мірками, + 23°C, а найхолоднішим – лютий з +16°C, острів по праву називають островом «вічної весни». Природа, яку не можливо описати словами, із зеленню навкруги і квітучими садами, які просто зачаровують. Не дарма найвідоміший прем’єр Великобританії Вінстон Черчіль облюбував ці місця і відпочивав часто саме на Мадейрі.

Райський вікенд на Мадейрі – 03

Вражаючий за красою парк в центрі Фуншала

Райський вікенд на Мадейрі – 04

Екзотичні для пересічного українця бананові дерева

Райський вікенд на Мадейрі – 05

Усе довкола потопає у цвіті, а на календарі вже вересень

Реклама

Попри скромну за розмірами площу, Мадейра має чим вразити пересічного туриста. Найбільша унікальність – це природні дива. В той час, поки на одній частині острова може бути дощова погода, на іншій – сонячно. Піші прогулянки, подорожі на човнах, яхтах, катамаранах, мандрівки біля унікальних природних див – лише маленька частина всіх атракцій, які пропонуються пересічному туристу.

Щоб описати всі пам’ятки, треба витрати кілька днів, якщо не тижнів. Тому зупинимось на місці, яке вразило найбільше. На півдні острова Мадейра, поруч з рибальським поселенням Камара-ді-Лобош, височить другий по висоті мис у світі і найвища природня скеля в Європі – Кабо Жірао.

 

Райський вікенд на Мадейрі – 06

Погляд на мис Кабо Жірао зі сторони Фуншалу

Райський вікенд на Мадейрі – 07

Споглядаючи на цей мис збоку, складається відчуття, що скеля підпирає небеса. Зізнатись чесно, стоячи на самій оглядовій площадці, є враження, що ось-ось і зможеш дотягнутися до хмар руками.

Реклама

А завдяки тому, що площадка зроблена із прозорого скла, є відчуття, ніби літаєш над скелею та океаном. Неймовірна природна краса одночасно лякає і надихає на подвиги. На базальтовій скелі ростуть евкаліпти і є невеличкі водоспади, а щасливчикам у хорошу погоду навіть пощастить побачити звідси кашалотів – наскільки глибоко у берегів цієї скелі. В додаток до всього з цієї точки туристи мають можливість споглядати панораму головного міста острова – Фуншалу.

Райський вікенд на Мадейрі – 08

Проектанти навмисно зробили підлогу з матовими точками, аби пересічний турист менше лякався провалля під ногами

Райський вікенд на Мадейрі – 09
Райський вікенд на Мадейрі – 10

Вражаюча за красою блакитна лагуна у підніжжя Кабо Жірао

Не можна оминути ще одну родзинку цих місць – гастрономічне різноманіття місцевої кухні. Оскільки острів омивається Атлантичним океаном, морепродукти тут на будь-який смак. Їх унікальне поєднання з місцевими фруктами створюють неповторний смаковий ефект. Взагалі жителі острова вічної весни асоціюють свою «міні державу» з двома фруктами – маракуйя і бананами. Ці фрукти можна знайти повсюду і їх додають скрізь, починаючи з гарнірів і до напоїв. Що цікаво, попри широку популярність острова, серед заможних туристів, передусім німців, французів та самих португальців, ціни приємно дивують і за звичайний ланч доведеться викласти цілком скромні 200-300 гривень, при тому, що порції просто величезні.

Реклама
Райський вікенд на Мадейрі – 11

Гастрономічний рай: філе риби морени з бананом та соусом маракуйя

Мадейра – це той невеликий шматочок раю на землі, який обов’язково варто відвідати бодай раз в житті, і в який закохуєшся з першого погляду. І хоча знайомство з островом було коротким, певен, що це перший, але, мабуть, не останній візит в ці краї.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно