Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Думки
  • Про перші кроки Президента Зеленського, або «Світло в кінці тунелю все ж таки є!»

Про перші кроки Президента Зеленського, або «Світло в кінці тунелю все ж таки є!»

Про перші кроки Президента Зеленського, або «Світло в кінці тунелю все ж таки є!»

Головна цитата статті: «Президент Зеленський щиро і рішуче налаштований діяти в інтересах Народу. Будучи людиною поза межами будь-якої системи, він зможе зламати усю «стару» Систему влади і корупції. Вірю, що в Україні нарешті припиниться безглузда війна, українці стануть більш толерантними, один до одного, до думок та переконань інших. І головне, я понад усе сподіваюсь, що в нашій державі нарешті запанує своя власна Національна Ідея, а Україна стане Єдиною для всіх українців».

ВІДЕО ДНЯ

Про перші кроки Президента Зеленського, або «Світло в кінці тунелю все ж таки є!»

Президент України Володимир Зеленський чітко демонструє, що готовий працювати, засукавши рукава, з перших хвилин, відразу після інавгурації. І про рукава – це не літературне кліше, а констатація факту, бо саме так сьогодні в сорочці із закатаними рукавами і без краватки Володимир Зеленський проводив консультації з керівниками фракцій щодо розпуску парламенту. Результат вже є – на сайті Президента опублікований Указ про проведення дострокових парламентських виборів 21 липня 2018 року.

Реклама

До речі, саме перші кроки Президента, в тому числі і його кадрові призначення, чи не вперше дозволяють мені висловити свою точку зору щодо актуальних подій в країні відразу у трьох своїх іпостасях – журналіста, адвоката та політика.

Як журналіст я в захваті від того, наскільки чітко і яскраво тримає Президент руку на пульсі країни – він відчуває, що зараз хоче народ найбільше – і без вагань пропонує це. Як політик – я можу лише вітати надпотужне прагнення Зеленського до двох речей – безумовного досягнення миру і приходу в парламент нових обличь, які будуть дійсно служити народу України, будувати сильну, економічно-потужну і по-справжньому європейську країну. Як адвокат, я пишаюсь тим, що лише протягом одного три відомих адвоката стали одними з перших кадрових призначень Глави держави. Це свідчення того, що Президент розуміє важливість того, що Демократію, справжню демократію можна побудувати лише у Правовій державі. Це те, про що я вже говорив і писав багато разів, і це те, що дає мені впевненість, що з будь-якими проявами нападів на незалежність адвокатури покінчено назавжди. А того, що дозволяли собі «попередники» з АП за часів президентства П.Порошенка, вже не буде ніколи.

Реклама

Звичайно, що перші Укази Президента України Володимира Зеленського викликають бурхливе обговорення, але це нормально і природньо. Тим більше, що особисто я повністю їх підтримую.

Наприклад, Президент Володимир Зеленський планує, щоб дострокові вибори до Верховної Ради України були проведені 21 липня цього року. Він видав відповідний указ. Стара система волає, що це неконституційно, тому що ще не пройшло 30 днів з моменту розпуску коаліції, про що нещодавно оголосив Андрій Парубій. Це за формально-юридичною логікою. Але чомусь усі забувають, що сам факт виходу «Народного фронту» з коаліції був суто технічним моментом, щоб «підставити підніжку Зеленському». Він це відчув, і дав миттєву відсіч – застосував фактичну логіку, і заявив що формально конституційної коаліції не існує з березня 2016 року, коли її покинула фракція Олега Ляшка. І те, що Петро Порошенко не призначив дострокові вибори раніше – це сугубо проблеми Петра Порошенка. Володимир Зеленський прочитав ситуацію як вона є і виніс вердикт - офіційною причиною розпуску Верховної Ради є «пункт перший статті 90 Конституції України – відсутність коаліції у Верховній Раді».

«Ми вважаємо, що буде дуже важливий крок для оновлення парламенту. І для заведення у парламент нових прогресивних молодих обличь, які мають бажання і можливість працювати на Україну, на її майбутнє», – так прокоментував цей Указ Андрій Богдан, радник Володимира Зеленського із юридичних питань, а відтепер вже й голова Адміністрації Президента.

Реклама

Як голова Закарпатської організації партії «Соціалісти» я чітко висловлюю підтримку таким намірам команди Президента, тим більше, що завтра планується внесення змін до Виборчого кодексу, з тим щоби зменшити прохідний бар’єр до 3%. Тоді шанс потрапити в парламент матимуть не лише «олігархічні партії», але й партії, які мають підтримку народу, але не можуть дозволити витрачати собі шалені гроші на рекламу.

А от як адвокат маю декілька зауважень. Указ Президента набуває чинності з моменту його публікації в офіційному джерелі (газета «Урядовий кур’єр» чи «Голос України»), але якщо опублікувати завтра, то тоді вже не можна змінювати виборче законодавство. Разом з тим голова парламенту вже оголосив про позачергову сесію на завтра, 22 травня. Тоді алгоритм дій має бути таким: голосування депутатів відразу у всіх читаннях, тут же направлення на підпис Президента, і одночасна публікація як змін до Закону, так і Указу про дострокові вибори. Однак ця схема спрацює, лише якщо парламент прийме необхідні зміни, що далеко не факт.

Тим не менш, я впевнений, що такий досвідчений адвокат як Андрій Богдан вже має план «Б» і щодо цього моменту.

До речі, щодо кандидатури нового глави АП. Зараз дуже багато нарікань з приводу того, що він – держслужбовець часів Азарова і Януковича, підпадає під люстрацію, а тому Володимир Зеленський ніяк не міг його призначати на посади керівника АП. Щодо закону про люстрацію, то я давно казав про його недолугість, і попрання основного принципу права – індивідуалізації покарання. Разом з тим, дійсно сподіваюсь, що Конституційний суд за день-два таки визнає цей закон неконституційним. Тим більше, що сам Андрій Богдан вже дав коментар з цього приводу. «Я потрапив під закон про люстрацію абсолютно несправедливо», – заявив Богдан. Він уточнив, що причиною його переслідування стало те, що він викрив корупційну схему, за якою з держбюджету виводилися мільярди. За словами Богдана, людина, яка створила цю схему водночас є одним із з авторів закону про люстрацію. Також Богдан додав, що раніше посади глави Адміністрації президента та заступників глави АП вивели з державної служби, а отже і з-під дії закону про люстрацію. Тому, за його словами, про порушення закону у ситуації з його призначенням не йдеться.

Інше «адвокатське» кадрове призначення Президента України Володимир Зеленського стосується Руслана Стефанчука, якив став радником та представником Президента у Верховній Раді.

Стефанчук – доктор юридичних наук, адвокат, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України, екс-заступник головного редактора юридичного журналу «Право України». У 2011-2013 завідував відділом проблем розвитку національного законодавства в Інституті законодавства Верховної Ради України. Тобто людина з правом обізнана, більше того з 2016 року Руслан Стефанчук – ще й член Науково-консультативної ради Національної асоціації адвокатів України, а отже до проблем адвокатури дотичний як ніхто інший.

Також щойно стало відомо про те, що своїм помічником глава держави призначив ще одного адвоката - Андрія Єрмака, юриста-міжнародника, засновника і CEO «Міжнародна юридична компанія», яка працює у сфері захисту прав інтелектуальної власності та авторського права.

Реклама

На завершення, підсумовуючи перші кроки і кадрові призначення Президента України Володмира Зеленського, хотілось би задати риторичне запитання: «А чи є світло в кінці тунелю? Чи виправдає надії українців новообраний Президент?». З моєї точки зору, аналіз поточної ситуації дає можливість дійти висновку, що надії українців будуть виправдані. Команда Глави держави формується з досвідчених юристів, які розуміють, що без розбудови Правової держави неможливий розвиток жодного демократичного суспільства. Мені здається, що Президент Зеленський щиро і рішуче налаштований діяти в інтересах Народу, і що він, будучи людиною поза межами будь-якої системи, зможе зламати усю «стару» Систему влади і корупції. Вірю, що в Україні нарешті припиниться безглузда війна, українці стануть більш толерантними, один до одного, до думок та переконань інших. І головне, я понад усе сподіваюсь, що в Україні нарешті запанує своя власна Національна Ідея, а Україна стане Єдиною для всіх українців.

Світло в кінці тунелю все ж таки є!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно