Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Три головні підсумки парламентських виборів

Три головні підсумки парламентських виборів
Спробую їх коротко описати.

З моменту підбиття результатів позачергових парламентських виборів минуло вже чимало часу. І хоча поствиборчі баталії тривають і досі (зокрема на окрузі з центром у Мукачеві), вже зараз можна зробити три головні висновки з цієї виборчої кампанії. Спробую їх коротко описати.

ВІДЕО ДНЯ

Голосування за політичні обгортки

Парламентські вибори ще раз засвідчили сучасну проблему виборчого законодавства в Україні. Дуже вдало, на мою думку, з цього приводу висловився вже колишній народний депутат Юрій Чижмарь.

Читайте також:
ЦВК опрацювала 100% протоколів
Реклама

«Сьогоднішня виборча кампанія сформувала другу причину (окрім відомого «гречкосійстває») для відміни мажоритарки – люди не вивчають кандидатів, їх досвід і якості – вони голосують за бренди. Тоді для чого мажоритарка, якщо пропорційка і є системою обрання політичного бренду. Тільки мажоритарка сьогодні дала можливість партії, яка має підтримку в населення 42% (а це не більшість), по факту взяти 60% парламентських місць (а це більшість)», – одразу після виборів емоційно поділився своїми роздумами в соціальній мережі Фейсбук політик.

Три головні підсумки парламентських виборів – 01
Реклама

Результати виборів до Верховної ради

І дійсно, парламентська виборча кампанія продемонструвала майже повну відсутність у людей розуміння, за кого вони голосуюсь. Виборці обирали «красиву обгортку», не розуміючи, що стоїть за нею. Представники пропрезидентської політичної сили на хвилі всенародного хайпу без жодних проблем взяли частину округів. Що вони продемонструють в новому скликанні парламенту – загадка для усіх, тому числі, схоже, й для них самих.

Кінець монополії «Єдиного Центру»

Партія «Єдиний Центр», яка до цих виборів претендувала на право одноосібної монополії в регіоні, отримала чималий удар по власних амбіціях. Політична сила, яка в минулий склад парламенту завела одразу чотирьох осіб, цьогоріч здобула один мандат.

Реклама
Три головні підсумки парламентських виборів – 02

Брати Балоги у Верховній Раді

Незмінний лідер політсили, екс-глава Секретаріату Президента часів Ющенка  – Віктор Балога фактично «на зубах» вигриз перемогу. Різниця лише в 700 голосів дозволила опонентам політика засумніватись у результатах голосування і піддати питанню перемогу Балоги. Події розгортаються настільки непередбачувано, що й зараз із стовідсотковою впевненістю сказати, чим завершаться епопея, неможливо. Одне зрозуміло точно, якщо Віктору Балозі і вдасться здобути омріяний мандат – це буде «піррова перемога» усієї політичної сили.

Без мандата по-угорськи

Усі троє кандидатів до Верховної Ради, які балотувалися у мажоритарних округах на Закарпатті і мали підтримку з боку угорської влади, програли вибори. Василь Брензович, Йосип Борто та Міклош Товт  балотувалися як самовисуванці у парламент за мажоритарними округами, використовуючи як українську, так і угорську версію гасла «Nekünk Kárpátalja az első». Українською ця фраза перекладається як «Для нас головне – Закарпаття».

Читайте також:
ОВК №73 із центром у Виноградові: відомо, хто переміг

Брензович, який у минулому скликанні був депутатом від БПП, програв на окрузі №73.

Знаковим є той факт, що це буде перша каденція Верховної Ради без жодного представника угорської нацменшини. І хоча болюча поразка багатьма трактується як фіаско, саме втрата свого представника може зіграти на руку. Закарпатські угорці, яких образив офіційний Київ, в тому числі своїми заявами, знову стають «жервами» в очах Будапешту, а отже зможуть розраховувати на подальшу підтримку з боку Угорщини, в тому числі і фінансову.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно