Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

"Миллион алых роз..."

За роки незалежності України в процедурі проведення протокольних та церемоніальних заходів склалася одна досить цікава, але водночас і трошки дивна традиція…

За роки незалежності України в процедурі проведення протокольних та церемоніальних заходів склалася одна досить цікава, але водночас і трошки дивна традиція…

ВІДЕО ДНЯ
"Миллион алых роз..." – 01

Мова йде про вручення букетів троянд під час призначення на посаду українських високопосадовців. Останнім часом ця традиція почала набирати все більших і більших обертів.

Реклама

Мабуть немає в Україні того, хто б ні разу не бачив кадрів офіційної хроніки, на яких один державний службовець високого рангу вручає величезний букет іншому новопризначеному чиновнику. Ця ж сама процедура повторюється і тоді, коли державні мужі покидають займані ними посади.

Звичайно, якщо цей «ритуал» стосується прийняття або звільнення з посади жінки-службовця, то жодних питань не виникає. Дійсно, прекрасна половина людства заслуговує на не менш прекрасні квіти і увагу - тут не посперечаєшся.

Реклама

Коли ж один чоловік дарує величезний букет червоних троянд (найчастіше чомусь обирають саме цей колір) іншому чоловікові - це викликає багато запитань. Адже всім відомо, що червона троянда є символом любові та пристрасті!

Крім кольорової гами вражає і розмір букету. Це вже не кілька гвоздичок радянського періоду, які ледве купи трималися. Сучасний подарунковий букет для викопосадовця включає в себе кількадесят ретельно відібраних метрових троянд.

За даними видання «Наші гроші» в 2012 році Кабмін закупив квітів та квіткових композицій на суму 334 тисячі гривень. Серед найдорожчих пунктів кабмінівського замовлення в «Віснику державних закупівель» згадуються «велика корзина» за 833 гривні та «великий вінок» за 755 гривень.

Реклама

Переможницею даного тендера стала СПД Соловйова А.Ю., яка також виграла тендер на постачання квіткової продукції для потреб Верховної Ради на суму в 160 тисяч гривень.

Але рекордсменом серед «квіткової закупівлі» стала Адміністрація президента України, яка за інформацією того ж «Вісника державних закупівель» замовила у ТзОВ «Дон Піон» продукції на суму в розмірі 900 тисяч гривень! Сума чимала. Дана тендерна закупівля проводилась за непрозорою процедурою та за участю тільки одного учасника.

Якщо взяти кількість заходів у яких бере участь президент з розрахунку «один день – два заходи» (що є практично нереальним), то, все одно, загальна кількість цих заходів не перевищить семисот. Ба й навіть якщо допустити, що загальна кількість заходів у яких бере глава держави сягатиме однієї тисячі, то й за таких обставин вартість одиниці продукції сягне 900 гривень за штуку!

Уявляєте який вінок можна замовити на мукачівському «зеленому ринку» за таку суму? Варто нагадати й те, що дане замовлення не є одиночним – мова йде про масштабну оптову ринкову операцію, при якій вартість продукції повинна була б бути значно нижчою…

Але маємо, те що маємо. Загальна сума, яку витратили на квіти всі гілки влади в Україні за період 2012 року сягає 1 мільйона 394 тисяч гривень. На перший погляд, сума не така вже й значна - в бюджеті є набагато глобальніші статті витрат, які потребують негайного реформування та глибокого аналізу. Але, як відомо, великі справи починаються з маленьких речей…

Дані кошти, які фактично були використані в незрозумілому напрямі, могли б бути спрямовані на інші, більш нагальні потреби. До прикладу, в Україні не вистачає обладнання для медичних закладів на всіх рівнях, автомобілі швидкої допомоги (особливо в сільській місцевості) перебувають в жахливому стані, останнім часом навіть «загальнодоступні» вакцини стали справжнім дефіцитом. Крім цього, в багатьох освітніх закладах немає елементарних засобів для освітніх потреб і в першу чергу комп’ютерів. В наші дні вартість середньостатистичного ноутбука з мінімальним параметрами становить приблизно 2500 гривень. Виходячи з цієї суми можна зробити висновок, що даних бюджетних коштів вистачило би на закупівлю більш ніж 500 ноутбуків для потреб загальноосвітніх шкіл. Крім цього в нашій державі часто виникають випадки, коли на лікування дітей (і не тільки) необхідні значні кошти, яких немає в родини хворого. Дякуючи медійникам, громадськості та подеколи допомозі меценатів, багато життів вдається врятувати, але є й такі випадки, коли допомога приходить надто пізно…

Ніхто не сперечається з тим, що для забезпечення представницьких функцій перших осіб держави, дійсно необхідні певні протокольні засоби в.т.ч. квіткова продукція. Але навіщо переносити дану традицію в інші відомчі установи та організації, перетворюючи церемоніальні заходи в звичайне квіткове марнотратство. Адже, яку користь для держави, врешті-решт, може принести букет троянд вручений одним урядовцем іншому?

Реклама

Погодьтеся, сумно, коли кошти, які можуть принести стільки користі суспільству в різних галузях спрямовуються, відверто кажучи, на другорядні потреби.

Автор: Шух Станіслав

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно