Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Європейська стурбованість на польському "Давосі"

Європейська стурбованість на польському "Давосі"
24 Економічний Форум в Криниці Здруй та 9 Економічний Форум молодих лідерів в Новому Сончі ще раз підтвердив світову “стурбованість” подіями, які відбуваються на Сході нашої країни. Російська...

24 Економічний Форум в Криниці Здруй та 9 Економічний Форум молодих лідерів в Новому Сончі ще раз підтвердив світову “стурбованість” подіями, які відбуваються на Сході нашої країни.

ВІДЕО ДНЯ

Російська агресія турбує Європу, але знайти консолідоване реальне рішення поки важко. Такий висновок можна зробити з дискусій, які розгортались протягом трьох днів на двох Економічних форумах в Польщі.

У вівторок, 2 вересня, в місті Новий Сонч стартував традиційний Економічний Форум молодих лідерів Європи. Двісті п’ятдесят учасників з 42 країн світу з’їхались до Польщі, щоб обговорити ситуацію в Європі, оцінити нові виклики, які стоять перед Європейським Союзом та розробити механізми виходу з кризових ситуацій. Як і очікувалось, головною темою трьохденного заходу стало обговорення ситуації на Сході України. Зацікавленість європейців у більш детальній інформації щодо ситуації можна було помітити під час відкритого простору, коли кожен учасник міг запропонувати власну тему для обговорення. На пропозицію одного з учасників Форуму поговорити про російську агресію і її небезпеку для Європи відгукнулось аж 53 (!) особи. Молоді лідери Європи активно дізнавались про події від української делегації, висловлювали свої думки та пропозиції. Найцікавіша ж дискусія розгорнулась під час одного з пленарних засідань, присвячених подіям в Україні та підсумкам Євромайдану. Україну на цьому заході представив шеф-редактор телеканалу Espreso.tv Віталій Портніков. Його опонентом виступив один із пропагандистів Кремля, редактор сайту «Кавказька політика» Максим Шевченко. Саме цей журналіст у 2004 році працював у штабі тодішнього кандидата на посаду президента України Віктора Януковича.

Реклама

Окрім того, участь у дискусії взяли екс-депутат Європарламенту, колишній голова делегації Європарламенту з комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна» Павел Коваль та віце-спікер грузинського парламенту Георгій Баранідзе. Після «палкої» промови прокремлівського журналіста, який назвав військовий конфлікт на сході громадянською війною і звинуватив діючу владу в тому, що вона залежить від олігархів, слово взяв Віталій Портніков. Він емоційно пояснив, що промова Максима Шевченка є пропагандою і брехнею. «Те, що зараз відбувається на сході України, є війною. Це не громадянська війна, а агресія однієї країни по відношенню до іншої», - зазначив український журналіст. Підтримали цей виступ і представники Польщі та Грузії. Зокрема, віце-спікер парламенту Грузії закликав Європу бути більш активною і не вестись так, як в так званому «грузинському конфлікті» (коли ЄС постійно заявляв про своє занепокоєння, але так і не втрутився в ситуацію - авт.).

Найбільше пожвавлення в залі викликали слова російського журналіста Максима Шевченка про те, що присутнім слід відвідати місто Львів, яке «зараз знаходиться в руїнах» і «чудово розвинуте» місто Донецьк. Частина залу взірвалась сміхом, проте пропагандист Кремля продовжив свою промову. Він заявив,що впевнений, що з часом добровольчі батальйони і батальйони повстанців домовляться і підуть разом на Київ виганяти «олігархів та хунту». Перепалка між українським та російським журналістами перейшли в стадію образ і в дискусію втрутився модератор,який поспішив завершити розмову. Якщо після панелі дискусії Шевченко швидко попрямував до виходу, то Віталій Портніков навпаки – залишився. Його оточили представники української делегації, які довго не відпускали гостя.

Реклама
Європейська стурбованість на польському "Давосі" – 01

На останній день Форуму організатори запланували поїзду на Економічний Форум в Криницю Здруй. Серед різних панелей дискусій були представлені проекти щодо інвестицій в українські міста, відносини в трикутнику Росія-Україна-ЄС і майбутні перспективи розвитку Європи з огляду на війну в Україні. Величезну кількість розмов можна коротко підсумувати так: Європа досі «глибоко занепокоєна» ситуацією в нашій країні, але при цьому лише кілька країн Європи готові з стану занепокоєння перейти до фази активних дій зі збереження територіальної цілісності Європи. Схоже, лише поляки та литовці з грузинами усвідомлюють всю серйозність ситуації, яка зараз відбувається в Україні.

Форум завершився, але учасники з Європи пообіцяли розповісти по приїзду додому всю правду про події в Україні своїм рідним та близьким. Підтримка ЄС та НАТО Україні потрібна сьогодні, як ніколи. Та чи встигнуть помірковані європейські чиновники кинути виклик Путіну зараз – важко сказати.

Автор: Гарагонич Іван

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно