Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Обережно, сектантська гідра у Мукачеві!

Обережно, сектантська гідра у Мукачеві!
Виявляється, що епоха та справа сподвижників просвітництва святих Кирила і Мефодія залишається актуальною для нашого сьогодення. Приводом для написання цієї статті послужило...

Виявляється, що епоха та справа сподвижників просвітництва святих Кирила і Мефодія залишається актуальною для нашого сьогодення.

ВІДЕО ДНЯ

Приводом для написання цієї статті послужило враження, яке було отримане від участі у семінарі на тему «Путь в Гиперборею», який проводився о. Сілуаном (принаймні, він себе так представив) на початку серпня 2012 року в Мукачівському готелі «Стар». Фактично зазначена тема та питання: «Астрология древней Гипербореи», «Школа рыцарей и хранителей Грааля», «Практика Богомилов: Порфирий, Ефросиния», «О евангелии Иуды и Андрея Первозванного» не розглядалися, а все зводилося до популяризації о. Сілуаном з метою подальшого продажу книг, автором яких є їх духовний лідер архієпископ Іоан Береславський.

Вищезазначене зібрання мирно закінчилося, хоча з’являлися окремі моменти так званої істини – «Ху із ху?», коли з боку присутніх (напевне, християнських конфесій) були намагання з’ясувати у о. Сілуана природу віровчення їх духовного ієрарха. На вимогу аудиторії, із скупої розповіді від о. Сілуана вдалося довідатися, що Іоан Береславський вже декілька років знаходиться в еміграції в Іспанії, де продовжує працювати над новими так званими «откровеннями», оскільки у себе на батьківщині, в Росії, переслідується чинною владою. Такий собі В. Месінг. Він сповідує раннє християнство, яке, на його погляд, суттєво відрізняється і протиставляється традиційному – православ’ю, католицизму чи протестантизму, тобто, ставиться під сумнів їх догматика. У своїх духовних працях синтезує всі релігії світу, в т.ч. опирається на кабалістику, астрономію, ну мерологію, уфології і т.д.

Реклама

По іншу сторону фокусу…

Виявляється, що архієпископ Іоан Береславський є духовним лідером та засновником тоталітарно-деструктивного культу Православна Церква Божої Матері. ПЦБМ в інших регіонах Росії та України може діяти під назвами: «Фонд нової Святої Русі», «Церква Божої Матері Преображаючої», «Російська Вселенська Маріанська церква», «Православна Церква Божої Матері Державної», «Богородичний центр». Духовні центри громади переважно знаходяться в РФ (м. Москва, м. Санкт-Петербург, м. Краснодар, м. Улан-Уде, м. Саратов, м. Іркутськ). Іоан Береславський підтримує ідею створення теократичної держави на зразок колишньої Російської імперії в межах до І світової війни. Окремі догми віровчення пропагують відмову від родини, шлюбу, виховання дітей, навчання, громадської корисної праці, прийняття участі у виборчому процесі, тощо.

Реклама

Іоан Береславський (у миру Янкельман Веніамін Якович) народився у 1946 році у м. Чета у сім’ї військовослужбовця. З 1971 по 1990 рр. Береславський лікувався у психоневрологічному диспансері з приводу хронічного душевного захворювання у формі параноїдальної шизофренії, двічі перебував на стаціонарному лікуванні у психіатричних лікарнях Москви, мав другу групу інвалідності. Зі слів Береславського, у дитинстві захоплювався окультизмом і теософією, вживав наркотики. У 1984 році за твердженням Береславського, у Смоленську перед іконою Божої Матері «Одигітрія» йому було видіння, яке він розтлумачив, як явлення Божої Матері. Після цього він вирішив, що являється пророком, зібрав навколо себе однодумців і став працювати над «Богородичним заповітом», майже щоденно фіксуючи свої одкровення.

Роботи Береславського відомі під загальною назвою «Белое Евангелие». Ці записи складають таке враження, що їх написав божевільний автор.

У книзі Береславського «Родовой поток» стверджується, що для спасіння необхідне повне самовідречення, і бездоганне підкорення «святим отцям».

Реклама

Характерна ознака БЦ – релігійне сприйняття світу через проблеми сексуальності. Береславський стверджує, що чоловік може стати вільним, тільки звільнившись від культу жінки (матері), який тримається на генітальному рівні. Одне з лайливих слів у БЦ – «мать», а більш за все – «мама». Жінки у секті знаходяться на положенні людей другого сорту тому, що ототожнюються з родовими упирями, дияволицями, блудницями вавілонськими. Звідси випливає, що зречення від сім’ї і матері є необхідною вимогою вчення «богородичників».

З розповідей колишніх адептів, всередині БЦ відбуваються страшні наруги над членами секти: вони задавлені непосильною фізичною роботою, їх б’ють, ґвалтують, обмежують у їжі (тваринна їжа повністю виключена з раціону), сон не більше 2-3 годин на добу, участь вахтовим методом у безперервній молитві. Унаслідок цього (білкове голодування, відсутність сну, фізична праця) у членів секти з’являються галюцинації, тобто так звані одкровення і видіння. Разом з тим, ці правила не розповсюджуються на вище керівництво секти.

Методом поділу розмножується не тільки гідра, а й секта

У свій час Іоан Береславський висвятив о. Георгія (Боголюбський (Кукарських) Юрій Павлович, 1958 р.н., неодноразово засуджений: у 1973 р. по ст. 69 КК РРФСР на два роки позбавлення волі; у 1980 р. – по ст. 144 ч. 2.15, ст. 154 ч. 1 КК РРФСР на 2 роки; в 1983 р. – по ст. 140 ч. 3 КК УРСР на 5 років позбавлення волі; визнаний особливо небезпечним рецидивістом) та «благословив» його з метою поширення релігійної діяльності на території України.

О. Георгій розпочав свою місіонерську роботу в м. Рівне. Тут він одружився на місцевій вірниці і у такий спосіб набув громадянства України. Згодом о. Георгій переїздить до Хмельницького і вдруге одружується. Кількість адептів стала збільшуватися, відповідно зявився матеріально-фінансовий статок, і виникла потреба у постійному залученні додаткового ресурсу для налагодження координації роботи секти. Це стало причиною створення благодійного фонду «Свята Київська Русь».

Постійна боротьба о. Георгія за чисельність вірників та приходи нерідко супроводжувалася маскуванням під ту чи іншу традиційну конфесію, допускаючи при цьому випадки прозелітистської діяльності, що у кінцевому результаті призводило до активізації соціальної напруги на релігійному ґрунті. Постійні міжконфесійні конфлікти змусили о. Георгія та переважну частину сектантів перебратися у Крим, у с. Мирний. Щоб не привертати зайвої уваги громадськості та позбутися осуду за попередню діяльність, о. Георгій приймає рішення про необхідність змін назв. Він стає Боголюбовим, Богославським та відповідно Георгієм. Фонд перейменовується на «Міжнародний християнський дитячий благодійний фонд «Сонячний світ». На цей час у о. Георгія вже була написана власна праця під назвою «Трисияннськая, Триблагословенная, Триблагоухальная, Небесная Литургия Солнца», а себе назвав пророком – Святитель Вселенської Апостольської Християнської Церкви Святого Небесного Сонця Третього Заповіту Святого Духа, Георгій – Марія. Зокрема, у вченні о. Георгія говориться, що адепт повинен зректися самого себе і йти за ним, проводячи місіонерську діяльність. Першу релігійну громаду на території України о. Георгій зумів зареєструвати у м. Донецьк під прикриттям статуту протестантської церкви п’ятидесятників.

Релігієзнавцями визнається, що ВХАСНЦС є структурою закритого типу, де практикується колективне виховання дітей, батьки яких перебувають в інших регіонах України. Крім того, ця організація підпадає під ознаки тоталітарно-деструктивного культу, діяльність якого має анти громадянську спрямованість, проповідується створення анархістської держави та за своєю ідеологією та релігійними засадами має схожість із так званим Білим Братством, і може становити загрозу для здоров’я громадян. На членів секти виявляється жорсткий психологічний вплив, в результаті якого особистість деградує і втрачає здатність до самостійного мислення і вчинків. За статутом секти, її члени не повинні мати стосунки зі своєю сім’єю, що в свою чергу призводить до розпаду родин.

Реклама

У відповідності до даного віровчення, дорослим та неповнолітнім членам організації заздалегідь визначається подружня пара, чоловікам дозволяється мати декілька дружин, практикуються невпорядковані статеві стосунки віруючих (у т.ч. неповнолітніх) із духовними наставниками.

Очевидне і неймовірне

Вочевидь, потрібно бути флегматиком, щоб не замислюватись над тим, які процеси проходять навколо нас, адже незалежно від нашого бажання та волі, всі ми є учасниками цих дійств – окремих лідерів тоталітарно-деструктивних культів. Відповідно, варто більш уважно та щиро підтримувати стосунки з рідними, близькими, знайомими, товаришами, колегами, цікавитися їх справами, а часом вони вже на шляху до секти і потребують нашої підтримки.

P.S. Пам’ятайте, що секти побудовані на необмеженій владі особи чи організації над адептами. Без системи обмежень і протидій цілком можливий розвиток подій у найгіршому з можливих варіантів. Світ бачив це неодноразово на прикладі сект-убивць, того ж Білого Братства.

Автор: Кравчук Юрій

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно