Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Водоканал: в очікуванні катастрофи

На проведеному 21 березня пікеті було зібрано біля 500 підписів мешканців Мукачева, які хочуть отримувати якісні послуги водопостачання за обґрунтовану ціну. Більше 50% опитаних визнали, що...

На проведеному 21 березня пікеті було зібрано біля 500 підписів мешканців Мукачева, які хочуть отримувати якісні послуги водопостачання за обґрунтовану ціну. Більше 50% опитаних визнали, що «Мукачівводоканалу» не вистачає ефективного менеджера. Але це – тільки вершина айсберга...

ВІДЕО ДНЯ

Дивний факт – проблема водопостачання турбує кожного мешканця, але ніхто не вірить у те, що його думка чи підпис має значення. Такого висновку я дійшов, спостерігаючи за двогодинним збором підписів. Майже кожен другий з тих, хто впевненою ходою підходив до столу і ставив свій підпис, перед тим, як розвернутись і піти, перепитував: «А воно щось дасть?» Що це – розчарування у власних силах, чи зневіра до влади?

Влада запропонувала утриматись від пікету

Реклама

Після невдалої спроби проведення спонтанного несанкціонованого мітингу щодо проблем з водопостачанням 12 березня, ми визначили, що тема надважлива, і вирішили зачепитись за неї.

Того дня Олександр Гокс озвучив намір особисто взяти на себе відповідальність за проведення санкціонованої акції протесту. Через кілька днів журналісти йому про це згадали. 19 березня він відніс заяву до міськвиконкому, де повідомив владу, що буде проведений пікет, на якому будуть зібрані пропозиції громади щодо покращення роботи «Мукачівводоканалу». 21 березня, за півтори години (!) до початку проведення акції, йому передзвонили з міськвиконкому та запропонували забрати відповідь на його заяву. «...З метою збереження громадського спокою у місті просимо утриматися від проведення пікету...», – відповідає заступник міського голови Михайло Лабош організатору. «Ачумєть!» – сказала би відома няня. Виходить, міська влада, знаючи, що зменшено графік подачі води і з 1 квітня заплановано збільшення тарифу на водопостачання та відведення, говорить мешканцям міста: «Зберігайте спокій, шановні мукачівці, не смійте перечити».

Реклама

Громада хоче ефективного менеджменту.

Звичайно, утримуватись за проханням міської влади від пікету ніхто не збирався. Адже основним завданням акції був збір пропозицій громадськості, а не порушення спокою. Бо громадський спокій давно порушено – мукачівці не можуть второпати, чому за меншу кількість послуг вони змушені платити більшу кількість грошей. Тут варто відзначити, що громада, можливо, краще за владу знає, де вихід з ситуації: «Мукачівводоканалу» потрібен ефективний менеджер. Таку відповідь на питання «Як покращити водопостачання в Мукачеві?» дали 55% опитаних.

Загалом, під зверненням до громадської ради МГО «Ініціатива» щодо стану водопостачання та водовідведення підписалось близько 500 мешканців міста над Латорицею. Це ті люди, які прочитали інформацію з інтернет-ЗМІ або випадково проходили по центру міста з 12.30 до 14.30. Звичайно, підписалось би усе місто, але фінансової можливості реалізувати «поквартирне» опитування у організаторів не було. Варто відзначити, що до проведення пікету долучились ряд громадських організацій: «Ініціатива» (Ю. Фекете), «Єдність поколінь» (П. Мельник) та «Жасмін» (С. Гриценко). На пікеті побували представники практично усіх політичних партій, активних у місті. Навіть «Єдиного центру», якщо рахувати М. Лабоша та І. Маняка, які прийшли особисто висловити своє «несхвалення дій пікетувальників». Окрему подяку організатори просили передати мукачівським ЗМІ, які допомагали і у розповсюдженні анонсів пікету, і прийшли на місце події, щоб зробити сюжет

Реклама

Орган Громадської безпоРади – 4

Отже, опитавши громадську думку та зібравши підписи, організатори пішли на чергове засідання Громадської ради при Мукачівському міськвиконкомі, яке проходило того ж дня, о 15.00.

Громадська рада цього скликання засідала вчетверте. Попередні три рази я писав про цей абсолютно безпорадний і нікчемний орган, і на цей раз він мене не переконав у зворотному. Був один момент, який мене здивував, але про це – не сьогодні.

Отже, на розгляд громадської ради були винесені два питання: «Про незадовільний стан підвальних приміщень» (ініціатор – С. Гриценко) та вищезгадане «Про стан водопостачання та водовідведення у м. Мукачеві».

По першому питанню доповідав особисто начальник управління міського господарства В. Бендасюк. Очевидно, що він володіє ситуацією, тому що сам назвав усі будинки з «проблемними» підвалами, і доповів про стан виконання робіт по ним. Не знаю, чи «зігріли» присутніх на засіданні мешканців підтоплених багатоповерхівок його слова про недостатнє фінансування. Я особисто очікував, що після такого чіткого виступу громадська рада винесе таке ж чітке рішення, яке б дало конкретну відповідь: «Якого числа буде повністю вирішена проблема того чи іншого підтопленого підвалу?». Усе просто: номер будинку і графік виконання робіт. «Шуміла» рада близько години, переливаючи з пустого в порожнє. Але їх рішення щодо незадовільного стану підвалів вразило навіть мене: у тексті цього рішення жодного разу навіть не згадане слово «підвал»! Не кажучи вже про якийсь конкретний. Отже, доводжу до відома мешканців відсирілих аварійних багатоповерхівок: Вас тупо кинули!

Як живеш, «Водоканал»?

От ми і дійшли до суті статті. Друге питання засідання Громадської ради мало стати підсумком громадського волевиявлення: як врятувати «Мукачівводоканал» від катастрофи?

Реклама

Запросили на трибуну директора, Григорія Бегея. Я особисто навіть загордився цим керівником: незважаючи на те, що підприємство знаходиться на межі економічного та технологічного колапсу, він не тільки ретельно підготувався, а й зробив візуальну презентацію, де детально розписав усі проблеми підприємства. Щоб не втомлювати вас усіма цифрами, я назву кілька найсуттєвіших. Підприємство з жовтня не виплачує зарплату своїм працівникам. 3/4 робітників отримують мінімальну зарплату. Підприємство боргує 6 мільйонів гривень податків, і те, що воно спромагається сплатити, частково йде на погашення попередніх боргів та пені. Для того, щоб підприємство хоча би перекривало свої поточні витрати (найбільші - це електроенергія та оплата праці майже 500 працівникам) тарифи треба підвищити хоча б до 12-15 гривень за кубометр води. Дотацій, за рахунок яких міська влада «залатує» бюджетні дірки водоканалу, недоплачено біля 8 мільйонів. До речі, дотації теж виплачуються в тому числі з грошей платників податків, тому можна вважати, що ми все одно сплачуємо далеко на заплановані 7,43 грн. Про модернізацію підприємства - заміну труб, деякі з них не мінялися ще з 1935-го року; та оновлення обладнання (для прикладу, очисні споруди нещодавно відсвяткували 40-річний ювілей) - не може бути й мови. Як це назвати інакше, як не технологічний та економічний колапс? І катастрофа може наступити кожної миті. Зупинка одного тільки вторинного колектора на очисних призвела до витоку 3 тисяч кубометрів нечистот у Латорицю. Складається враження, що влада навмисне знищує підприємство, щоб потім відмити гроші через Міністерство надзвичайних ситуацій. Винних, звичайно, не буде. Проте на набережній з’являться ще кілька VIP-особняків. Хотів би я помилятися. Дуже би хотів...

Висновку не буде...

Знаєте, яке рішення прийняла Громадська рада, вислухавши звіт Г. Бегея? «Прийняти до відома...». Вони мовчки прийняли до відома, що Водоканалу гаплик... Показово.

Сьогодні, шановні читачі, Міжнародний день води, з чим вас і вітаю. Висновку у цій статті не буде. Робіть його самі. Якщо проблема «Мукачівводоканалу» когось «колише», я побачу це по вашій реакції. Тоді далі буде...

Автор: Кравчук Юрій

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно