Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Поради
  • Розбираємося в хмарах: що таке хмарне сховище і як обрати найкраще для себе

Розбираємося в хмарах: що таке хмарне сховище і як обрати найкраще для себе

Як обрати хмарне сховище і не втратити доступ до даних

Сьогодні в смартфонах, планшетах та комп’ютерах ми можемо легко вмістити ціле життя — від особистих фотоальбомів до важливих робочих проєктів. Але так само легко можемо його і втратити після роботи вірусу-шифрувальника або викрадення чи несправності пристрою.

Як діяти, щоб безповоротно не втратити доступ до своїх даних? Експерти радять регулярно робити резервну копію всієї важливої інформації, використовуючи для цього хмару.

ВІДЕО ДНЯ

Що таке хмарне сховище і як воно працює

Хмара — це сховище, яке зберігає дані на віддаленому сервері у великому датацентрі, постійно під’єднаному до інтернету. Користувач має змогу не тільки завантажити туди файли, а й керувати ними: редагувати, видаляти, ділитися з іншими. Хмарні сховища використовують не лише для особистих потреб: туди свої дані переносять великі й малі компанії та навіть великі українські банки.

Реклама

Надійність зберігання інформації в хмарі забезпечують сотні потужних комп’ютерів, розташованих у різних містах світу. Коли ви переносите файли зі свого пристрою в хмарне сховище, вони стають доступні з будь-якого іншого гаджета: достатньо лише ввійти у свій обліковий запис. До того ж за потреби хмара може автоматично завантажувати нові файли з телефона чи персонального комп’ютера, якщо ви це налаштуєте.

Читайте також:
Оператори з ЄС та України продовжили угоду про доступний роумінг для українців
Реклама

Які бувають хмари

На ноутбуці чи комп’ютері можна використовувати спеціальні програми, які дають змогу створити хмарну папку прямо на диску. У цьому разі все, що вам треба, — це зберігати важливі файли всередині цієї хмарної папки. Вона буде й на вашому комп’ютері, тож ви матимете доступ до даних навіть без інтернету. Водночас папка завжди синхронізується з хмарою, автоматично роблячи резервну копію всіх файлів.

Одним з таких рішень є OneDrive, вбудований у Windows. Ви можете використовувати п’ять безплатних гігабайтів або вибрати потрібну кількість уже з умовою оплати. OneDrive дає змогу не тільки створити хмарну папку на диску, а й автоматично синхронізувати папки «Документи», «Робочий стіл» та «Зображення».

Реклама

Ви також можете використовувати будь-який інший хмарний сервіс для смартфонів і ПК, наприклад:

  • Google Drive. Користувач матиме 15 ГБ безплатного простору для своїх файлів.
  • Dropbox. Дає змогу відновити доступ навіть до видалених файлів (протягом 30 днів).
  • iCloud. Сервіс, що повністю інтегрується з пристроями Apple.

Як обрати хмарне сховище для себе

Експерт із цифрової безпеки ГО «Інтерньюз-Україна» Павло Бєлоусов розповідає, на що звернути увагу, обираючи хмару:

  • Дізнайтеся більше про постачальника: його юрисдикцію (щоб це була демократична країна), репутацію (шукаємо інформацію про зливи) і кількість років на ринку.
  • Оцініть обсяг сховища (платний чи безплатний), щоб він задовольняв ваші потреби.
  • Перевірте, чи є додатковий захист акаунту (двофакторна аутентифікація) та шифрування файлів.
  • За потреби дивіться, чи є необхідне програмне забезпечення під конкретну операційну систему чи завдання. (Наприклад, для створення резервних копій.)
  • Оцініть, чи потрібні вам функція збереження попередніх версій файлів, можливість поділитися документом, спільно працювати з ним тощо.

Фахівець із кібербезпеки Cisco Systems Володимир Ілібман також робить акцент на важливості перевіряти сертифікацію хмари. Вибирайте хмарне сховище, що відповідає міжнародним стандартам безпеки, таким як ISO 27001 і бажано SOC 2. SOC 2 вимагає від провайдерів хмарних послуг дотримувати строгих критеріїв за п’ятьма ключовими напрямами: безпека, доступність, конфіденційність, цілісність оброблення даних та приватність. Сертифікація означає, що провайдер регулярно проходить незалежні аудити й відповідає вимогам щодо зберігання, оброблення та передавання даних клієнтів, а також забезпечує високий рівень захисту інформації від потенційних загроз.

І наостанок: якщо ви хочете захиститися від утрати інформації, то обов’язково створюйте резервні копії важливих документів, файлів чи архіву. Автоматизуйте цей процес і періодично перевіряйте доступність та працездатність створених резервних копій.

Реклама

*Партнерська соціальна кампанія 

Матеріал створено в межах загальнонаціональної кампанії з підвищення рівня обізнаності населення України щодо кіберзагроз та основних правил кібергігієни, що реалізується Представництвом Фонду цивільних досліджень та розвитку США в Україні за підтримки Державного департаменту США. Думки авторів матеріалу не обов’язково відображають позицію Державного департаменту США.

Розбираємося в хмарах: що таке хмарне сховище і як обрати найкраще для себе – 01

Нагадаємо, Київстар попередив про зміну в тарифах.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно