Яке морозиво якісне і можна їсти, а яке взагалі не радять купувати

Влітку морозива споживається дуже багато. Варто звернути увагу, яке морозиво якісне, натуральне та корисне, а яке не варто купувати. Про це можна дізнатись з упаковки.
Щодня на полицях магазинів з’являються нові види морозива. Вибір здається безмежним, однак не всі ці продукти однаково корисні та безпечні. Як зазначили у Держпродспоживслужбі, деякі виробники використовують дешеві інгредієнти або замінники молочних жирів, щоб знизити собівартість. Тому споживачам варто уважно ставитися до вибору солодкого десерту.
ВІДЕО ДНЯПеред покупкою варто ознайомитися з основними категоріями морозива, які відрізняються за вмістом жиру та інгредієнтами. Приміром, пломбір — один із найпоживніших видів морозива. Містить 12-20% тваринного жиру. Виготовляється з вершкового масла, яєць та молока.
РекламаВершкове морозиво — жирність від 8 до 11,5%. Основою виступають вершки. Молочне морозиво — менш жирне (0,5-7%), переважно виготовлене на основі молока. Морозиво з комбінованим складом — містить як молочні жири, так і їх замінники, зокрема рослинну олію.
Як розпізнати якісне морозиво
При виборі морозива важливо звертати увагу на маркування, склад та зовнішній вигляд продукту.
РекламаУсі виробники повинні вказувати стандарт, за яким виготовлено продукт. В Україні діють такі нормативи:
- ДСТУ 4733:2007 — морозиво виготовлено з натуральної сировини: молока, масла, вершків. Рослинні жири не використовуються.
- ДСТУ 4735:2007 — допускається використання рослинних жирів.
- ДСТУ 4734:2007 — стосується сорбетів, фруктового льоду та плодово-ягідних морозив.
Якщо ви шукаєте морозиво без пальмової олії або інших замінників, обирайте продукти з маркуванням ДСТУ 4733 — саме вони вважаються найбільш натуральними та підходять для дитячого харчування.
РекламаУважно читайте список інгредієнтів. У якісному морозиві зазвичай містяться молоко або вершки, вершкове масло, цукор, яйця.
Додаткові Е-добавки не завжди є шкідливими — більшість з них дозволені до використання. Проте чим коротшим є список інгредієнтів, тим природнішим вважається продукт.
На упаковці мають бути вказані дата виготовлення та термін придатності, номер партії, повна назва та адреса виробника, харчова та енергетична цінність.
Упаковка має бути неушкодженою, тобто без дірок, здуття або деформацій. Сам продукт повинен зберігати форму. Деформація свідчить про можливе повторне заморожування.
Раніше видання розповідало, яке морозиво вважають найгіршим і радять взагалі не купувати.