Без хімії: як приготувати харчові барвники у домашніх умовах
Якщо ви часто готуєте смаколики вдома, то вам варто знати, як приготувати харчові барвники у домашніх умовах. Їх можуть замінити соки, порошкові чаї, сублімовані порошки з фруктів тощо.
Для чого самостійно робити харчові барвники? Така потреба може виникнути, якщо у вас чи у когось з рідних є алергія на магазинні барвники, або ж ви просто любите експерименти на кухні та прагнете готувати більш натуральні страви.
Які переваги магазинних барвників? Вони зазвичай дуже насичені, стійкі, з ними легко працювати, існує безліч відтінків. Є різні види таких барвників: рідкі, сухі, гелеві, у формі спрею, кандурин та харчові фломастери.
Якщо ви все ж вирішили робити барвники вдома, то вам варто знати, які бувають натуральні барвники:
- прянощі;
- соки;
- порошкові чаї (каркаде, матча перетирають у порошок);
- пудра з сухих соків;
- сублімовані порошки з ягід та фруктів.
З чого отримати харчові барвники вдома:
- зелений колір дасть чай матча, шпинат;
- коричневий — кава, какао, кориця, шоколад;
- червоний — малина, полуниця, вишня, гранат, журавлина, буряк, каркаде, паприка, помідори;
- помаранчевий — морква, гарбуз, батат, сік з ягід обліпихи;
- жовтий — куркума, шафран, цедра лимона;
- синьо-фіолетовий — чорниця, ожина, червонокачанна капуста, шкірка баклажанів, чорна шовковиця, темні сорти винограду;
- сірий та чорний — чорний какао-порошок, бамбукове вугілля, чорнило каракатиці.
Пам’ятайте, що натуральні барвники, зроблені власноруч — це додаткова рідина. Це треба враховувати у процесі приготування. Також варто пам’ятати, що деякі продукти мають яскраво виражений смак і підходять лише для солодких, або лише для солоних страв.
Як зробити жовтий харчовий барвник?
Щоб отримати жовтий колір, можна використати куркуму. Для цього її треба розвести у теплій воді. Розводять куркуму також у горілці. Для жовтого кольору можна також використати трохи соку моркви або цедру лимона.
Як зробити зелений натуральний барвник?
Зелений колір дає шпинат, укроп, петрушка. Шпинат має нейтральний смак, тому його можна додавати й у солодку випічку. Для цього шпинат потрібно подрібнити у блендері або м’ясорубці, сік віджати. Для яскравішого кольору подрібнений шпинат можна варити 30-40 хвилин, після чого процідити. Чай матча дає легкий зелений, салатовий відтінок. Зелений також можна отримати, змішавши синій та жовтий.
Як зробити червоний харчовий барвник?
Червоний та рожевий кольори дає малина, смородина, полуниця та інші ягоди, буряк, помідори. Якщо ви робите барвник з соку, то його треба уварити та процідити.
Як зробити синій харчовий барвник?
Синій колір дає ожина, харчова паста Індигокармін. Якщо ви фарбуєте крашанки у синій колір, то можна зварити їх у відварі чаю каркаде.
Як зробити фіолетовий харчовий барвник?
Для фіолетового кольору можна використати ожину та червонокачанну капусту. Пів склянки чорниці змішати зі склянкою води та перебити у блендері, процідити. Фіолетовий також вийде, якщо в червоний додати синій.
Як отримати білий барвник?
Для білого кольору треба змішати цукрову пудру з молоком, сметаною або вершками.
Рецепти з натуральними барвниками:
Натуральні барвники можна використати, щоб приготувати кольорові пельмені. Знадобляться шпинат, буряк та морква:
Також можна приготувати кольорові вареники з пісною начинкою:
Нагадаємо, раніше ми розповідали, як із натуральних барвників отримати ніжний оливковий колір.