Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Бджільництво на Мукачівщині

Бджільництво на Мукачівщині
Бджільництво на Закарпатті – галузь поширена, пріоритетна, прибуткова… Цьому сприяють, перш за все, природні умови, клімат, наявність ентузіастів і бажання працювати з любов'ю. Продукти...

Бджільництво на Закарпатті – галузь поширена, пріоритетна, прибуткова… Цьому сприяють, перш за все, природні умови, клімат, наявність ентузіастів і бажання працювати з любов'ю.

ВІДЕО ДНЯ

Продукти бджільництва різноманітні, лікувальні, корисні. Недарма ж мовиться: «Бджілка між крилатими – маленька, а виріб її – найсолодший».

Головним продуктом бджільництва є, звичайно, мед. Заради цього чимало господарів започатковують цю справу. Але без певних знань тут не обійтись. Їх можна почеркнути з фахової літератури, запозичити досвід пасічників, самому спробувати, підготувавши матеріальну базу: змайструвати вулики, рамки, купити вощину і бджолосім'ю. Для початку, хоча б одну-дві… Не зайвим буде для початківця-любителя знати, де і як розміщувати пасіку. Отож даємо деякі суттєві поради.

Реклама

Не можна розміщувати бджіл неподалік від цукрових заводів, кондитерських підприємств, воскозаводів, адже запахи від цих виробництв принадять бджіл, і вони можуть гинути у великій кількості. Не слід розміщувати вулики на низькому вологому місці, на берегах великих рік та озер, тому що висока відносна вологість повітря негативно позначиться на стані сім'ї та сприятиме розвитку хвороб. Небажано розміщувати вулики з бджолами у безпосередній близькості від великих шляхів та тваринницьких форм. Треба забезпечити відстань до них як мінімум 30 м та спорудити живу загорожу висотою 2 м, щоб вберегти людей і тварин від нападів бджіл.

Велике значення має розміщення вуликів і в садибі. Найкраще розмістити пасіку у садку під захистом дерев, далі від доріжок. Відстань між вуликами має бути не менше 4 м, якщо ж цю умову виконати неможливо, поруч з вуликом ставлять якийсь орієнтир для бджіл (наприклад, жердину, обвиту хмелем), а вулики фарбують у різні кольори, причому найкращі – блакитний та білий.

Реклама

Льотки вуликів розташовують з урахуванням панівних вітрів на південний схід або північний схід, але не на південь. У пасіці викошують траву: це дозволяє бачити, що саме бджоли виносять із вулика. Висота підставок під вулики від землі має складати 30-50 см. Підставки встановлюють суворо горизонтально під контролем ватерпаса, інакше бджоли будуватимуть неправильні стільники

Для того, щоб бджолам було зручно потрапляти у вулик і вилітати з нього, ставлять прилітні дошки.

Періодично слід оглядати сім'ї, слідкувати, як розвиваються, чистити дно і стінки, підкладати рамки з вощиною. У спекотні дні бажано у мілку посудину налити води і тримати неподалік вуликів. Щоб комахи не топились, на поверхню води покласти соломинки чи тріски.

Реклама

Коли у вулику багато рамок з бджолами та закритим плодом, їх можна ділити, збільшуючи кількість бджолосімей.

У запропонованій справі – головне бажання і початок, а далі – очікування результату, який не забариться.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно