Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатський проект «Фестиваль «Полонина Руна» увійшов до фіналу конкурсу Міністерства культури України

Закарпатський проект «Фестиваль «Полонина Руна» увійшов до фіналу конкурсу Міністерства культури України

Закарпатський проект «Фестиваль «Полонина Руна» увійшов до фіналу конкурсу Міністерства культури України

Нинішній рік у Європейському Союзі оголошено «Роком культурної спадщини». Україна теж не залишилася осторонь від цього важливого у культурному розвитку процесу – 18 жовтня 2017 року Кабінет Міністрів підтримав проект Указу Президента України про оголошення 2018 року «Роком охорони культурної спадщини». Враховуючі світові тенденції та процеси, що відбуваються у країні, Міністерство культури  України ініціювало проект «Малі міста – великі враження».

ВІДЕО ДНЯ

Протягом листопада минулого року до Міністерства культури надійшло 158 проектних заявок, у тому числі й 3 від Закарпаття. На конкурсному засіданні 19 січня до фінального захисту було допущено 20 проектів. Серед фіналістів і закарпатський проект – «Фестиваль «Полонина Руна» з місцем проведення у с. Лікіцари Перечинського району, представлений благодійним фондом «Фонд стратегічних досліджень».

«Цей конкурс привернув увагу до стану об’єктів культурної спадщини по всій країні. Переконаний, він стане стимулом для відновлення замків та палаців, започаткування нових фестивалів та інших культурних проектів. Реалізація місцевих ініціатив у сфері культури надасть позитивного іміджу містам та ОТГ, підвищить туристичну привабливість територій. Будуть створені умови для розвитку бізнесу та залучення інвестицій», – зазначив член експертної ради,  виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

Реклама

Переможці конкурсу – учасники проекту, отримають фінансову підтримку у розмірі не менш ніж 500 тис. грн для реалізації проекту, а також методичну допомогу у розробці ексклюзивної ідеї та концепції стартапу, супровід під час реалізації та маркетингову підтримку проекту, – повідомляє Закарпатське РВ АМУ.

Закарпатський проект «Фестиваль «Полонина Руна» увійшов до фіналу конкурсу Міністерства культури України – 01
Реклама

Нагадаємо, с. Лікіцари у радянські часи вважали неперспективним, а в наші дні зажило статусу вимираючого. У ньому залишилися жити близько 6 десятків переважно літніх людей. З настанням холодів усі, хто має дітей та внуків у більш облаштованих місцинах, залишають село до весни. Школа закрита понад 30 років і знаходиться у вкрай занедбаному стані. Магазину також немає, тому селяни завбачливо запасаються усім необхідним заздалегідь і надовго. Зате природа тут демонструє безліч варіантів своєї краси, ніби винагороджуючи людей за важке життя.

А ще тут збереглася унікальна церква Св. Василя Великого – єдина дерев’яна церква Перечинського району. Відомий мистецтвознавець і дослідник дерев’яної церковної архітектури Закарпаття Михайло Сирохман твердить, що «двозрубну тридільну церкву було збудовано з ялини в XVII сторіччі триверхою у бойківському стилі. У 1748 році церква була перебудована і набула сучасного вигляду. Довкола панують лісисті верхи, а над ними – величний масив полонини Рівної. Природа ніби відтінює властиву церкві інтонацію зворушливої наївності, інтонацію життя, що давно минуло і вже не повернеться, хіба сліди лишилися на стінах хат, на стовпчиках ґанків, на дерев’яних плотах».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно