Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Олексій Сапронов: Ми стали заручниками міжнародних кредитів

Олексій Сапронов: Ми стали заручниками міжнародних кредитів

Політикум жваво обговорює проблему кредитування України міжнародними фінансовими інституціями.

ВІДЕО ДНЯ

Дехто вважає, що без кредитів Міжнародного валютного фонду Україна просто не виживе і буде оголошено дефолт. На жаль, кредити МВФ надаються ще й під певні умови, які б’ють в першу чергу по простим людям.

Але чому ми орієнтовані виключно на зовнішнє кредитування? Чому б замість кредитів нам не намагатися залучати інвесторів, що дало б поштовх для розвитку економіки? І тоді б ми не стали заручниками міжнародних фінансових інституцій на довгі роки.

Реклама

У Програмі стрімкого розвитку України від партії «Основа» є пункт, який стосується курсу заміни кредитів МВФ на залучення інвесторів.

Ми замінимо кредити МВФ на інвестиції, і країна ЗаПрацює!

Реклама

«Все, що ми заробляємо, ми віддаємо МВФ за відсотки по кредитах, які набрала нинішня влада. Влада фактично віддала країну під зовнішнє управління. Ми відмовимося від кредитів і залучимо до економіки українських та іноземних інвесторів, які створять нові робочі місця. А прибуток залишатиметься в Україні», – йдеться в Програмі.

Реформи, які проголошувалися владою як необхідні для залучення іноземних інвестицій, не дали ефекту. І навіть навпаки – призвели до відтоку інвестицій з України. У 2017 році прямі іноземні інвестиції склали всього 1,6 млрд.дол.США, а в порівнянні з 2013 роком їх накопичений обсяг зменшився на 14,5 млрд.дол.США.

«Україна стала одним з найбільших боржників у світі, який не здатний обслуговувати і повертати борги. Рівень державного боргу (разом з гарантованим) до ВВП залишається на рівні 70-80% в залежності від курсу валюти і термінів погашення.

Реклама

З огляду на те, що в 2018-2019 Україна в особі уряду і Національного банку повинна здійснити зовнішні виплати на загальну суму 16 млрд. дол. США, ризик нового дефолту є досить високим. Тому, без зміни політики з боргової на інвестиційну – країна приречена на зовнішнє управління кредиторів, які будуть диктувати порядок денний реформ і підтримувати боргову залежність країни з метою отримання спекулятивного прибутку», – впевнений голова Закарпатської обласної організації партії «Основа» Олексій Сапронов.

«Наші сусіди угорці у першу чергу розрахувалися з боргами МВФ і надалі не мають наміру ставати заручниками цієї фінансової інституції. Адже ті кредити, які надаються МВФ Україні, потрібно буде колись віддавати. Борги ростуть і не дарма в суспільстві побутує думка, що цими боргами ми навантажуємо вже не тільки себе, але й наступні покоління. Ми стали заручниками міжнародних кредитів», – розповідає Олексій Сапронов.

На його переконання, Україні також не вигідні умови, які виставляє МВФ для надання кредиту.

«МВФ не просто так дає кредит, але й виставляє багато умов. Міжнародні фінансисти вимагають підвищення тарифів на комуналку, що зайвим тягарем лягає на найбідніші верстви населення. Або візьміть такі глобальні умови, як продаж землі чи експорт лісу-кругляка, що в першу чергу б’є по Закарпаттю», – каже Олексій Сапронов.

Партія «Основа» знову ж таки наголошує, що ми повинні активніше залучати як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів у нашу економіку і тоді кредити нам будуть непотрібні. А для інвесторів необхідно створити сприятливе поле діяльності.

«Побутує думка, що інвестори бояться йти в Україну, бо у нас на сході тривають бойові дії. Це лише часткова причина, але не головна. Інвестори бояться йти до нас, бо ми залишаємося найкорумпованішою країною Європи. У нас малосприятливі умови ведення бізнесу. Тому головним завданням є створення для інвесторів сприятливі умови для того, щоб він міг прозоро вести бізнес, не боятися перевірок ненажерливих фіскалів, не боятися безпричинних нальотів силовиків, не боятися купи дозвільних структур тощо.

Я знову хочу навести приклад іншого нашого сусіда – Словаччини. Словаччина створила сприятливі умови для іноземних інвесторів і за короткий час перетворилася у найбільший автомобілебудівний хаб в Європі. Власне наша партія буде робити все для того, щоб у нас поважали добросовісного інвестора. Як іноземного, так і внутрішнього. Бо саме інвестори вкладають гроші в країну і намагаються отримати прибуток і це значно краще, ніж просити гроші в міжнародних фінансистів під відсотки та кабальні умови», – розповів лідер закарпатського осередку партії «Основа» Олексій Сапронов.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно