Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Нам не потрібно вступати у жодні військові союзи

Нам не потрібно вступати у жодні військові союзи

Останнім часом все частіше мова йде про необхідність вступу України до НАТО. Звичайно, що колективний захист має свої переваги. Однак у час зростання загрози глобального військового протистояння варто таки задуматися щодо статусу України щодо приєднання до того чи іншого військового блоку.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, у нас позаблоковий статус закріплено у Конституції України. Окрім того, у січні 2011 року набув чинності Закон «Про основи внутрішньої і зовнішньої політики».
Закон передбачає, що основним принципом зовнішньої політики «є дотримання Україною політики позаблоковості, що означає неучасть України у військово-політичних союзах, пріоритетність участі у вдосконаленні та розвитку європейської системи колективної безпеки, продовження конструктивного співробітництва з НАТО та іншими військово-політичними блоками з усіх питань , що становлять взаємний інтерес». Прийнятий нормативний акт передбачає внесення змін до закону України «Про основи національної безпеки». Зокрема, зі статті, яка визначає пріоритети національних інтересів, було виключено норму щодо інтеграції України в євроатлантичний простір безпеки.

Ще в час прийняття закону політологи та політики говорили, що головною запорукою безпеки України у сучасних геополітичних умовах є багатовекторна та виважена політика партнерства. При цьому не варто не відмовлятися від наявних напрацювань у співпраці між Україною і НАТО.

Реклама

Однак вже цього року були спроби у законопроекті «Про національну безпеку України» таки закріпити курс України на вступ в НАТО. І це попри те, що Північноатлантичний альянс не давав підтвердження готовності прийняти Україну до своїх лав.

За словами лідера партії «Основа» Сергія Тарути, вносити подібного роду документи в парламент потрібно тільки після отримання підтвердження досяжності закладених там цілей.

Реклама

«У законопроекті хочуть закріпити курс на вступ в НАТО і ЄС. Почну з того, що це популізм. Перш ніж вносити документ з такими формулюваннями потрібно отримати «добро» від Євросоюзу і НАТО. Ще в грудні 2016 року Рада Євросоюзу заявила, що угода про Асоціацію не означає для України перспективи вступу в ЄС. Відносно НАТО ситуація ще складніша. Майже 10 років тому нам відмовилися надати дорожню карту вступу в НАТО. І з тих пір Україна жодного разу цю дорожню карту більше не просила», – підкреслив Сергій Тарута в ефірі одного з центральних телеканалів.

Як зазначив Сергій Тарута, в Конституції записано, що Україна має позаблоковий статус, тобто законопроект потребує внесення змін до Основного закону, на що не буде 300 необхідних голосів народних депутатів.

На його думку, ще одна з норм законопроекту, перехід на стандарти НАТО, економічно не вигідна Україні.

Реклама

«Це добре, що ми наближаємося до цивілізованих стандартів. Але також це означає, що ми повинні будемо закуповувати зброю в країнах НАТО, тому що виробляти її за їхніми стандартами ми сьогодні не можемо. Цим ми знищимо наш ВПК. Це означає, що ми буде сильно залежати від закупівель зарубіжних зразків зброї і техніки. Потрібно мати сучасні стандарти, але розраховувати, перш за все, на себе», – підкреслив Сергій Тарута.

Нещодавно на з’їзді партії «Основа» вкотре було зазначено, що партія виступає за позаблоковий статус України. Позаблоковий статус держави, відмова від інтеграції до НАТО, ОДКБ та інших військових союзів, відмова від розміщення на території України військових баз інших держав, розвиток сильної української армії. У сучасних умовах – це найбільш раціональний та логічний вибір.

Раніше повідомлялось, що "Основа" "зшиватиме" країну і висуває Сергія Таруту кандидатом в президенти.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно