Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Місяць, який змінив Закарпаття

Місяць, який змінив Закарпаття
Понад місяць тому, 11 липня, сталось те, чого не очікував жоден закарпатець.

Понад місяць тому, 11 липня, сталось те, чого не очікував жоден закарпатець. Та й вся Україна була шокована від стрілянини, яка сталась у самому серці Європи. Та нагадаємо, з чого усе розпочалось…

ВІДЕО ДНЯ

Одинадцятого липня, територія біля спорткомплексу “Антарес”. Люди у камуфляжах з кулеметами та гранатометами оточують територію комплексу. Починається стрільба з особами, наближеними до народного депутата України Михайла Ланя. Згодом з’ясувалось, що у стрільбі брали участь представники “Правого сектору”. Трохи згодом перестрілка перенеслась на трасу міжнародного значення Київ-Чоп біля виїзду в бік Сваляви. Внаслідок пострілів постраждали 11 осіб. Кулі потрапили у навколишні автозаправні станції, автосалони, цехи. Крім того, згоріла міліцейська автівка. Після цього бійці “Правого сектору” пішли в ліси. Там їх, вочевидь, знайшов народний депутат України Віктор Балога, який і провів з ними переговори. Про самого нардепа ми поговоримо трішки пізніше.

Такий хід подій не на жарт розлютив усю українську громадськість. А причина цієї перестрілки – розподіл контрабандних потоків. Навіть Президент Порошенко прокоментував ці події. "Вимагаю рішучих дій від правоохоронних органів у боротьбі з контрабандою. Має бути жорстке розслідування щодо всіх, хто до цього причетний", - заявив президент. Президент наголосив, що контрабанда не є проблемою лише одного регіону. "Контрабанда не є суто закарпатською проблемою. Тільки ми почали затискати гайки – одразу вся ця нечисть повистрибувала. Контрабандисти Закарпаття кинули виклик усій Україні. Я хочу заявити – ми цей виклик приймаємо", – заявив Порошенко.

Реклама

І мукачівські події змінили політичну картину регіону. 15 липня Петро Порошенко звільнив наближеного до нардепа Віктора Балоги голову Закарпатської облдержадміністрації Василя Губаля і призначив на вакантне місце екс-губернатора Луганщини Геннадія Москаля. Крім того, головним міліціонером області замість одіозного Сергія Шаранича став полковник Сергій Князєв. Новим очільником СБУ ж став Олег Воєводін.

Президент України дав повний карт-бланш новому керівнику Закарпаття і поставив головне завдання: побороти контрабанду в регіоні. "На Закарпатті буде проведена жорстка програма відновлення правопорядку. Мусимо перекрити західний кордон для контрабанди!” - сказав Глава держави.

Реклама

За тиждень після призначення Петро Порошенко похвалив Геннадія Москаля за перші кроки на новій посаді. Так, під час призначення та представлення нового голови Луганської військово-цивільної адміністрації Георгія Тука, Президент України Петро Порошенко заявив, що очільник Закарпаття Геннадій Москаль вже навів порядок в області.

"За моїм дорученням генерал Москаль робить все для того, щоб навести порядок. І вже навів значною мірою порядок у Закарпатській області. Уже піджали хвіст бандити, уже сховалися контрабандисти, вже повтікали керівники, які організовували злочинні схеми, але будуть притягнені до відповідальності", - зазначив у своїй промові Президент України.

Мукачівські події 11 липня стали приводом для пришвидшення появи на Закарпатті добре відомої в Україні реформи – створення патрульної поліції. 18 липня під час представлення нового керівника обласного УМВС Сергія Князєва міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що на території Ужгорода та Мукачева з’явиться патрульна поліція. Куратором створення закарпатських патрулів призначено народного депутата України, члена колегії МВС Мустафу Найєма.

Реклама

Сам Мустафа Найєм в обох містах Закарпаття презентував проект створення нової поліції і розповів про те, якими мають бути оновлені правоохоронні органи краю. "Зараз нам потрібно 250 людей в Ужгороді та Мукачеві. З огляду на те, що в Ужгородському міськвідділі працює 98 осіб, а у Мукачівському - 88 патрульних", – зазначає координатор нової поліції на Закарпатті. "Ніякої корупції, ніякого блату. Ця поліція буде відповідати тим самим нормам роботи, що у Києві, Одесі, Львові та Харкові", - додає Мустафа Найєм.

Сам відбір тривав з 27 липня по 11 серпня. А виявили бажання стати справжніми поліцейськими понад три тисячі осіб. Це 12 осіб на місце – найбільший конкурс в Україні. Власне, самі патрулі з’являться на вулицях Мукачева та Ужгорода вже у листопаді цього року.

Але повертаємось до подій, що стались у Мукачеві 11 липня. Верховна Рада на своєму засіданні створила тимчасову слідчу комісію, яка розслідує обставини цієї стрілянини. ТСК очолив народний депутат фракції "Блок Петра Порошенко" Микола Паламарчук. У її склад увійшли представники всіх депутатських фракцій і груп, зокрема, Ігор Мосійчук, Валерій Пацкан та Антон Геращенко.

Одним із опитаних був нардеп Михайло Ланьо, який є фігурантом цієї справи і якого звинувачують у конфлікті. Сам обранець заявив, що головною дійовою особою у цій стрілянині є Віктор Балога, який і контролює контрабанду на Закарпатті. Крім того, депутат розповів, що нібито Віктор Балога пропонував йому 30% відсоткову франшизу на його партію "Єдиний центр" і підтримати його сина на виборах мера Мукачева, однак він відмовився. Нардеп заявляє, що Віктор Балога є організатором бійні в Мукачеві, оскільки мав на меті позбутись "Правого сектора", який до цього фінансував водночас, скомпрометувавши його, як політика. Також після мукачівських подій Михайло Ланьо поїхав за кордон, однак згодом повернувся і виявив бажання співпрацювати зі слідством.

Також члени ТСК опитали лідера закарпатських “правосекторівців” Олександра Сачка, підполковника Служби безпеки України Василя Щадея та екс-керівника мукачівського міськвідділу міліції Віталія Шимоняка.

Та залишаються ще два фігуранти справи, які поки висловили бажання спів-працювати зі слідством ТСК – це лідер “Правого сектору” Дмитро Ярош та народний депутат України Віктор Балога. Останній назвав розслідування тимчасової слідчої комісії у справах подій у Мукачеві цирком, який він ігнорує. Також Віктор Балога наголосив, що в тимчасовій слідчій комісії "слідство ведуть слуги і кнопкодави клану Порошенка”.

І справді, після фатальних мукачівських подій нові призначення Президента не сподобались лідеру “Єдиного Центру”. І він у соцмережах активно висміює діяльність “центральної влади”. Зокрема, у деяких дописах Віктор Балога стверджує, що нинішня влада діє тими ж методами, що і попередники від "Партії Регіонів".

Реклама

Апофеозом конфлікту між Петром Порошенком та Віктором Балогою стали білборди та листівки, які активно поширюються Закарпаттям. Головний меседж агітації – “столична влада руйнує мир на Закарпатті”.

У листі-зверненні Віктора Балоги до закарпатців різкій критиці піддається центральна влада України, яка, за словами авторів, зробила Закарпаття "полігоном для своїх політичних технологій". Владу (не вказуючи жодних прізвищ) звинувачують у спробі "підім’яти під себе контрабандні потоки, приструнити, приручити чи навіть знищити підконтрольний "Правий сектор", при цьому дискредитувати весь добровольчий рух в очах людей, прирівнявши війну на Сході до бандитських розбірок, ввести на Закарпатті режим антитерористичної операції і таким чином ввести "ручне управління" політичними процесами на Закарпатті напередодні місцевих виборів".

Тож місяць після горезвісної мукачівської стрілянини минув. Однак відгомін подій 11 липня ми відчуємо трохи згодом, на місцевих виборах, адже пропрезидентська “Солідарність” і “Єдиний Центр” йдуть окремими таборами.

Й не варто забувати про продовження роботи тимчасової слідчої комісії, яка знову завітає на Закарпаття ще цього серпня. Тому, далі буде…

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно