Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Забута перемога Європи над Азією

Забута перемога Європи над Азією
Замість того, щоб пишатись здобутками, ми оплакували поразки.

Не зважаючи на здобуття Україною державної незалежності, її радянська система і радянський спосіб мислення майже не змінювались. Ми і далі залишались «молодшим братом» північного сусіда. Ми не знали своєї історії, передусім, її героїчних сторінок. Ми не знали своїх перемог. Замість того, щоб пишатись здобутками, ми оплакували поразки.

ВІДЕО ДНЯ

653 роки тому об’єднане русько-литовське військо під проводом Великого князя Ольгерда перемогло ханів Золотої Орди. Завдяки отриманій перемозі, Ольгерд відвоював у татар Київ i захоплене ними у середині 13 століття Поділля, розширивши свої володіння далеко на південь у напрямку до Чорного моря.

Перемога русько-литовського війська у Синьоводській битві задовго до Куликовської битви 1380 року підірвала могутність Золотої Орди, зупинила її експансію у західному напрямку і поклала початок звільненню східнослов’янських народів від монголо-татарської окупації. Простіше кажучи, це була перемога Європи над Азією.

Реклама

Спільними зусиллями предків сучасних українців, литовців, білорусів і німців у цій битві потужному золотоординському війську було завдано нищівної поразки. Витіснення татарських ханів сприяло поступовому включенню Київщини, Переяславщини та Поділля до складу Литовського князівства починаючи з 1362 р. Саме цією переможною битвою на Синіх Водах Литовсько-Руська держава отримала можливість виходу до Чорного моря, чим скористались нащадки Ольгерда.

Приєднавши до своїх володінь західні та південно-західні землі колишньої Київської Русі, Литовське князівство стало величезною багатонаціональною державою, найбільшою в тогочасній Європі. В ході визволення українських земель, Ольгерд та його соратники проявили політичну мудрість.

Реклама

Вони намагалися нічим не відрізнятися від місцевих феодалів, здобувши собі довіру місцевого населення. Шануючи місцеві звичаї, вони цілком свідомо переймали культуру українського народу, намагалися практично використати її здобутки в усіх сферах життя.

Історія циклічна. Нині ми знову стаємо свідками протистояння Західної та Східної цивілізацій, і його епіцентр знову знаходиться на українській землі. І ми знову переможемо!

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно