Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Між Європою та Африкою

Між Європою та Африкою
Фото: Іван Гарагонич
Мальта, попри свої незначні розміри, вражає цікавою культурою та природою.
ВІДЕО ДНЯ

З 23 по 28 серпня команда громадської організації «Інститут Суспільних Ініціатив» взяла участь в цікавому та неординарному проекті на острові Гозо (Республіка Мальта). Організатори проекту під назвою «I move» поставили перед собою ціль в популяризації та дослідженні методів здорового способу життя. Учасники заходу жили в унікальному природному парку, який знаходиться в спадщині Юнеско, поблизу лазурного вікна. Про враження від Республіки Мальта читайте нижче.

Мальта, попри свої незначні розміри, вражає цікавою культурою, природою і ставленням до туристів. У цьому переконались учасники програми ЄС.

Реклама

Зізнатись чесно, подорож до цього острівного царства була моєю мрією щонайменше останні кілька років. Багато начитавшись про справжній райський куточок світу, що має дуже вигідне географічне розташування, оскільки знаходиться на перехресті морських торгових шляхів між європейським та африканським континентами, хотілось побачити на власні очі.

Тому, коли підвернулась можливість, довго не думаючи, спакував речі і відправився досліджувати нову для мене країну.

Реклама

Як не сумно констатувати, але подорожувати на Мальту довелось з Міжнародного аеропорту міста Кракова, оскільки вартість перельоту звідти на порядок нижча, ніж запропонована ціна авіаперевізників, які працюють в Україні.

Контраст у погоді відчув вже після приземлення в аеропорті столиці країни – Валетті. Після закарпатських +10˚ вночі Мальта зустріла мене усіма 25˚ тепла. До речі, у 2011 році за даними рейтингу «The best climate on Earth» журналу «International Living», складеного на основі дослідження 192 країн світу, Мальту було визнано країною з найкращим кліматом на планеті. Середньорічна температура складає + 23˚ на протязі дня і +16˚ вночі. В самий холодний місяць – лютий – температура коливається від +7˚ до +12˚ вночі, до +12-+19˚ вдень. Через такий дуже бережливий клімат, при будівництві будинків на островах практично не використовується утеплюючих матеріалів. Приміщення будують зі звичайного каменю, що надає неперевершеного шарму архітектурі країни.

Ще однією «родзинкою» Мальти є її населення. Країна, що займає аж 185 місце в світі за територією, як не дивно, є чи не найбільш заселеною в світі. На островах Мальти проживає близько 470 тисяч людей.

Реклама

Щоб мати чіткіше уявлення про мальтійський архіпелаг – варто зазначити, що це, насамперед, острови Мальта та Гозо. До нього також входять необжиті острови Святого Павла, Філфла та Коміно, а також крихітні Комінотто та Філфолетта. Довжина Мальти – 27 км, ширина – 15 км. Гозо удвічі менше, а Коміно – всього 2 км завдовжки. Цікавий факт, Мальта – єдина країна в Європі, в якій відсутні річки та озера.

Подорожувати з острова Мальта на інші сусідні острови можна за допомогою парому, що курсує кожні 45 хвилин, або звичайного моторного судна. Аналогічним способом можна дібратися і до сусіднього італійського острова – Сицилія, який розділяє з Мальтою всього 70 кілометрів моря.

Через свої географічні особливості територія цієї острівної держави практично вся кам’яниста, з величезною кількістю кактусів. Дерева на островах – справжня рідкість. В більшості їх можна зустріти в парках великих міст, ну і, звичайно ... в президентському палаці Сан-Антон. Саме сюди завітала наша група, щоб поспілкуватися з Президентом Мальти, неперевершеною Марі-Луїз Колейро Прека. Наймолодший в історії країни керманич, 56-річна жінка-політик на свою посаду заступила в минулому році. В її нинішньому палаці ми не побачили ані золотих батонів, ані інших елементів розкішного життя. Скромна за українськими мірками та представленими на ній виробами іноземного автопрому парковка вирізнялась хіба що двома павлінами, що безперешкодно по ній гуляли. Що стосується охорони, то на всій території палацу кидались в очі три поліцейські вартові резиденції та двоє особистих бодігартів Президента Мальти. На фоні українських можновладців, що оточили себе височенними парканами та купою охоронців, Марія-Луїз Колейро виглядає напрочуд скромно. Щира, відкрита, привітна та ефектна жінка попри свій статус без особливих церемоній привіталась традиційним рукостисканням з кожним з учасників нашої делегації (а це близько 50 осіб). У своїй короткій промові відзначила потребу єдності Європи в такий складний час, а також важливість молоді, як майбутнього європейського континенту, яка творитиме долю ЄС в найближчому часі. Після такого теплого прийому та традиційної фотосесії і їх завершенні, в голові визрівало лише одне запитання: «Чи зможе все ж колись український політикум дорости до такої відвертості та відкритості, яку нам продемонстрували в маленькій острівній країні – Мальта?»

Гуляючи вузькими, а часом і однотипними вуличками столиці країни – Валетти, населення якої складає всього близько 7 тисяч осіб, мимоволі шукаєш секрет успіху Мальти. Але якщо туристи ще задаються цим питанням, то, здається, звичайні мальтійці вже давно знають правильну відповідь. Туризм – головне джерело доходів. Кількість мандрівників, що подорожують сюди, з кожним роком зростає. За останніми статистичними даними Мальту щороку відвідує понад 1,2 мільйона осіб. Шукачі пригод обирають цей «клондайк» у Середземному морі через можливість відпочити у справжній голубій лагуні з не тронутою природою. Окремі острови, для прикладу Коміно, на якому проживають лише 4 людини, щодня відвідує близько 8 тисяч туристів. Цифра дійсно вражає.

Ще однією родзинкою Мальти, заради якої сюди навідуються десятки тисяч туристів, є дайвінг. Занурення під воду з аквалангом стало справжньою туристичною атракцією. Цьому сприяє і природа, і дивовижний підводний світ з рожевими коралами, різнокольоровою фауною. Місцями глибина занурення складає понад 30-40 метрів.

Для тих, хто не є екстрималом, і все ж віддає перевагу традиційному спокійному відпочинку на пляжі під лагідним промінням мальтійського сонця, тут є все для цього. Окрім того майже всюди можна знайти туристичні села, де мандрівник може одразу придбати чи то відомі на весь світ вироби з кольорового мальтійського скла, чи то срібні прикраси, чи інший крам. До слова, напевно головною все ж візитівкою Мальти є її вино. Пляшка якісно винного напою стартує, починаючи від 4 євро, що зовсім невеликі кошти, зважаючи на його смак та якість.

Останнє, про що не варто забувати, Мальта – країна студентів. На островах функціонує чимало мовних шкіл, які заповнені вщент на літній період. Сприяє вивченню мови і той факт, що офіційно в країні є дві державні мови – це мальтійська і англійська. Через великі витрати на друк книг з рідної мови, навчання в школах в більшості здійснюється на англійській мові. При цьому вдома мальтійці, зазвичай, спілкуються на своїй рідній мові. Через це, розмовляючи з ними перший раз, не лякайтесь. Вони дійсно розмовляють на досить специфічній англійській мові, але вже за годину Ви не помічатимете ніякого дискомфорту і Вам не доведеться вслуховуватись в кожне слово свого співрозмовника.

Реклама

Отож, якщо Ви не встигли відпочити за період літньої відпустки, – не впадайте у відчай, а пакуйте речі і гайда відкривати раніше невідомі куточки острівного раю з назвою Мальта.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно