Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Популізм як хвороба сучасності

Популізм як хвороба сучасності
На Світовому Форумі за Демократію шукали шляхи боротьби з "вірусом ХХІ століття".

Три насичені робочі дні дискусій та обміну думками залишили в мене більше запитань, аніж відповідей. Але при цьому вони ще раз підтвердили тезу про те, що не сприймати популізм і не боротися з ним не варто, оскільки він може стати тією рушійною силою, що поставить під сумнів усталені демократичні цінності.

ВІДЕО ДНЯ

Взагалі Світовий Форум за Демократію – унікальна річ і говорити про нього лише в контексті засідань вважаю не справедливим. Але, звичайно, розпочати варто безпосередньо з основного дійства.

У пошуках ролі

Реклама

У 2017 році організатори Світового Форуму за Демократію вирішили запропонувати для учасників заходу тему, яку можна обговорювати безкінечно – «Роль політичних партій та медіа в контексті росту популізму». Жваві дискусії часом настільки піднімали градус напруги в залі, що лише завдячуючи досвіду модераторів вдавалось швидко «загасити» конфліктні ситуації. Учасники з усіх куточків світу з успіхом знаходили можливість розпитати у спікерів про речі, які їх хвилювали. Особливою популярністю ж користувалися представники з країн, чиї спікери брали участь у виступах. При цьому часто згадується Туреччина і так зване «курдське» питання чи Росія з пропагандистськими медіа.

Наша делегація на Форумі включала депутатів місцевих рад, журналістів, активістів та науковців з областей України, які брали участь у різних семінарах, що проводились Конгресом місцевих та регіональних влад у рамках проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україні». І хоча українську сторону представляли ще зо два десятки людей з різних організацій, на жаль, питанню ситуації в Україні була присвячена незначна частка часу.

Реклама
Популізм як хвороба сучасності – 01
Популізм як хвороба сучасності – 02

Організатори, які зібрали понад 500 учасників в одному залі, поставили перед собою дві надмети: перша – обмін досвідом між представниками з різних країн, та друга – більш важлива – вироблення плану конкретних подальших кроків чи дій крізь призму отриманого досвіду. Завдання амбітні і цілком реальні, особливо зважаючи на підбір спікерів для кожної з сесій. Окрім того, щоб кожен з учасників зміг знайти собі тему за інтересом, на другий день Форуму було представлено одразу кілька лабораторій різних тематик. Зокрема, учасники говорили про те «Чи є змішана демократія більш інтегрованою?», «Корупція та популізм: чи можлива допомога міжнародної спільноти?», «Перевірка фактів на достовірність: чи заслуговує це зусиль?», «Отримання більшої вигоди від голосування», «Представницькі демократії: протиотрута до популізму?», «Втрата громадської єдності: чи існує можливість появи нових партій?».
Загалом же, попри те, що учасники були з різних країн, з різними культурними та освітніми рівнями, Форум засвідчив схожість викликів, які стоять перед суспільством в різних країнах. І наше головне завдання, об’єднавши зусилля, якісно протистояти їм.

Реклама
Популізм як хвороба сучасності – 03
Популізм як хвороба сучасності – 04

Європейська столиця №1

Проведення Форуму в Страсбурзі з самого початку здавалось символічним. Де ще говорити про проблеми Європи і світу, як не в Палаці Європи, у самому центрі континенту. Страсбург, який за останні десятиліття став чи не найвпливовішим містом старого світу на рівні з Берліном та Брюсселем, проте вирізняється з-поміж них. Передусім французькою виваженістю і німецьким прагматизмом. На пам’ять приходить шкільна програма з історії про франко-прусську війну 1870-1871 років, за підсумками якої Ельзас (на території якого знаходиться і Страсбург) та частина Лотарингії відійшли Королівству Пруссія. Навіть зараз, з плином часу, важко сказати, чого більше – французького чи німецького у цьому місті? Але як би там не було, з впевненістю можна констатувати: Страсбург – вражає.

Популізм як хвороба сучасності – 05

Людина, яка бодай раз прогуляється вуличками, що просічені численними каналами, назавжди закохається в ці місця. А справжня окраса міста – це, звичайно, його собор – Нотр-Дам-де-Страсбург. Кафедральний собор Римо-Католицької Церкви сягає заввишки 142 м і на протязі двох віків вважався найвищим храмом у світі. Його кілька разів перебудовували після багатьох руйнувань. Останній раз розпочали будову у готичному стилі з використанням червоного пісковика. Собор унікальний і своїм астрономічним годинником, який показує орбіти Землі, Місяця і планет від Меркурія до Сатурна. Особливістю годинника є його механізм, що завершує один повний оберт у новорічну ніч і вираховує точку відліку для тих свят, дати яких міняються з року в рік.

Популізм як хвороба сучасності – 06
Реклама

Світовий Форум за Демократію, як і Страсбург, дивували, відкривали щось нове і ще раз підтвердили золоту істину – людина до того часу живе, поки вчиться і подорожує.

Популізм як хвороба сучасності – 07
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно