Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Щоб не були думки втраченими

Щоб не були думки втраченими
Відгук про книгу Василя Гарагонича "Духовність окрилює людину".

Книга – це духовний заповіт одного покоління іншому
О.Герцен

ВІДЕО ДНЯ

Що ж, вислів великого Герцена сповна розкриває мету автора книжки «Духовність окрилює людину» Василя Андрійовича Гарагонича. Очевидно, заздалегідь народжувалися і впорядковувалися думки, які він, сформулювавши у пам’яті, виношував у серці, а вже виваженими і стислими сентенціями вирішив поділитися з іншими людьми.

Й одна з них: «Людина наділена великим потенціалом здібностей, але без волі Божої вона – безсила» стала епіграфом до вступної статті «Моє поважне слово до читача». Інша просвітлена думка автора: «Дух Святий в людині перебуває, якщо людина в чистоті серце тримає» – відкриває у збірці перший розділ, що увібрав статті про святкові дні. А завершують перший розділ «Влучні фрази духовної тематики» – авторства Василя Гарагонича, який завжди сповна віддавав себе роботі не лише заради успішного кар’єрного зростання, але й тому, що праця дарувала йому радість. Хоча, як це споконвіку ведеться, завжди мав те, що міг мати. І тепер теж має те, що може мати. Та беззаперечними є духовні надбання Василя Андрійовича, а також його невгамовне бажання поділитися цим здобутком з іншими.

Реклама

Як і три попередні збірки Василя Гарагонича, четверта його книжка «Духовність окрилює людину» – також є інформаційно-насиченим, цікавим різножанровим виданням, що обдаровує читача духовним світлом. Не важко здогадатися, мов тексти Василя Андрійовича, в якійсь мірі, розкривають тематичне та ідейне спрямування газети «Панорама», характер часопису. Добираючи з газет матеріали для книжок, автор діє далекоглядно. Схоже, розповідями про життя, досягнення й досвід успішних мукачівців та мешканців району – Василь Гарагонич сподівається забезпечити «Панорамі» достойну нішу в історії української регіональної преси. Недаремно ж другий розділ збірки присвячено сімдесятиріччю «Панорами». А в книжці – шість розділів! Для прикладу, у четвертому йдеться про секрети довголіття, про цілющі властивості ягід, овочів. Мудрі й корисні поради можна почерпнути зі статей «Прості секрети довголіття», «Людському організму потрібен йод», «Чорниця – цілюща ягода», «Квасолю споживати – про ліки забувати» і т.д.

А хіба педагог з багаторічним стажем, заслужений учитель України, журналіст за покликанням міг оминути такої важливої теми як освіта? Тож у п’ятому розділі збірки «Духовність окрилює людину» вміщено нарис про викладача-методиста, вчительку математики Ганну Михайлівну Данканич. А із розширеного інтерв’ю з ветераном освітянської ниви, старшою за званням вчителькою хімії Оленою Дмитрівною Рубіш читач дізнається про її вагомий вклад як педагога-вихователя, про важливі сторінки з особистого життя Олени Дмитрівни, а також дещо про минуле й сьогодення села Великих Лучок. Уміє Василь Андрійович слухати і розпитувати людей про все, що зацікавить і читачів газети. Що ж, такий це фах і таке покликання журналіста. Є у збірці розповіді про Мукачівський кооперативний торговельно-економічний коледж, де Василь Гарагонич 27 років працював – перед тим, як очолив редакцію газети «Панорама».

Реклама

Привабливим і пізнавальним для виробничників та бізнесменів є інтерв’ю Василя Гарагонича з уславленим керівником фірми «Едельвейс-Лего», заслуженим працівником легкої промисловості України, Почесним громадянином Мукачева Петром Михайловичем Басарабом.

Далі у збірці «Духовність окрилює людину» вміщено кілька розповідей про митців, є тут репортажі з виставок художників. У шостому розділі йдеться про творчі здобутки й мистецькі секрети відомих художників краю Йосифа Бокшая та Юрія Герца.

Очевидно, щоб зібрати велику кількість відомостей, думок, образів, досвіду, корисних для здоров’я порад і пропозицій – усе це упорядкувати, скласти з того книжку – автору знадобився тривалий час, полум’яне натхнення й окрилена надія на очікуваний результат за власні старання. Утім роки, що вимірюються творчістю, не вважаються марно прожитими. Бо добра книжка Василя Гарагонича «Духовність окрилює людину» народилася з любові до життя, з доброзичливості до людини взагалі та з високого прагнення духовного очищення для цього жорстокого світу. А виграв – читач, отримавши збірку різножанрових текстів, які збагачують знаннями, досвідом та просвітлюють душу.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно