Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Схізіс

На думку соціуму шизофренія частіше всього уявляється як роздвоєння особистості. Подібне твердження хибне. Шизофренія - це розщеплення особистості на її складові з подальшим розпадом. Тобто, людина...

На думку соціуму шизофренія частіше всього уявляється як роздвоєння особистості. Подібне твердження хибне. Шизофренія - це розщеплення особистості на її складові з подальшим розпадом. Тобто, людина водночас відчуває протилежні емоції, думки бігають кожна собі куди хоче, а воля, котра зазвичай цементує окремі безликі ланки розуму в одне цілісне "я", втрачає свою силу і функції.

ВІДЕО ДНЯ

Причини шизофренії досі не вивчені. Один час була модною навіть вірусна теорія. Вона наразі не є підтвердженою, оскільки вже добре вивчено масу інших чинників. Однак, "заразити" шизофренією все ж можна. Це трішки гіперболізоване твердження, але, як показує практика й сьогоденність - розщепити сприйняття або, як мінімум, викривити його - досить легко.

У Роберта Шеклі є хороше фантастичне оповідання на цю тему. Там, у крутому технологічному майбутньому, навчилися лікувати психічні хвороби за допомогою роботів-психологів. Сюжет закрутився навколо чоловіка, у якого була манія вбивства, і котрий вирішив подібним макаром вилікуватися. Але в магазині наплутали і продали йому робота для марсіан, який, звісно ж, розцінив розлад відповідно до власних критеріїв, і в результаті "лікування" було досягнуто того, що покупець почав вважати себе марсіанином. З позиції робота було все нормально, з позиції пацієнта - теж. Але з позиції реальності - навряд.

Реклама

Повертаємося на нашу планету. Якщо ви коли-небудь мали справу з малими дітьми - то знаєте, що переключити увагу дитини - один із найкращий спосіб відволікти її від негативних емоцій. Приблизно те саме з дорослими, тільки більш складно. І, на жаль, працює в обидва боки.

У нас війна. Це дійсно трагедія і справжнє горе для всієї держави. Проте більшість мас-медіа роблять із цієї трагедії шоу з метою власного збагачення. Телевізор уже давно перетворився на калейдоскоп із страшними картинками, кров'ю та кишками.

Реклама

Поріг сприйняття постійно підвищується, і щоб "пробити" його, треба все більше жахливих подробиць і розриваючих історій, більше смакування й більш моторошну візуалізацію. Це, в свою чергу, далі підвищує поріг, що потребує подальшого посилення подразника. Виникає вадове коло. І в цьому колі, немов у пекельній каструлі, варяться більшість наших співвітчизників. Всім цікаво, як справи, що там, чи порушували "перемир'я", чи ні, і кого вбили цієї ночі.

1+1 належить Коломойському, Інтер Льовочкіну, ICTV Пінчуку. Цей ряд можна продовжити, а можна просто сказати, що в нас нема незалежних центральних ЗМІ. Розмаїття телеканалів являє собою бізнес-ринок із конкуруючими фірмами, котрі борються за увагу глядача. І паралельно дають йому свій варіант реальності. Боротися за увагу просто, технології примітивні. Більше крові, більше сліз. При цьому додається саме той соус, котрий потрібен власникам.

У цій колотнечі образів глядач, можливо, і отримує якусь порцію правди, проте де вона? Воїни, що повертаються з АТО, занадто часто говорять фразу незабутнього Грегорі Хауса "всі брешуть". Звісно ж, Кісельов бреше більше, бо більш професійний і досвідчений на цій ниві, але наші українські кісельови виросли з тієї самої совєтської школи пропаганди, і тому добре знають, що головні знаряддя пропаганди - це напівправда та брехня.

Реклама

Тож, наші люди щодня, із самого ранку, вживають готовий термоядерний сурогат реальності, котрий проникає прямісінько в мозок і бере його в полон керованих емоцій. Глядач зранку себе нашпигував порцією негативу, і після цього йде займатися своїми повсякденними справами. І так щодня. Тижнями. Місяцями.

Люди, як уже було сказано вище, варяться в цьому всьому, забуваючи про справжню реальність. Реальність, котра полягає в тому, що ми нічого наразі не можемо змінити там, на Сході. Ми можемо тільки в міру сил допомогти нашим дітям, що там мерзнуть, а більше - ні. Рівень же нашої допомоги залежить від рівня особистого благополуччя, котре впливає на ефективність наших дій у повсякденності.

А наша увага переключена. Наші емоції там. Промайнуло літо, осінь теж, от уже й зима почалася. Дні летять, і вони дуже схожі один на другий. Новини, робота, новини, вечеря, новини. Ми вже забули, як це - зконцентрувати себе на тому, що нас оточує безпосередньо. Ми частково тут, частково - там, на Сході. Нас розщепили.

Коли людина цілісна і її сприйняття не порушене, то вона помічає масу деталей, котрі не усвідомлюються, але відкладаються в пам'яті, щоб потім прислужитися. Коли сприйняття розщеплене - його ефективність прямує до нуля. Індуковане розщеплення - корисна штука. Люди з розпорошеним сприйняттям та уявою значно більш керовані, більш наївні, і їх легше перетворити на стадо. Особливо - тиснучи на мозолі.

Постійний стрес, окрім хворобопровокуючої дії на практично всі органи й системи, посилює розщеплення сприйняття. Вадове коло перетворюється на нашийник раба, котрий навіть не усвідомлює, чим його взяли. Ми механічно ходимо на роботу, механічно живемо, і наші емоції керовані телебаченням і інтернетом.

Відключіться від Матриці. Почніть свій ранок із відкритого вікна. Замість версії реальності від ЗМІ спробуйте вивчити малюнок хмар на небі. Згадайте повноту смаку ранкової кави, коли вона п'ється не в компанії нав'язливого шуму з телеящика і не в компанії екрану монітора. Відключіть соцмережі на смартфоні. Не дайте розрізати ваше спілкування зі світом сторонніми шумами. Побудуйте захисний кокон навколо себе.

Звісно ж, зовсім відмежовуватися від оточуючого не варто, але старанно плекайте свій власний маленький світ. Не давайте його руйнувати зі сторони. Відновіть повноту сприйняття. Залікуйте розщеплення.

Реклама

Поживіть у такому режимі хоча б тиждень - і тоді зрозумієте, про що дана стаття.

Автор: Баранов Віталій

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно