Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Генплан Мукачева. Погляд в майбутнє

Головні тенденції та перспективи розбудови Мукачева в найближчі двадцять років. Час не стоїть на місці. Все, що оточує нас змінюється, змінюємося ми, змінюються люди навколо,...

Головні тенденції та перспективи розбудови Мукачева в найближчі двадцять років.

ВІДЕО ДНЯ

Час не стоїть на місці. Все, що оточує нас змінюється, змінюємося ми, змінюються люди навколо, змінюються міста, регіони та й навіть цілі держави.

Розвиток міста, чимось схожий, на життєвий цикл, який проходять живі організми… За сприятливих умов місто розвивається, зростає у розмірах, збагачується та навіть «поглинає» свої околиці…

Реклама

У випадку, якщо умови для розвитку регіону несприятливі (економічне становище, екологічний фактор, соціально-політичні негаразди) – місто починає поступового «згасати». У пошуках кращих умов життя його покидає працездатне населення і це неминуче призводить до зупинки подальшого розвитку та початку поступових, але невпинних регресивних процесів.

Більшість з нас, хоча б раз в житті, мріяла побувати в майбутньому та побачити, що і як змінитися в рідному краї, на таких знайомих та звичних нам вулицях нашого міста…

Реклама

Звичайно, машини часу ще не винайдено та й в катренах Нострадамуса згадок про Мукачево чомусь немає, тому доведеться шукати якісь реалістичніші методи…

Все ж невеликий шанс потрапити в майбутнє і дізнатися те, як зміниться наше місто в найближчі кілька років, в нас є.

Зробити це можна завдяки генеральному плану (коригування) міста Мукачево, розробленому на довгостроковий період до 01 січня 2031 року, з виділенням першого етапу до 01 січня 2021 року.

Реклама

Даний документ та супутні йому матеріали можуть дати певну картину майбутнього розвитку нашого міста в найближчі двадцять років.

Мукачево може вирости більш ніж на третину…

На даний момент територія м. Мукачево в існуючій межі складає 2725,0 га. В подальшому для потреб міста передбачається збільшення цієї території за рахунок земель прилеглих сільських рад: Івановецької (213,8 га), Павшинської (256,6 га), Нижньокоропецької (2,4 га), Верхньокоропецької (366,3 га), Лавківської (23,3 га), Кольчинської (19,2 га) та Ключарківської (29,4 га).

В нову межу міста передбачається включити орієнтовно 1011,0 га (із них 465,7 га вже забудовані (з них 359 га під аеродромом) та 545,3 га земель під проектну забудову та використання містом).

Таким чином, проектна площа міста Мукачево на розрахунковий строк повинна збільшиться на 37,1% і складе біля 3736,0 га!

Райони, квартали…

Зараз важко повірити в те, що згідно генерального плану забудови міста територія колишнього танкодрому (більш відомий як «полігон») може стати житловим районом. Проте історія розвитку житлового району «Росвигово» повністю підтверджує той факт, що вчорашнє поле може за короткий період часу перетворитися в досить привабливий район міста.

Реклама

Але танкодром , розташованиий на землях Верхньокоропецької сільради (в генплані іменується район «Лісовий») другим Росвиговом не стане – тут передбачене тільки садибне будівництво (165 га).

Генплан Мукачева. Погляд в майбутнє – 01

Садибна забудова передбачена і для території в проектованому району „Західний” (100,5 га, зараз територія Івановецької сільради.

Генплан Мукачева. Погляд в майбутнє – 02

Сьогодні це поля, які простягаються вздовж вулиці Автомобілістів).

Крім цього під садибну забудову пропонується віддати незначні території в сучасних межах міста, загальною площею 19,64 га, а саме:

• на території військового містечка по вулиці І.Зріні – Шевченка (4,0 га або 57 ділянок);

Реклама
Генплан Мукачева. Погляд в майбутнє – 03

• на березі річки Латориця поблизу вулиці Підгорянська, за залізничною колією (6,1 га; 87 ділянок);

Генплан Мукачева. Погляд в майбутнє – 04

• в районі вулиці Івана Франка (2,0 га; 29 ділянок);

• в районі водозабору (6,74 га; 96 ділянок);

• в районі замку Паланок (0,8 га; 11 ділянок);

Проте не садибами єдиними місто забудовується. В генплані знайшлось місце і для багатоквартирної забудови. На превелике здивування, в проекті забудови передбачається будівництво не тільки п’ятиповерхових будівель, а також дев’ятиповерхівок (незважаючи на сейсмічність нашого регіону). Основними районами багатоквартирної забудови, згідно генплану, повинні стати території колишніх військових частин по вул.Ілони Зріні, Шевченка, Чернишевського, а також землі в районі провулку Франка.

Реклама

Всі дороги ведуть в «Центр»… але тільки пішки…

Зрозуміло, що розширення меж міста автоматично приведе розширення мережі автомобільних доріг. Згідно генплану, крім розбудови внутрішньої мережі доріг на місто очікує і значне розширення мережі об’їзних шляхів навколо міста.

Але про все по-порядку. Почнемо з центру. Головною тенденцією, яка зараз діє, є часткова заборона автомобільного руху центральною частиною міста. Надалі ця тенденція продовжуватиметься і шанс стати пішохідною матиме майже вся центральна частина міста, а саме: вулиця Маргітича, Пушкіна (від ЗОШ № 20 і до міського РАГСу), Недецеї (до перехрестя вул.Горького), Миру (до початку вул.І.Франка), Духновича (до перехрестя вул. Возз’єднання) і.т.д.

Дорожня реформа може також торкнутись і вулиць на периферії. Проїзні частини вулиць Берегівська, Берегівська - об’їзна, Графа фон Шенборна, Генерала Петрова, Ужгородська, Пархоменка, Миру, Матросова пропонується розширити до 4-х смуг руху(14,0-15,0 м).

Генеральний план також передбачає будівництво мережі обхідних доріг, які повинні будуть зменшити транзитний потік транспорту через місто, а саме західну та східну обхідні дороги.

«Місто над Латорицею» перетвориться на «місто мостів над Латорицею»…

Майбутній розвиток дорожньої інфраструктури включає в себе і будівництво нових мостів, транспортних розв’язок, переходів і.т.д.

Реклама

Зокрема, проект передбачає реконструкцію та капітальний ремонт мостів через річку Латориця. Так по вул. Берегівській об’їзній заплановано реконструкцію на 4 смуги руху шляхом будівництва нового мосту поряд з існуючим, по вул. Космонавта Бєляєва реконструкцію існуючого мосту на 4 смуги руху, а по вулицях Садовій та Підгорянській капітальний ремонт. Серед всіх цих проектів, певну долю сумніву викликає реконструкція мосту по вул. Космонавта Бєляєва і його розширення до чотирьох смуг руху. По-перше це технічно складний процес в силу розташування моста в умовах обмеженого територіального простору. Якщо навіть вдасться розширити міст, то як же бути з вулицею Ужгородською та Космонавта Бєляєва? По-друге, чи доцільно будувати міст на чотири смуги в тій частині міста, де згідно цього ж проекту буде практично повністю обмежений рух автомобільного транспорту?

Крім автомобільних мостів, генплан Мукачева передбачає будівництво цілої групи пішохідних мостів (всього запроектовано будівництво восьми пішохідних мостів). Зокрема, такі споруди можуть з’явитися в районі вулиці Першотравнева Набережна та Свято-Миколаївського монастиря.

Заїхавши в Мукачево в 2031 році, прихопіть з собою навігатор…

Адже генеральний план міста передбачає будівництво цілої групи багаторівневих транспортних розв’язок в різних частинах міста, а саме на перетині вулиць: Данила Галицького – шосе Ужгород-Львів, Духновича – Підгорянська – Академіка Морозова, Об’їзна - Матросова, Графа фон Шенборна з новою західною об’їзною дорогою, шосе Ужгород - Львів – західна об’їзна дорога – вул. Проектна №1, Берегівська об’їзна – нова західна об’їзна дорога. Загалом запроектовано 10 транспортних розв’язок та 7 шляхопроводів на перетинах державних автодоріг з транспортними коридорами та залізничними лініями, серед яких шляхопровід через залізничну лінію Чоп-Львів в створі вулиць Івана Франка та Підгорянська. Будівництво двох останніх шляхопроводів значно полегшило б життя водіям, а прилеглі вулиці могли б забути про кілометрові затори та черги біля шлагбаумів.

А місця для метро не знайшлось…

Згідно генерального плану в місті Мукачево передбачається функціонування внутрішньоміських пасажирських перевезень за існуючою сьогодні схемою. Тобто всім тим хто сподівався побачити в нашому місті трамвай, тролейбус, метро, або якісь інші «буржуазно-мегаполісні» транспортні засоби, доведеться чекати далі, бо до 2031 року громадськість міста буде пересуватись виключно за допомогою автобусів і крапка.

Місця вічного спокою

Реклама

Якщо без аеропорту чи залізниці людина ще може обійтись, то без кладовища не обходиться ніяк.

На даний момент в Мукачеві є три діючих кладовища (район Червоної гори, по вул. Боженко та по вул. Матросова) та п’ять закритих кладовищ (по вул. Д. Галицького, по вул. Герцена, по вул. Грабаря, по вул. Київській (старе єврейське) та по вул. Стара). Діючі кладовища в районі Червоної гори та по вул. Боженка знаходяться за межею міста.

На сьогоднішній день територіальні резерви для поховань складають біля 6,5 га: біля 0,2 га кладовища району Червоної гори; біля 2,8 га кладовища по вул. Боженка і біля 3,5 га кладовища по вул. Матросова.

Тому, враховуючи існуючі територіальні резерви діючих кладовищ (до 6,5 га), генеральним планом передбачено покриття дефіциту в територіях для нових поховань (15,1 га) за рахунок:

• розширення кладовища на сході міста (по вулиці Матросова) на 7,0 га (з включенням його в нову межу міста);

• розширення кладовища по вул. Боженка (біля західної межі міста між залізницею і об’їзною дорогою) на 11,0 га (з включенням його в нову межу міста).

Щодо колишнього єврейського кладовища, то на його території вже розпочато будівництво меморіального парку.

Реклама

З вагону в літак?

Як наголошують автори генерального плану на сьогодні в області склалася складна ситуація із забезпеченням авіаперевезень – як вантажних так і пасажирських, тому в межах міста Мукачево пропонується створення міжнародного аеропорту для цивільної авіації шляхом реконструкції колишнього Мукачівського військового аеродрому.

Безперечно, даний об’єкт займає надзвичайно зручне географічне розташування, а його рентабельність підсилюється наявністю під’їзних шляхів усіх типів (крім морського звичайно). В порівнянні з Ужгородським аеропортом, тут є ряд переваг і однією з основних - територіальна. За необхідності, є можливість модифікувати інфраструктуру аеропорту в різних напрямках, добудовувати нові злітно-посадкові смуги та допоміжні об’єкти. В Ужгороді така можливість виключена в зв’язку з тим, що аеропорт з однієї сторони обмежений державним кордоном, а з іншої його оточують житлові квартали Ужгорода.

Крім злітно-посадкових смуг, передбачене також розміщення гелікоптерного майданчику, який забезпечить налагоджену роботу аварійно-рятувальних, медичних, санітарних служб та надання сервісного обслуговування відпочиваючим. Та й при бажанні можна буде прийняти перших осіб держави, які (як відомо) дуже полюбляють гелікоптери.

Звучить фантастично, але відповідно до генплану передбачено будівництво нової залізничної сумісної (1520 та 1435 мм) під’їзної колії протяжністю 3,6 км, від існуючого залізничного вокзалу до аеропорту «Мукачево». Додаткова колія повинна пройти поблизу села Павшино і, оминаючи його, з’єднати залізницю з аеропортом «Мукачево» (про нього мова пізніше). Амбітний проект також передбачає будівництво залізничної станції та автовокзалу поблизу аеропорту.

І наостанок

Звичайно, охопити весь обсяг того, що закладено в генеральному плані міста Мукачево, в рамках однієї статті не реально. «За бортом» залишилось ще багато цікавої та важливої інформації, про яку обов’язково згадається в наступних статтях. І хоча час та певні обставини обов’язково вноситимуть свої корективи в історії розбудови нашого міста, хочеться вірити і сподіватися, що воно і надалі розвиватиметься тільки в кращу сторону.

Автор: Шух Станіслав

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно