Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Анекдоти про владу на кухні

Анекдоти про владу на кухні
Схоже в Україні явно назріло повернення часів, коли анекдоти про Брежнєва розказували на кухні, а про Сталіна взагалі боялися щось казати, бо за це можна було отримати 10 років таборів. На...

Схоже в Україні явно назріло повернення часів, коли анекдоти про Брежнєва розказували на кухні, а про Сталіна взагалі боялися щось казати, бо за це можна було отримати 10 років таборів. На сьогоднішній день Партія регіонів уже й перестала приховувати, що хоче побудувати диктаторський режим в Україні та повернути «совкову» цензуру в засобах масової інформації. Намагаючись зачистити політичне поле від опозиції, провладна Партія регіонів зосередилася на нейтралізації іще одного небезпечного і «неугодного» для неї середовища - журналістів.

ВІДЕО ДНЯ

Як відомо, 18 вересня 2012 року парламент України ухвалив у першому читанні закон, яким поновлюється кримінальна відповідальність за наклеп. Даний законопроект № 11013 «Про внесення змін в Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України стосовно посилення відповідальності за посягання на честь, гідність та ділову репутацію особи» влітку цього року вніс депутат від Партії регіонів - Віталій Журавський.

За даний закон проголосувало 188 зі 195 депутатів Партії регіонів. Крім того, закон про наклеп підтримала фракція комуністів у повному складі (25 осіб) та майже в повному фракція Литвина (19 з 20 осіб). З групи Рибакова проголосував тільки Іван Плющ, з позафракційних - вихідці з блоку Тимошенко: Буряк, Губський, Шепелєв, Писаренко, Пилипенко, Осика...

Реклама

Таким чином, Партія регіонів цілеспрямовано хоче повернути «совкову» цензуру ЗМІ. Радянський Кримінальний кодекс 1960 року уже містив статтю про наклеп. Протягом підготовки нового Кримінального кодексу України в 2001 році його автори вирішили виключити цей пункт з огляду на те, що «честь, гідність та репутація відносяться до предмету регулювання цивільного права», тобто відновлення справедливості має відбуватися шляхом звернення до суду, а не порушення кримінальної справи. Та тепер усі провладні «законодавці» про це навіть не згадують.

18 вересня Уповноважений ВРУ України з прав людини Валерія Лутковська опублікувала звернення до керівництва парламенту, у якому відмітила, що запропоновані законопроектом санкції є надмірними та такими, що можуть призвести до суттєвого обмеження свободи слова, а також стати стримуючими у діяльності ЗМІ.

Реклама

І, зрештою, повернення статті про наклеп до Кримінального кодексу, як попереджає науково-експерте управління Ради, призведе до порушення міжнародних зобов’язань щодо дотримання стандартів свободи слова, взятих Україною перед Радою Європи.

Але Партії регіонів з її союзниками, вочевидь, просто начхати на цю рекомендацію.

Отже, законом Журавського до Розділу III «Злочини проти волі, честі та гідності особи» Кримінального кодексу України вноситься нова норма - стаття 145-1 «Наклеп», яка пропонує саджати за грати на три роки:

Реклама

«1. Наклеп, тобто умисне поширення завідомо неправдивих відомостей, що ганьблять честь і гідність іншої особи або підривають її ділову репутацію, якщо такі дії спричинили тяжкі наслідки,

карається штрафом в розмірі від двохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року, або обмеженням волі до двох років.

2. Діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене шляхом публічного демонстрування у творах або засобах масової інформації, або вчинене слідчим, прокурором чи суддею -

карається штрафом в розмірі від п’ятисот до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.

3. Діяння, передбачене частиною другою цієї статті, поєднане з обвинуваченням особи у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину, -

карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років.»

Що ж, зайво й говорити про те, що дане рішення парламенту суперечить міжнародній практиці та усім демократичним принципам. При цьому провладні «прихильники» даного законопроекту активно наголошують на тому, що кримінальна відповідальність за наклеп передбачена у законодавстві багатьох демократичних європейських країн, зокрема Німеччини, Австрії, Франції, Чехії, Польщі. Про такий «передовий досвід» демократичних країн світу не забули згадати і у пояснювальній записці до законопроекту. Та, вочевидь, вони забувають уточнити, що в цих країнах судді не працюють в ручному режимі «замовлення рішення», а в рейтингу корупції ці держави на сто позицій вище від України. У Європі ж упевнені, що за допомогою закону про наклеп діюча влада хоче посилити контроль над ЗМІ.

Реклама

ЄC закликає український парламент відхилити закон про наклеп. У повідомленні Організації з безпеки і співробітництва у Європі йдеться про те, що кримінальна відповідальність за висловлювання у межах сучасної демократії означає придушення дискусії.

На думку юристів, під ударом може опинитися не тільки журналістика, а й будь-хто, хто вирішить критикувати діючу владу, чиновників, політиків. Ця проблема прямо стосується усіх українських громадян. Навіть пост у соцмережі може стати предметом судового позову, якщо у того, кого критикують в результаті цієї критики, наприклад, розболиться голова.

З огляду на те, що закон про наклеп в державі Януковича автоматично стане інструментом розправи над «інакомислячими» та переслідування журналістів, він сколихнув суспільство та викликав хвилю протестів серед правозахисників, журналістів, громадських активістів і просто небайдужих громадян. Одне із середовищ єднання – соціальна мережа Facebook, в якій створена група з закликом «Скажи «НІ» закону про наклеп!».

Сьогодні також нестандартно вирішили провести акцію протесту проти закону про наклеп українські письменники та журналісти, які розвісили свинячі і коров’ячі язики на парламентському паркані разом із плакатами протесту. Частину язиків вони пошматували і підсмажили на сковорідці. Це символічно стало аналогією журналістських язиків після запровадження скандального закону. Але такої вистави депутати, на жаль, побачити не змогли, адже всі зараз займаються виборами, а в Раді  з’являться до 28 жовтня лише двічі. Підтримала також своїх колег з України міжнародна організація «Репортери без границь», яка закликала Верховну Раду України відхилити у другому читанні даний проект закону.

«Цей закон буде ще одним цвяхом у труну свободи слова в Україні», - зазначив президент організації Джим Бомбела. — Ми закликаємо українських парламентарів ще раз подумати і відмовитись від регресивного кроку у минуле».

Та хіба можна сьогодні розраховувати на розсудливість та зацікавленість у цьому діючої влади?

Як бачимо, введення покарання в’язницею за наклеп є тим останнім кроком, який може остаточно вбити вільне слово в країні. Для свободи слова запровадження кримінальних санкцій за наклеп, при їхньому втіленні, в умовах вибіркового правосуддя буде мати руйнівну силу.

Реклама

Павло Мельник,

юрист, правозахисник,

генеральний директор

ТОВ «Юридична компанія Павла Мельника»

Автор: Мельник Павло

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно