Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Польський “Давос” на український лад: Європа стає ближче

Економічний Форум у Криниці Здруй та Економічний форум молодих лідерів у Новому Сончі ще раз підняли нагальні проблеми, з якими Європа може зіштовхнутись у найближчий час. Брати участь в...

Економічний Форум у Криниці Здруй та Економічний форум молодих лідерів у Новому Сончі ще раз підняли нагальні проблеми, з якими Європа може зіштовхнутись у найближчий час.

ВІДЕО ДНЯ

Брати участь в Економічному форумі молодих лідерів у Новому Сончі мені випала можливість не вперше. П’ять років тому доля вже давала можливість побувати у Новому Сончі. Що ж змінилось за цей час? Чи є необхідність у таких зібраннях? - два основні питання, з якими їхав до Польщі.

Польський “Давос” на український лад: Європа стає ближче – 01
Реклама

Відповідь на них отримав практично в перший день. За останні роки подія місцевого характеру перетворилась на справжнє місце зустрічі молодих лідерів з усього світу. Цьогоріч учасниками заходу стали понад 350 лідерів, які географічно представляли 42 країни світу. Українська делегація за кількістю учасників була однією з найбільших. Варто відзначити, що якщо раніше більшу частину українців представляла молодь із західної України, то нині ситуація змінилась. Окремою делегацією на Форум завітали представники східної частини України. Таке велике представництво українців на форумі було пов’язане з тим, що одним з ключових питань, яке обговорювали молоді європейські лідери, стало питання євроінтеграції України. Для того щоб представити офіційну позицію Києва у цьому питанні до Нового Сончу навіть прибув віце-прем’єр міністр України Олександр Вілкул. Урядовець ще раз підтвердив євроінтеграційний вектор розвитку країни. Він запевнив, що Україна докладе всіх зусиль, щоб на саміті у Вільнюсі було підписано Угоду про асоціацію з ЄС. Довелось вислухати віце-прем’єру і неприємні питання, які стосувалися ув’язнення Юлії Тимошенко, недосконалої системи правосуддя та поганої якості доріг в Україні.

Польський “Давос” на український лад: Європа стає ближче – 02
Реклама

Про вагомість та значимість такої зустрічі в Новому Сончі може свідчити і той факт, що цьогоріч у дискусії з молодими лідерами Європи брали участь колишній Президент Латвії Валдіс Затлерс, колишній Президент Еквадору Розалія Ортего Сарано, колишній очільник Сербії Боріс Тадіч, колишні прем’єр-міністри Італії - Массімо Д’Алема, Сербії - Мірко Цветкович, Алекс Петріашвілі, міністр Грузії з питань євроатлантичної інтеграції та Януш Пєхоцінський, віце-прем’єр Польщі.

Польський “Давос” на український лад: Європа стає ближче – 03

Практично кожен політик під час свого виступу не оминав увагою і найближчі вибори до Європарламенту, які мають пройти наступного року. За словами політиків, саме голосування 2014 року дасть чітку уяву про те, що далі буде з Європейським Союзом. Вже зараз в Європі окремі держави виступають за зміну виборчої системи. Річ в тім, що менші за територією держави з меншою кількістю населення відповідно мають менше представництво у Європарламенті. Цю «несправедливість», на думку багатьох, треба виправити.

Реклама

Останній день Форуму молодих лідерів запам’ятався учасникам участю в Економічному форумі у Криниці Здруй. Саме сюди з року в рік з’їжджаються провідні політики та бізнесмени усього світу. Окремі економісти називають цей форум польським «Давосом» через його впливовість та високе представництво. Цього року форум вражав ще більшим розмахом.

Упродовж трьох днів на ньому було проведено понад 160 панельних дискусій, в яких взяло участь близько 3 тис. гостей та учасників з Європи, Азії та США.

У рамках форуму з українського питання було проведено панельні дискусії: «Україна XXI століт- тя - між Європою і Євразією?», «Євромодернізація України - реальність й очікування», «Україна: демократія і бізнес», «Реформа місцевого самоврядування в Україні». З українського боку у них взяли участь віце-прем’єр Олександр Вілкул, директор Національного інституту стратегічних досліджень Андрій Єрмолаєв, радник міністра закордонних справ України Віктор Шибка, голови Донецької і Дніпропетровської облрад Андрій Федорук та Євген Удода тощо.

Польський “Давос” на український лад: Європа стає ближче – 04

За словами організаторів форуму з Інституту східних досліджень (ISW) Польщі на форумі у різноманітних дискусіях взяли участь понад 100 учасників з України.

Українську делегацію на Форумі також представляв екс-президент України Віктор Ющенко та міністр соціальної політики Наталія Королевська.

Поляки ще раз продемонстрували, що питання української євроінтеграції - це питання честі для них. Найближчого сусіда та стратегічного партнера Польща хоче бачити в Європейській сім’ї.

Реклама

Хочеться вірити, що вже у листопаді цього року Україна зробить чіткий і впевнений крок в Європу. Принаймні для цього є практично всі умови.

Автор висловлює подяку Європейському центру Зустрічей-Фундації Новий Став за сприяння у підготовці цього матеріалу.Матеріал опубліковано в газеті "Панорама" №38 від 14 вересня 2013 року.

Автор: Гарагонич Іван

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно